Ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής σχετικά με τις γενετικές εξετάσεις για σκοπούς σύναψης ασφαλιστικών συμβολαίων

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής εξέδωσε σήμερα μια ανακοίνωση σχετικά με τη χρήση γενετικών και διαγνωστικών εξετάσεων για ασφαλιστικούς σκοπούς.
Αυτούσια η ανακοίνωση
Η υποβολή πολιτών σε γενετικές ή άλλες διαγνωστικές εξετάσεις για σκοπούς σύναψης ασφαλιστικών συμβολαίων ή καθορισμού ασφαλίστρων στη βάση προβλέψεων, απαγορεύεται, σύμφωνα με «Γνώμη» της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Η Επιτροπή κάνει αποδεκτή την αρχή του ασφαλιστικού ρίσκου αλλά και την «κατάταξη των ασφαλιζομένων σε διαφορετικές ομάδες ασφαλιστικού ρίσκου με διαφορετικό ασφάλιστρο». Ωστόσο, διευκρινίζει ότι το ασφάλιστρο δεν μπορεί να είναι αποτρεπτικό και να στερεί το δικαίωμα της ασφάλισης «για όσους κατατάσσονται σε ομάδες ψηλού ασφαλιστικού ρίσκου».
Περαιτέρω στην «Γνώμη» της η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής τονίζει ότι «η δυσμενής διάκριση προσώπου λόγω γενετικής προδιάθεσης πρέπει και επιβάλλεται να θεωρείται εξίσου απαράδεκτη με τη διάκριση λόγω φυλετικών εθνικών ή άλλων χαρακτηριστικών».
Η κάθετη απαγόρευση απορρέει, από:Τη ρητή απαγόρευση από τη σύμβαση του Οβιέδο του συμβουλίου της Ευρώπης και η οποία προνοεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία απολύτως διάκριση στη βάση της γενετικής κληρονομιάς του ατόμου και ότι οι γενετικές εξετάσεις πρέπει να διενεργούνται αυστηρά και μόνο για σκοπούς υγείας ή για σκοπούς έρευνας για λόγους υγείας».
Επιπρόσθετα, «παραβιάζεται το δικαίωμα στην πληροφοριακή αυτοδιάθεση του προσώπουκαι ιδιαίτερα το δικαίωμα του στην άγνοια καθώς εξαναγκάζεται να υποβληθεί σε εξετάσεις που υπό διαφορετικές συνθήκες δεν θα έκανε».
«Η αποκάλυψη πληροφοριών τις οποίες ο ασφαλιζόμενος δεν γνωρίζει σχετικά με την μελλοντικά δυσμενή εξέλιξη της υγείας του μπορούν να επηρεάσουν δραματικά τη ζωή του», επισημαίνει η Επιτροπή.
Στα συμπεράσματα της η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής αναφέρει επίσης:
– Ο ασφαλιστής δικαιούται να ερωτά και ο ασφαλιζόμενος υποχρεούται να απαντά σε ερωτήσεις ιατρικού ιστορικού, υφιστάμενων παθήσεων και τρόπου ζωής που σχετίζεται με την υγεία (πχ κάπνισμα, διατροφή, άσκηση κλπ).
– Ο ασφαλιστής δεν δικαιούται να ζητά σε προληπτική βάση την διενέργεια όχι μόνο γενετικών αλλά και οποιωνδήποτε άλλων ιατρικών και εργαστηριακών εξετάσεων για τον εντοπισμό πιθανόν παθήσεων τις οποίες ο ασφαλιζόμενος αγνοεί κατά τη στιγμή της σύναψης του συμβολαίου
– Ο ασφαλιστής δικαιούται να ζητήσει τη διενέργεια ιατρικών εξετάσεων (αλλά εκ προοιμίου αποκλειομένων των ενετικών ή άλλου είδους βιοχημικών, αιματολογικών κλπ εξετάσεων που μπορούν να καθορίσουν γενετική προδιάθεση) αυστηρά και μόνο εάν οι πληροφορίες που του παρέχει ο ασφαλιζόμενος του δημιουργούν την εύλογη υποψία για την ύπαρξη κάποιας πάθησης που θα τον κατέτασσε σε ομάδα υψηλού ασφαλιστικού κινδύνου.
– Σε καμία περίπτωση ο ασφαλιστής δεν νομιμοποιείται να ζητήσει τη διενέργεια γενετικών εξετάσεων είτε σαν καθιερωμένη πρακτική ιατρικής ρουτίνας, είτε για τη διερεύνηση υποψίας στη βάση της πληροφόρησης που έλαβε από τον ασφαλιζόμενο».
Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο «αποκλείονται και άλλου είδους μη γενετικές εξετάσεις που όπως και οι γενετικές εξετάσεις μπορούν να καθορίσουν πιθανή γενετική προδιάθεση του ατόμου για μελλοντική ανάπτυξη κάποιας πάθησης».