1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Ελλάδα
  6. »
  7. Αναδιάταξη δυνάμεων στην ελληνική ασφαλιστική αγορά!

Αναδιάταξη δυνάμεων στην ελληνική ασφαλιστική αγορά!

Αναδιάταξη δυνάμεων στην ελληνική ασφαλιστική αγορά!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Της Σωτηρίας Γιαννακοπούλου, Αρχισυντάκτριας insuranceforum.gr,

Σαρωτικές αλλαγές επιφέρει στο «ασφαλιστικό τοπίο» η εξαγορά της MetLife από την ΝΝ, αναδιαμορφώνοντας τη μερίδα του λέοντος για τις ασφαλιστικές εταιρείες στη χώρα μας.

Η σύζευξη της ΝΝ με τη MetLife πρόκειται να εκτοξεύσει στην πρώτη θέση τον ολλανδικό όμιλο στη συνολική παραγωγή ασφαλίστρων της ελληνικής αγοράς, καθώς με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία για το 2020, η παραγωγή ασφαλίστρων της ΝΝ διαμορφώνεται στα 470,8 εκατ. ευρώ, με το αντίστοιχο ποσό για τη MetLife να αγγίζει τα 285,1 εκατ. ευρώ.

Συνεπώς, έπειτα από την εξαγορά των δραστηριοτήτων της MetLife, η συνολική παραγωγή της ΝΝ ξεπερνά τα 755 εκατ. ευρώ, μέγεθος που την καθιστά τη Νο1 εταιρεία στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, αποκαθηλώνοντας την Εθνική Ασφαλιστική από την πρώτη θέση.

Το ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι η ΝΝ κατάφερε να κατακτήσει την κορυφή αποκλειστικά με την παραγωγή συμβολαίων ζωής, ενώ αναμένεται να ενισχύσει
την παρουσία της και στον κλάδο των ομαδικών συμβολαίων ασφάλισης, στον οποίο η MetLife πρωτοστατεί στην Ελλάδα.

Επιπλέον, μέσω της οικειοποίησης των δραστηριοτήτων της MetLife, η ΝΝ αποκτά ένα ακόμη πλεονέκτημα στην εγχώρια αγορά, καθώς η εξαγορά αυτή της δίνει πρόσβαση σε ένα μεγάλο δίκτυο συνεργατών, ενισχύοντας τις δραστηριότητές της στο χώρο της διαμεσολάβησης. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της NN Group, Ντάβιντ Κνίμπε, σε συνέντευξή του στο newmoney.gr επισήμανε ότι από την εξαγορά της MetLife προστίθενται 400 ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές στην υπάρχουσα ομάδα πωλήσεων της ΝΝ, υπογραμμίζοντας ότι πάντα υπάρχει χώρος για ταλαντούχους ανθρώπους είτε προέρχονται από κάποια ανταγωνιστική εταιρεία, είτε είναι συνάδελφοι, είτε διαμεσολαβητές.

Με τα νέα αυτά δεδομένα, η ΝΝ Group θα έχει υπό τον έλεγχό της το 18% του συνόλου της ασφαλιστικής παραγωγής και το 31% του κλάδου ζωής και υγείας.

Η αναδιάταξη αυτή αφήνει πλέον την Εθνική Ασφαλιστική στη δεύτερη θέση της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς.  Ωστόσο, η εταιρεία παρουσιάζεται ιδιαιτέρως ενισχυμένη
έπειτα από την είσοδο του ομίλου CVC, με τη συνολική παραγωγή της να αγγίζει τα 669 εκατ. ευρώ.

Σταθερή πορεία καταγράφει και η Eurolife FFH, καταλαμβάνοντας τη τρίτη θέση στη συνολική παραγωγή με 448,65 εκατ. ευρώ, ενώ ενδιαφέρουσες προοπτικές παρουσιάζει και η Generali, έπειτα από την εξαγορά της ΑΧΑ Ασφαλιστικής, με τη συνολική παραγωγή της να φτάνει τα 405,5 εκατ. ευρώ (235,3 εκατ. προερχόμενα από την Generali και 170,2 από την ΑΧΑ Ασφαλιστική). Η πρώτη πεντάδα κλείνει με την Interamerican, με τη συνολική παραγωγή της να διαμορφώνεται στα 372 εκατ. ευρώ, ενώ τη δεκάδα συμπληρώνουν με την ακόλουθη σειρά οι Ergo, Ευρωπαϊκή Πίστη, Allianz, Groupama και η Alpha Life.

Η εν λόγω κατάταξη ασφαλώς μοιάζει ιδιαιτέρως εύθραυστη, δεδομένου ότι η ελληνική ασφαλιστική αγορά έχει ήδη μπει σε τροχιά εξαγορών. Μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρξουν νέες ανακατατάξεις στην εν λόγω λίστα, καθώς δεν είναι λίγες οι εταιρείες που εξετάζουν τις επιλογές τους, προκειμένου να ισχυροποιήσουν την παρουσία τους στην αγορά, σε μία ευνοϊκή κατά γενική ομολογία περίοδο, δεδομένου ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να επαναλειτουργούν.

Όσοι δραστηριοποιούνται στον ασφαλιστικό κλάδο γνωρίζουν ότι δεν είναι λίγες οι εταιρείες-στόχοι, τις οποίες εξετάζουν ενδελεχώς οι κύριοι παίκτες της αγοράς. Τα ταχύτερα αντανακλαστικά αλλά και η πιο γενναιόδωρη προσφορά θα κρίνουν εν τέλει το ποιος θα επικρατήσει… Το μόνο σίγουρο είναι ότι η συγκέντρωση της αγοράς στα χέρια συγκεκριμένων εταιρειών πρόκειται να επιβάλλει νέους κανόνες στην ελληνική ασφαλιστική βιομηχανία αλλά και στο χώρο της διαμεσολάβησης.

Αναδημοσίευση από το τεύχος Σεπτεμβρίου του περιοδικού The Insurer

Πηγή: insuranceforum.gr

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.