1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Οι εγγεγραμμένοι διαμεσολαβητές μειώθηκαν τα τελευταία 2 χρόνια. Δείτε άλλες αλλαγές...

Οι εγγεγραμμένοι διαμεσολαβητές μειώθηκαν τα τελευταία 2 χρόνια. Δείτε άλλες αλλαγές στην ασφαλιστική αγορά

Οι εγγεγραμμένοι διαμεσολαβητές μειώθηκαν τα τελευταία 2 χρόνια. Δείτε άλλες αλλαγές στην ασφαλιστική αγορά
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) δημοσίευσε τη δεύτερη έκθεσή της σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας IDD, δηλαδή για τη Διανομή Ασφαλίσεων.

Μεταξύ άλλων, η παρούσα έκθεση εξετάζει:

  • τυχόν αλλαγές στη διάρθρωση της αγοράς των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών·
  • τυχόν αλλαγές στα πρότυπα διασυνοριακής δραστηριότητας·
  • τη βελτίωση της ποιότητας των συμβουλών και των μεθόδων πώλησης και τον αντίκτυπο της IDD στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές που είναι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις·
  • κατά πόσον οι αρμόδιες αρχές διαθέτουν επαρκείς εξουσίες και επαρκείς πόρους για την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Τα κύρια πορίσματα της EIOPA κατά την τελευταία διετία στο πλαίσιο του υψηλότερου πληθωρισμού και των αυξανόμενων επιτοκίων που είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην ασφαλιστική αγορά και τους πελάτες, είναι τα ακόλουθα:

Ο αριθμός των εγγεγραμμένων διαμεσολαβητών μειώθηκε περαιτέρω τα τελευταία δύο χρόνια, τάση που έχει ήδη περιγραφεί στην προηγούμενη έκθεση.

Η ποιότητα των συμβουλών και των μεθόδων πώλησης έχει βελτιωθεί σε ορισμένα κράτη μέλη, για παράδειγμα ως αποτέλεσμα των διορθωτικών μέτρων που επιβάλλονται από τις εθνικές αρμόδιες αρχές (ΕΑΑ). Ωστόσο, σε άλλες, οι δραστηριότητες μυστικών αγορών αποκάλυψαν σημαντικές ελλείψεις όσον αφορά την παροχή συμβουλών και τις μεθόδους πώλησης.

Για παράδειγμα, οι ΕΑΑ επεσήμαναν περιπτώσεις στις οποίες οι απαιτήσεις και οι ανάγκες του πελάτη δεν ελήφθησαν δεόντως υπόψη από τον διανομέα ασφαλιστικών προϊόντων κατά τη διαδικασία πώλησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Ποια τα αποτελέσματα εφαρμογής του νέου λογιστικού προτύπου ασφάλισης;

Τα αρχικά στοιχεία από τις ΕΑΑ σχετικά με την εφαρμογή των νέων κανόνων βιωσιμότητας καταδεικνύουν τις προκλήσεις:

  • για τους καταναλωτές όσον αφορά την κατανόηση των γνωστοποιήσεων και των πολύπλοκων εννοιών που εισάγουν οι νέοι κανόνες και
  • για τους διανομείς ασφαλιστικών προϊόντων όσον αφορά την εξεύρεση κατάλληλων μαθημάτων κατάρτισης για την απόκτηση των απαραίτητων γνώσεων για την κατανόηση του πλαισίου και την παροχή κατάλληλων συμβουλών στους πελάτες.

Οι εποπτικές δραστηριότητες των εθνικών αρμόδιων αρχών (ΕΑΑ) αποκάλυψαν αδυναμίες στην εφαρμογή των κανόνων σχετικά με τις αποδοχές και τις συγκρούσεις συμφερόντων, για παράδειγμα σε σχέση με νομισματικές πληρωμές που οδηγούν σε συγκρούσεις συμφερόντων. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις των προμηθειών στους καταναλωτές, αρκετές ΕΑΑ έχουν θεσπίσει μέτρα σε εθνικό επίπεδο για τον περαιτέρω περιορισμό της πληρωμής/είσπραξης προμηθειών, όπως ανώτατα όρια προμηθειών ή ενισχυμένους κανόνες γνωστοποίησης.

Τόσο ο θεματικός έλεγχος της EIOPA σχετικά με τις τραπεζοασφαλιστικές όσο και οι εποπτικές δραστηριότητες που αναλαμβάνουν οι ΕΑΑ αποκάλυψαν πρακτικές διασταυρούμενων πωλήσεων που ενδέχεται να βλάψουν τους καταναλωτές. Αυτό περιλαμβάνει, για παράδειγμα, την πώληση ασφάλισης κινητής τηλεφωνίας μαζί με ένα κινητό τηλέφωνο.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Χρύσα Πράντζαλου

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.