1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Τοπικα Νεα
  6. »
  7. Ελληνική Τράπεζα: Αυξημένα κατά 10% τα καθαρά έσοδα από Ασφαλιστικές Εργασίες!

Ελληνική Τράπεζα: Αυξημένα κατά 10% τα καθαρά έσοδα από Ασφαλιστικές Εργασίες!

Ελληνική Τράπεζα: Αυξημένα κατά 10% τα καθαρά έσοδα από Ασφαλιστικές Εργασίες!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Τα οικονομικά του αποτελέσματα για το 2022 ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Τράπεζα, τα οποία περιλαμβάνουν και τα δεδομένα των Ασφαλιστικών Εταιρειών του ομίλου, Hellenic Life και Παγκυπριακή Ασφαλιστική.

Σύμφωνα με την έκθεση του ομίλου για την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2022, τα καθαρά έσοδα του ομίλου από ασφαλιστικές εργασίες ανήλθαν σε €25,5 εκατομμύρια σημειώνοντας αύξηση ύψους 10% σε σύγκριση με τα €23,2 εκατ. το 2021.

Όπως αναφέρει η έκθεση, η αύξηση ύψους 10% μέσα στο έτος οφείλεται στα υψηλότερα ακαθάριστα
έσοδα από ασφάλιστρα, που δημιουργήθηκαν από νέα προϊόντα, μερικώς αντισταθμισμένη από την επίδραση της αύξησης των ασφαλιστικών απαιτήσεων και παροχών (λόγω χαμηλότερων απαιτήσεων που προέκυψαν το έτος 2021, ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων από την πανδημία του κορωνοϊού) και τα χαμηλότερα καθαρά έσοδα από επενδύσεις λόγω της Ρώσο-Ουκρανικής κρίσης που επηρέασε την παγκόσμια οικονομία.

Όσον αφορά τα καθαρά έσοδα από ασφαλιστικές εργασίες για την 4η τριμηνία του 2022, αυτά έφτασαν τα €4,4 εκατ. σημειώνοντας μείωση 36% σε σύγκριση με €6,9 εκατ. την 3η τριμηνία του 2022, επηρεασμένα από τα χαμηλότερα μεικτά έσοδα από ασφάλιστρα κυρίως λόγω της εποχικότητας, που αντισταθμίστηκε μερικώς από τα χαμηλότερα καθαρά έσοδα από επενδύσεις την 3η τριμηνία του 2022, ως αποτέλεσμα της Ρώσο-Ουκρανικής κρίσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Πολύ κοντά στην απόκτηση των εργασιών της CNP βρίσκεται η Ελληνική Τράπεζα

Στην έκθεση γίνεται επίσης αναφορά στην εφαρμογή του ΔΠΧΑ 17 το οποίο καθορίζει τις αρχές για την αναγνώριση, την επιμέτρηση, την παρουσίαση και τη γνωστοποίηση των ασφαλιστικών συμβολαίων.

Το έργο εφαρμογής του ΔΠΧΑ 17 βρισκόταν σε εξέλιξη καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022 από τις ασφαλιστικές εταιρείες του Ομίλου και σημείωσε σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή του.

Οι αλλαγές στις λογιστικές πολιτικές της θυγατρικής εταιρείας ασφαλειών Γενικού κλάδου του Ομίλου, οι οποίες προκύπτουν από την υιοθέτηση του ΔΠΧΑ 17 θα εφαρμοστούν με την πλήρη αναδρομική προσέγγιση σε όλα τα συμβόλαια που έχουν εκδοθεί και τα αντασφαλιστήρια συμβόλαια που κατέχονται. Για την πλήρη αναδρομική προσέγγιση, η θυγατρική Εταιρεία ασφαλειών Γενικού κλάδου θα προσδιορίσει, θα αναγνωρίσει και θα επιμετρήσει κάθε ομάδα ασφαλιστικών συμβολαίων και τυχόν περιουσιακά στοιχεία για τις ταμειακές ροές απόκτησης ασφαλειών ως εάν το ΔΠΧΑ 17 να ήταν πάντα σε εφαρμογή, τυχόν προηγουμένως αναφερόμενα υπόλοιπα που δεν θα υπήρχαν εάν το ΔΠΧΑ 17 είχε πάντα εφαρμοστεί θα διαγραφούν και η προκύπτουσα καθαρή διαφορά θα αναγνωριστεί στα ίδια κεφάλαια. Η θυγατρική εταιρεία ασφαλειών Γενικού κλάδου κατέληξε στο συμπέρασμα
ότι ήταν διαθέσιμες εύλογες και υποστηριζόμενες πληροφορίες που ήταν απαραίτητες για την εφαρμογή της πλήρους αναδρομικής προσέγγισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι 10 κορυφαίες εταιρείες του Γενικού Κλάδου το 2023

Για τη θυγατρική εταιρεία ασφαλειών Ζωής του Ομίλου οι αλλαγές στις λογιστικές πολιτικές που προκύπτουν από την υιοθέτηση του ΔΠΧΑ 17 θα εφαρμοστούν με τη χρήση της προσέγγισης μετάβασης στην εύλογη αξία, καθώς δεν είναι εφικτή η εφαρμογή της πλήρους αναδρομικής προσέγγισης. Σύμφωνα με αυτή τη μέθοδο οι ομάδες ασφαλιστικών συμβολαίων κατά την ημερομηνία μετάβασης, την 1 Ιανουαρίου 2022, θα επιμετρηθούν στην εύλογη αξία, τυχόν υφιστάμενα υπόλοιπα που δεν θα υπήρχαν αν είχε εφαρμοστεί το ΔΠΧΑ 17 θα διαγραφούν και η προκύπτουσα καθαρή διαφορά θα αναγνωριστεί στα ίδια κεφάλαια.

Η έκθεση καταλήγει ότι από την αξιολόγηση που έχουν κάνει οι ασφαλιστικές εταιρείες του ομίλου για την εκτιμώμενη επίδραση που θα έχει η αρχική εφαρμογή του ΔΠΧΑ 17 στις οικονομικές τους καταστάσεις, η συνολική προσαρμογή (μετά τη φορολογία) στο σύνολο των ιδίων κεφαλαίων των ασφαλιστικών θυγατρικών την 1 Ιανουαρίου 2022 ανέρχεται σε μια αύξηση της τάξης των €12,0 εκατ. περίπου.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.