1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Ελλάδα
  6. »
  7. Ελλάδα: Οι αποζημιώσεις από τις καταιγίδες Daniel & Elias ξεπέρασαν τα...

Ελλάδα: Οι αποζημιώσεις από τις καταιγίδες Daniel & Elias ξεπέρασαν τα 400 εκατ. €

Ελλάδα: Οι αποζημιώσεις από τις καταιγίδες Daniel & Elias ξεπέρασαν τα 400 εκατ. €
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Αλλεπάλληλες οι φυσικές καταστροφές που υπέστη η Ελλάδα το 2023 με τις δύο πιο σφοδρές καταιγίδες -Daniel & Elias- να κοστίζουν σε ασφαλισμένες ζημιές άνω των 380 εκατ. €!

Το φαινόμενο των φυσικών καταστροφών, λόγω της κλιματικής αλλαγής, παρουσιάζει μία αυξανόμενη τάση, γεγονός που θα επηρεάζει τους πληθυσμούς παγκοσμίως.

Από την άλλη πλευρά ασφαλιστές και αντασφαλιστές αναμένεται να επαναπροσδιορίσουν τα ασφάλιστρα καθώς και το πώς αξιολογούν τον κίνδυνο με αρκετούς να μένουν «εκτός ασφάλισης» καθώς τα επίπεδα ρίσκου είναι αρκετά υψηλά.

Η κακοκαιρία Daniel σημείωσε 7.426 ασφαλισμένες ζημιές με τις αποζημιώσεις να φτάνουν τα 372 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά την δεύτερη μεγαλύτερη καταιγίδα -Elias- που έπληξε την Ελλάδα μόνο λίγες εβδομάδες αργότερα, οι ασφαλισμένες ζημιές που δηλώθηκαν σε ασφαλιστικές εταιρείες ήταν 1.277 με συνολικό ύψος αποζημιώσεων 17,3 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία για την Elias προέρχονται από έρευνα της ΕΑΕΕ σχετικά με την πρώτη εκτίμηση των αποζημιώσεων της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς για τις ζημιές των ασφαλίσεων περιουσίας και αυτοκινήτων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν στην Ελλάδα (με ιδιαίτερη ένταση κυρίως σε Θεσσαλία και Εύβοια) την περίοδο 25 – 28 Σεπτεμβρίου 2023.

Συγκεκριμένα από τις 1.277 ζημιές που δηλώθηκαν, οι 895 ζημιές αφορούσαν τις ασφαλίσεις περιουσίας (εκτίμηση αποζημιώσεων €16,5 εκατ.), 380 ζημιές τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων (εκτίμηση €0,7 εκατ.) και 2 ζημιές τις ασφαλίσεις σκαφών (εκτίμηση €7,5 χιλ.).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Με συγκρατημένη αισιοδοξία οι επικεφαλής κορυφαίων ασφαλιστικών για τα κέρδη του 2024

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας, Μεταφορών & Αντασφαλίσεων, Ερρίκος Μοάτσος δήλωσε σχετικά :

«Ο απολογισμός των φυσικών καταστροφών που έπληξαν την Ελλάδα το 2023 ήταν αρκετά βαρύς. Είχαμε 3 περιστατικά βροχοπτώσεων – πλημμυρών και 2 δασικών πυρκαγιών ιδιαίτερης έντασης, με 9.242 συνολικά ζημιές να δηλώνονται στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Η πρόβλεψη αποζημιώσεων για αυτές προσεγγίζει συνολικά τα €440 εκατ. Αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά ότι τα καταστροφικά περιστατικά οφειλόμενα στην κλιματική κρίση είναι πλέον πολλά, συχνά και εντονότερα».

Στο διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο που ορίζει η κλιματική αλλαγή, πολίτες και επιχειρήσεις καλούνται να αναθεωρήσουν για την ασφαλιστική τους κάλυψη, ιδίως σε περιοχές αυξημένου κινδύνου. Στην Ελλάδα μόνο το 17% των κατοικιών είναι ασφαλισμένο, επαρκώς ή όχι, ενώ οι περισσότεροι από τους ασφαλισμένους ιδιοκτήτες ακινήτων προέβησαν στην σύναψη ασφαλιστηρίου λόγω ενυπόθηκου ενδιαφέροντος.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

insuranceforum.gr

To Insuranceforum.gr είναι μια κλαδική ιστοσελίδα που απευθύνεται σε επαγγελματίες και στελέχη του ασφαλιστικού κλάδου. Είναι online από το 2010 και είναι το μοναδικό κλαδικό site για τον Ασφαλιστικό Κλάδο με έδρα την Βόρεια Ελλάδα. Με ρεπορτάζ, συνεντεύξεις και αποκαλυπτικό περιεχόμενο ενημερώνει καθημερινά πάνω από 2.500 μοναδικούς επισκέπτες.

Από τον Νοέμβριο του 2021 το insuranceforum.gr και το Cyprus Insurance News συνεργάζονται στενά μέσω της δημιουργίας και ανταλλαγής πρωτογενούς περιεχομένου για την Ασφαλιστική αγορά σε Ελλάδα και Κύπρο.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.