1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Αυξημένο το κόστος αντασφάλισης διεθνώς λόγο του πολέμου στην Ουκρανία και...

Αυξημένο το κόστος αντασφάλισης διεθνώς λόγο του πολέμου στην Ουκρανία και των ακραίων φυσικών φαινομένων

Αυξημένο το κόστος αντασφάλισης διεθνώς λόγο του πολέμου στην Ουκρανία και των ακραίων φυσικών φαινομένων
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν αυξήσει το κόστος της αντασφάλισης έως και 200% για τις ανανεώσεις του Ιανουαρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times που επικαλείται πρόσφατη έκθεση. Η αύξηση αυτή μπορεί να προκαλέσει αύξηση των ασφαλίστρων αλλά και περιορισμό των καλύψεων που οι ασφαλιστικές εταιρείες θα επιθυμούν να καλύψουν.

Η 1η Ιανουαρίου είναι η βασική ημερομηνία ανανέωσης των ασφαλιστηρίων συμβολαίων για τους αντασφαλιστές, οι οποίοι μοιράζονται τις ζημίες με τις ασφαλιστικές εταιρείες και έτσι έχουν ζωτικό ρόλο στο τι μπορεί να ασφαλιστεί και σε ποια τιμή. Η φετινή επαναδιαπραγμάτευση των αντασφαλιστικών πολιτικών ήταν η πιο δύσκολη εδώ και χρόνια, καθώς οι αντασφαλιστές ανταποκρίνονται στις πιέσεις από τον αυξανόμενο πληθωρισμό και τις μεγάλες απώλειες από φυσικές καταστροφές, καθώς και από τις επιπτώσεις της  εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Τζέιμς Κεντ, παγκόσμιος διευθύνων σύμβουλος της αντασφαλιστικής εταιρείας Gallagher Re, η οποία δημοσίευσε την έκθεση, την περιέγραψε ως μια «πολύ αργοπορημένη, περίπλοκη και σε πολλές περιπτώσεις απογοητευτική ανανέωση».

Το κόστος της αεροπορικής αντασφάλισης αυξήθηκε μεταξύ 150% και 200%, καθώς οι αντασφαλιστές προσάρμοσαν τις τιμές υπό το φως της επανεκτίμησης των προηγούμενων ζημιών, καθώς και των αναμενόμενων πληρωμών από καθηλωμένα αεροπλάνα και μιας νομικής μάχης με εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η συνεργασία ιδιωτικής και δημόσιας ασφάλισης αναγκαία στην περίοδο της κλιματικής αλλαγής

Η αντασφάλιση καταστροφών περιουσίας, η οποία επωμίζεται απώλειες από τυφώνες και άλλες φυσικές καταστροφές, αυξήθηκε επίσης, με τα ποσοστά στις ΗΠΑ να αυξάνονται μεταξύ 45% και 100% καλύψεις ζημιών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gallagher Re.

Σύμφωνα με την εταιρεία αυτό οφείλεται στον αντίκτυπο του τυφώνα Ian, ο οποίος έπληξε τη Φλόριντα και τη Νότια Καρολίνα πέρυσι, καθώς και στην απειλή από τον πληθωρισμό, ο οποίος αυξάνει τις πληρωμές.

«Για τον κλάδο περιουσίας, αυτή είναι η χρονιά που η αντασφάλιση επέστρεψε στη θέση του οδηγού και ήταν πολύ σταθερή», δήλωσε ο διεθνής πρόεδρος της Gallagher Re, James Vickers, στους Financial Times. Περιέγραψε τις διαπραγματεύσεις αντασφάλισης ως την «πιο σκληρή [αγορά] από τις 9/11».

Σε μια άλλη έκθεση, ο μεσίτης Howden είπε ότι το κόστος της αντασφάλισης καταστροφών περιουσίας είχε αυξηθεί κατά 37% παγκοσμίως στις ανανεώσεις του Ιανουαρίου, η μεγαλύτερη αύξηση σε συγκρίσιμα δεδομένα μετά το 1992.

Η Howden το χαρακτήρισε «μία από τις πιο δύσκολες αντασφαλιστικές αγορές που θυμόμαστε», χρησιμοποιώντας έναν όρο του κλάδου για μια περίοδο συνεχούς αύξησης των τιμών.

Οι υψηλότερες τιμές αντασφάλισης και η μειωμένη διαθεσιμότητα ορισμένων καλύψεων συνήθως τροφοδοτούν τις τιμές που χρεώνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες και αυτό που είναι πρόθυμοι να προσφέρουν, αν και μπορούν επίσης να επιλέξουν να γράψουν τις δραστηριότητές τους «καθαρές» ή χωρίς αντασφαλιστική κάλυψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Howden: Παρατηρείται επιδείνωση των αποθεματικών

Οι αυξήσεις των τιμών των αντασφαλίσεων αναμένεται να τροφοδοτήσουν περαιτέρω την ήδη πολυετή άνοδο των ασφαλιστικών τιμών για τις εταιρείες.

Μια ενημέρωση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της 1ης Ιανουαρίου την περασμένη εβδομάδα από την Guy Carpenter, έναν άλλο από τους μεγάλους μεσίτες αντασφαλίσεων, το περιέγραψε ως «μία από τις πιο δύσκολες αντασφαλιστικές αγορές που έχει βιώσει ο τομέας», με τα αρχικά αιτήματα ορισμένων αντασφαλιστών να τροποποιήσουν την κάλυψη «να απειλούν να διαβρώσουν τη βασική αξία του αντασφαλιστικού προϊόντος».

Ένας άλλος παράγοντας στην αύξηση των τιμών αντασφάλισης ήταν η συμπίεση της παραγωγικής ικανότητας, καθώς οι αντασφαλιστές αποσύρονται από τομείς όπως η αντασφάλιση καταστροφών ακινήτων. Ωστόσο, οι μεσίτες ανέφεραν ότι ο βαθμός αύξησης των τιμών στις ανανεώσεις της 1ης Ιανουαρίου είχε προσελκύσει κάποια νέα παραγωγική ικανότητα στην αγορά, για παράδειγμα από τους ασφαλιστές που συγκέντρωσαν νέα κεφάλαια.

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι έχουμε βρεθεί σε σταυροδρόμι στο παρελθόν», σχολίασε ο πρόεδρος της Guy Carpenter, Dean Klisura, επισημαίνοντας τις διορθώσεις της αγοράς που ακολούθησαν γεγονότα όπως οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ και ο τυφώνας Άντριου.

Οι αντασφαλιστές έχουν επίσης πιεστεί να περιορίσουν ή να αποκλείσουν τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία από ορισμένες περιοχές κάλυψης, δήλωσε η Gallagher Re. Η ευρύτερη υποχώρηση από τις αντασφαλίσεις περιουσιακών στοιχείων έχει ήδη αλυσιδωτές επιπτώσεις: τον περασμένο μήνα, οι δυτικοί ναυτιλιακοί ασφαλιστές δήλωσαν ότι θα εξαιρέσουν τις ζημίες που προέρχονται από τη σύγκρουση, μετά από μια κίνηση από τους αντασφαλιστές τους να μειώσουν την έκθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  H Howden διευρύνεται στις τέχνες - Νέα εξαγορά

Επίσης τον Δεκέμβριο, η Nikkei Asia, η αδελφή δημοσίευση των FT, ανέφερε ότι η ιαπωνική κυβέρνηση είχε παρέμβει αφού οι τοπικοί ασφαλιστές δήλωσαν ότι δεν μπορούσαν πλέον να προσφέρουν κάλυψη για ζημιές πλοίων στα ρωσικά ύδατα – επισημαίνοντας επίσης την απόφαση των δυτικών αντασφαλιστών να αφαιρέσουν την κάλυψη.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

LEAVE YOUR COMMENT

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.