1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Τοπικα Νεα
  6. »
  7. Διευκρινήσεις για την Ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας από το Ταμείο...

Διευκρινήσεις για την Ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας από το Ταμείο Ασφαλιστών Μηχανοκίνητων Οχημάτων

Διευκρινήσεις για την Ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας από το Ταμείο Ασφαλιστών Μηχανοκίνητων Οχημάτων
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Το Ταμείο Ασφαλιστών Μηχανοκίνητων Οχημάτων (ΤΑΜΟ), με πρόσφατη δημοσίευση δίνει συγκεκριμένες διευκρινήσεις σχετικά με την Ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου Ελλάδας.

Όπως αναφέρει το ταμείο, η παρουσίαση Πράσινης Κάρτας δεν είναι υποχρεωτική κατά την μετακίνηση από και προς σε χώρα μέλος του Συστήματος Πράσινης Κάρτας (ΣΠΚ) που έχει υπογράψει το Τμήμα ΙΙΙ της Ενοποιημένης Συμφωνίας γνωστής και ως Πολυμερής Συμφωνία. Βάσει αυτής της συμφωνίας το πιστοποιητικό ασφάλισης  που εκδίδεται στη Δημοκρατία τεκμαίρεται ότι παρέχει κάλυψη έναντι τρίτου στις εν λόγω χώρες. Δείτε τις χώρες – μέλη του συστήματος της πράσινης κάρτας εδώ (χώρες 1 με 36).

Όπως αναφέρει το ταμείο, η παρουσίαση Πράσινης Κάρτας παραμένει υποχρεωτική κατά την μετακίνηση από και προς σε οποιαδήποτε άλλη χώρα μέλους του ΣΠΚ. Δείτε τις υπόλοιπες χώρες εδώ (χώρες 37 με 47).

Επιπρόσθετα το Ταμείο Ασφαλιστών Μηχανοκίνητων Οχημάτων, δίνει οδηγίες στους οδηγούς σε περίπτωση ατυχήματος εκτός Κύπρου σε χώρα μέλους του Συστήματος Πράσινης Κάρτας (ΣΠΚ).

Σύμφωνα το ταμείο, σε περίπτωση ατυχήματος στο εξωτερικό που ο υπαίτιος είναι το όχημα με Κυπριακούς αριθμούς εγγραφής, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης της χώρας όπου έγινε το ατύχημα για περαιτέρω βοήθεια.

Τα στοιχεία επικοινωνίας των Γραφείων Διεθνούς Ασφάλισης των χωρών που μετέχουν στο Σύστημα Πράσινης Κάρτας (ΣΠΚ) μπορείτε να τα βρείτε στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου των Γραφείων https://www.cobx.org  καθώς και στο πίσω μέρος της Πράσινης Κάρτας.

Αν εμπλακείτε σε ατύχημα στο εξωτερικό για το οποίο ευθύνεστε, θα πρέπει να δώσετε στον άλλο οδηγό όλες τις πληροφορίες της Πράσινης Κάρτας σας ή της ασφαλιστικής σας κάλυψης ανάλογα με την περίπτωση. Συγχρόνως θα πρέπει να ειδοποιήσετε και να δηλώσετε το περιστατικό στην ασφαλιστική σας εταιρεία.

Σε περίπτωση ατυχήματος στο εξωτερικό για το οποίο δεν ευθύνεστε και διεκδικείτε αποζημίωση από την ασφαλιστική εταιρεία του αλλοδαπού οχήματος, θα πρέπει να φροντίσετε να κρατήσετε πλήρη στοιχεία της ασφαλιστικής κάλυψης του υπαίτιου οχήματος, να σημειώσετε τους αριθμούς εγγραφής του οχήματος και να συγκεντρώσετε πληροφορίες για τον οδηγό και τον ιδιοκτήτη.

Για να υποβάλετε απαίτηση εναντίον του αλλοδαπού ασφαλιστή ή ενώ βρίσκεστε ακόμα στην χώρα του ατυχήματος, θα πρέπει να συγκεντρώσετε πληροφορίες που αφορούν την αλλοδαπή ασφαλιστική εταιρεία  και να επικοινωνήσετε μαζί τους ως επίσης και να ζητήσετε από τον οδηγό του άλλου εμπλεκομένου οχήματος να κάνει δήλωση στην ασφαλιστική του εταιρεία.

Σε περίπτωση ατυχήματος εκτός Κύπρου σε χώρα του ΣΠΚ, με εμπλεκόμενο υπαίτιο όχημα με συνήθη τόπο στάθμευσης κράτος μέλος της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ, μπορείτε να διεκδικήσετε αποζημίωση επιστρέφοντας στην Κύπρο.

Θα απευθυνθείτε στον Κύπριο «Αντιπρόσωπο Ζημιών» της ασφαλιστικής εταιρείας του άλλου εμπλεκομένου οχήματος, στη Κύπρο. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Κυπριακό Κέντρο Πληροφοριών (Βασιλέως Παύλου 27, 2412 Έγκωμη, Τηλ:22807168, e-email.: [email protected] ) για να ενημερωθείτε για τους διορισμένους Αντιπροσώπους στην Κύπρο.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει διορισμένος Αντιπρόσωπος της αλλοδαπής ασφαλιστικής εταιρείας στην Κύπρο ο πελάτης μπορεί να αποταθεί στο TAMO (ως ο Κυπριακός Οργανισμός Αποζημίωσης).

tags:

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.