1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Άρθρα
  6. »
  7. 5 σημάδια για να καταλάβετε αν το κινητό σας έχει παραβιαστεί

5 σημάδια για να καταλάβετε αν το κινητό σας έχει παραβιαστεί

5 σημάδια για να καταλάβετε αν το κινητό σας έχει παραβιαστεί
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Το κινητό σας τηλέφωνο αποθηκεύει πολλές προσωπικές πληροφορίες που θα μπορούσαν να
χρησιμοποιηθούν εναντίον σας αν πέσουν σε λάθος χέρια. Μήπως το κινητό σας έχει παραβιαστεί;

Οι κυβερνοεγκληματίες μπορεί να χρησιμοποιήσουν κάποιο κακόβουλο κώδικα για να στοχεύσουν την κινητή συσκευή σας και να κλέψουν τις ευαίσθητες πληροφορίες.

Έτσι, αν παρατηρήσετε ασυνήθιστη συμπεριφορά του κινητού, όπως αυξημένη χρήση δεδομένων, αδικαιολόγητη χαμηλή στάθμη της μπαταρίας ή νέες εφαρμογές που δεν κατεβάσατε, μπορεί να αναρωτηθείτε: Μήπως το τηλέφωνό μου έχει χακαριστεί;

Ευτυχώς για εσάς, υπάρχουν σαφείς οδηγίες για το τι να κάνετε αν το τηλέφωνό σας έχει χακαριστεί.

Η αποφυγή μελλοντικών «μολύνσεων» είναι εξίσου απλή όπως και η χρήση αξιόπιστης προστασίας antivirus. Αν θέλετε να μάθετε πώς να προστατεύσετε το τηλέφωνό σας από το να αποκτήσουν πρόσβαση τρίτα πρόσωπα, θα μπορείτε να λάβετε υπόψη τις πιο κάτω πληροφορίες.

Σε αυτό το άρθρο, θα επισημάνουμε σημάδια που δείχνουν μια πιθανή παραβίαση και θα εξηγήσουμε πώς να καταλάβετε αν το τηλέφωνό σας έχει παραβιαστεί καθώς και τι μπορείτε να κάνετε για να το προστατεύσετε όσο το δυνατόν γρήγορα και αποτελεσματικά.

Μπορεί το τηλέφωνό μου να χακαριστεί;

Ναι, οι κυβερνοεγκληματίες στοχεύουν επιτυχώς τα smartphones για να παρακολουθήσουν ιδιωτικές συνομιλίες, να κλέψουν διαπιστευτήρια ή να διανέμουν κάποιο malware. Ακόμα και οι συσκευές iOS που γενικά θεωρούνται από τις πιο ασφαλείς δεν είναι 100% προστατευμένες και γι’ αυτό θα ήταν προτεινόμενο να εγκατασταθούν επιπλέον λογισμικό ασφάλειας.

Τα έξυπνα σχεδιασμένα malware για κινητά αυξάνονται καθώς τα smartphones γίνονται σταδιακά οι βασικές συσκευές πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Οι κυβερνοεγκληματίες εκμεταλλεύονται τα δημόσια δίκτυα Wi-Fi και τους σταθμούς φόρτισης για να χακάρουν τηλέφωνα που έχουν αδύναμους ελέγχους ασφαλείας.

Επιπλέον, μια κινητή συσκευή μπορεί μολυνθεί ακόμη και με ένα λάθος άνοιγμα συνδέσμου μέσω μηνύματος SMS, απατηλού λογισμικού στα καταστήματα εφαρμογών, ή απλώς αφήνοντας το τηλέφωνό σας αφύλακτο σε δημόσιους χώρους.

Ύποπτη συμπεριφορά

Αν το τηλέφωνό σας έχει παραβιαστεί, θα παρατηρήσετε ασυνήθιστη συμπεριφορά, όπως το να αναβοσβήνει η οθόνη χωρίς λόγο, γρήγορη αποφόρτιση της μπαταρίας, αμφίβολες εφαρμογές που δεν έχετε εγκαταστήσει, περίεργα αρχεία που δεν έχετε κατεβάσει ή ακόμη και μια αύξηση στα SMS μηνύματα που φαίνονται εκτός του συνηθισμένου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η σκοτεινή πλευρά της τεχνητής νοημοσύνης

Υψηλή κατανάλωση δεδομένων

Ένα παραβιασμένο τηλέφωνο θα καταναλώνει περισσότερα δεδομένα, καθώς το malware θα χρησιμοποιεί την σύνδεση στο ίντερνετ για να εκτελεί εντολές μέσω εφαρμογών, να στέλνει διάφορα αιτήματα σύνδεσης σε άλλα τηλέφωνα και να στείλει τις κλεμμένες πληροφορίες στους επιτιθέμενους.

Ανεπιθύμητες εφαρμογές

Η παρατήρηση ανεπιθύμητων εφαρμογών που δεν έχετε εγκαταστήσει είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να καταλάβετε αν το τηλέφωνό σας έχει παραβιαστεί. Οι λήψεις κακόβουλων εφαρμογών από τα καταστήματα εφαρμογών μπορεί να περιλαμβάνουν ανεπιθύμητο λογισμικό που θα βρείτε στη λίστα εφαρμογών του smartphone.

Αυξημένη κατανάλωση μπαταρίας

Ορισμένα malware, όπως το Clicker του Android, χρησιμοποιούν πολλούς πόρους του smartphone, με αποτέλεσμα την ύποπτα υψηλή κατανάλωση μπαταρίας. Αν και οι μπαταρίες των smartphones φυσικά φθείρονται με τον καιρό, το τηλέφωνό σας πιθανότατα έχει παραβιαστεί αν παρατηρήσετε απότομη αύξηση στην κατανάλωση της μπαταρίας από τη μια μέρα στην άλλη.

Πιο αργή απόδοση τηλεφώνου

Μια κακόβουλη εφαρμογή που τρέχει στο παρασκήνιο θα επιβραδύνει σημαντικά το smartphone. Θα πρέπει να υποπτευτείτε πρόβλημα αν το τηλέφωνό σας παίρνει αυξημένο χρόνο για να φορτώσει, να επανεκκινήσει και να ανοίξει εφαρμογές ή αισθάνεται γενικά ρηχό.

Μηνύματα και κλήσεις που δεν είναι φυσιολογικά

Ορισμένα malware θα στείλουν μηνύματα με παραπλανητικό κείμενο ή θα κάνουν τηλεφωνικές κλήσεις χωρίς την συγκατάθεση σας. Ελέγξτε τα μηνύματα και τις καταγραφές κλήσεων αν δεν είστε σίγουροι αν το τηλέφωνό σας έχει χακαριστεί.

Χωρίς συμπτώματα παραβίαση

Ακόμα και αν το τηλέφωνό σας λειτουργεί κανονικά και δεν βλέπετε κανένα σημάδι προειδοποίησης, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ασφαλές από βλάβες. Εξαιρετικά εξελιγμένο κινητό malware όπως το διάσημο Pegasus spyware μπορεί να μολύνει αυτές τις συσκευές για χρόνια χωρίς να αποκαλύπτει ξεκάθαρα συμπτώματα.

Πώς να σταματήσετε κάποιον από το να χακάρει το τηλέφωνό σας;

Μην πανικοβάλλεστε αν παρατηρήσετε ένα ή περισσότερα συμπτώματα ότι το τηλέφωνό σας έχει μολυνθεί. Ακολουθούν μερικές αποτελεσματικές και εύκολες συμβουλές για το τι να κάνετε αν το τηλέφωνό σας έχει χακαριστεί, ξεκινώντας από τις απλούστερες:

Χρησιμοποιήστε αντιική εφαρμογή

Ένα αξιόπιστο αντιικό για κινητά τηλέφωνα είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε το smartphone σας από εξωτερικούς κινδύνους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η «επανάσταση» των ηλεκτρικών οχημάτων: Tι σημαίνει για τις Ασφαλιστικές εταιρείες;

Μην αναβάλλετε τις ενημερώσεις

Είναι κρίσιμο να εφαρμόζετε ενημερώσεις για το κινητό τηλέφωνο και το λογισμικό μόλις κυκλοφορήσουν. Συχνά διορθώνουν ευπάθειες που διαφορετικά οι κυβερνοεγκληματίες θα
μπορούσαν να εκμεταλλευτούν για να χακάρουν το τηλέφωνό σας.

Κυβερνοϋγιεινή

Θα είστε πολύ πιο ασφαλείς αν αναπτύξετε καλές συνήθειες κυβερνοϋγιεινής. Απεγκαταστήστε αχρησιμοποίητες εφαρμογές και διαγράψτε παλιά αρχεία, τακτικά πραγματοποιήστε μια πλήρη
σάρωση του συστήματος από το αντιικό σας, χρησιμοποιήστε δυνατούς κωδικούς πρόσβασης ή, ακόμα καλύτερα, εγγραφείτε σε έναν αξιόπιστο διαχειριστή κωδικών για κινητά, και ποτέ μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους επιστροφής από μη επαληθευμένες πηγές.

Ασφάλεια Wi-Fi

Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν συνδέεστε σε δημόσια δίκτυα Wi-Fi. Βεβαιωθείτε ότι πραγματικά συνδέεστε σε ένα ασφαλές δίκτυο, καθώς οι χάκερ συχνά δημιουργούν ψεύτικα σημεία πρόσβασης ασύρματου δικτύου για να κλέψουν δεδομένα χρηστών. Επιπλέον, εξετάστε τη χρήση ενός κινητού VPN που είναι φιλικό προς τα κινητά τηλέφωνα για να αποτρέψετε εκμεταλλεύσεις Wi-Fi, όπως οι επιθέσεις Man-in-the-middle.

Συνήθειες ασφαλούς περιήγησης

Οι χάκερ συχνά τοποθετούν κακόβουλο λογισμικό σε ύποπτες ιστοσελίδες, όπως φόρουμ του dark web, παράνομες τυχερά παιχνίδια ή ιστοσελίδες με ενήλικο περιεχόμενο, ψεύτικες λοταρίες κλπ. Είναι καλύτερα να αποφεύγετε εντελώς την επίσκεψη σε τέτοια μέρη, αλλά αν βρεθείτε σε τέτοιες ιστοσελίδες, μην κάνετε κλικ σε καμία διαφήμιση ή άλλους συνδέσμους και ποτέ μην κατεβάσετε προγράμματα, αρχεία ή συνημμένα από αυτές.

Ελέγξτε τις κριτικές εφαρμογών

Όταν κατεβάζετε λογισμικό για κινητά, επισκεφτείτε ιστότοπους με κριτικές και καταστήματα εφαρμογών για να δείτε τις γνώμες των χρηστών. Τα μολυσμένα προγράμματα μπορεί να έχουν
αρκετές ή λίγες δεκάδες θετικές, πλαστές κριτικές, αλλά δεν θα έχουν τις χιλιάδες νόμιμες κριτικές χρηστών που έχουν οι δημοφιλείς εγκεκριμένες κινητές εφαρμογές.

Πώς το τηλέφωνό σας μπορεί να χακαριστεί;

Τις περισσότερες φορές, οι χάκερ θα χρησιμοποιήσουν τον πιο εύκολο τρόπο για να μολύνουν κινητές συσκευές. Η στόχευση παλαιών και αχρησιμοποίητων εφαρμογών είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική επειδή δεν λαμβάνουν ενημερώσεις για να διορθώσουν ανοιχτές ευπάθειες. Οι χάκερ χρησιμοποιούν τέτοιες εφαρμογές ως παραβατική πόρτα στο τηλέφωνό σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Κυβερνοασφάλεια: Βασικές έννοιες και πρακτικές

Επειδή οι χρήστες των smartphones συχνά χρησιμοποιούν δημόσια σημεία πρόσβασης στο ίντερνετ, το χάκινγκ μέσω Wi-Fi είναι πολύ συνηθισμένο. Ένας χάκερ μπορεί να ρυθμίσει ένα ψεύτικο σημείο πρόσβασης μεταμφιεσμένο ως νόμιμο δίκτυο. Για παράδειγμα, μπορεί να στήσουν ένα Wi-Fi hotspot με την ονομασία “Café_Free_Wi-Fi”. Προτού ενωθείτε, είναι καλύτερο να επιβεβαιώσετε το νόμιμο όνομα του δικτύου με τον ιδιοκτήτη του καταστήματος.

Οι χάκερ στοχεύουν επίσης το δημόσιο Wi-Fi με πιο πολύπλοκες κυβερνοεπιθέσεις, όπως την επίθεση Man-in-the-middle. Μπορούν να ανακατευθύνουν τους χρήστες σε καθρεφτισμένες ιστοσελίδες μεταμφιεσμένες ως νόμιμες ιστοσελίδες. Οποιαδήποτε διαπιστευτήρια χρησιμοποιούνται στις καθρεφτισμένες ιστοσελίδες θα καταλήξουν στα χέρια των εγκληματιών, και οι λήψεις μπορεί να περιέχουν κακόβουλο λογισμικό.

Τέλος, το να αφήσετε το τηλέφωνό σας αφύλακτο είναι επικίνδυνο. Ένας χάκερ θα μπορούσε να κατεβάσει ένα κακόβουλο πρόγραμμα χωρίς να το προσέξετε, το οποίο αργότερα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αποκτήσει τα στοιχεία τραπεζικών σας λογαριασμών ή τα στοιχεία σύνδεσης στα κοινωνικά σας δίκτυα.

Συμπέρασμα:

Τα κινητά τηλέφωνα απήλαυσαν μια σύντομη περίοδο σχετικής ασφάλειας επειδή δεν υπήρχαν πολλές εφαρμογές κακόβουλου λογισμικού ειδικές για κινητά. Όμως, καθώς όλο και περισσότεροι
χρησιμοποιούν τα smartphones για να περιηγηθούν στο διαδίκτυο, οι κυβερνοεγκληματίες αναπτύσσουν περισσότερα και πιο αποτελεσματικά εργαλεία χάκινγκ για smartphones.

Ευτυχώς, δεν είναι τόσο δύσκολο να ανακαλύψει κανείς εάν το τηλέφωνό του έχει παραβιαστεί. Η αυξημένη κατανάλωση πόρων, η υψηλότερη κατανάλωση μπαταρίας και η μειωμένη απόδοση του τηλεφώνου υποδεικνύουν μόλυνση.

Παράλληλα, ανεπιθύμητες εφαρμογές που δεν θυμάστε να έχετε εγκαταστήσει είναι πιθανό να είναι κακόβουλο λογισμικό, όπως keyloggers ή trojans.

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε το τηλέφωνό σας από τους χάκερς είναι με τη χρήση ενός αντιικής εφαρμογής. Η πλήρης σάρωση του συστήματος θα εντοπίσει και θα ανευρεθεί το υπάρχον κακόβουλο λογισμικό, και η προστασία σε πραγματικό χρόνο θα προλάβει μελλοντικές μολύνσεις.

Ωστόσο, μην βασίζεστε αποκλειστικά στο λογισμικό. Εάν αναπτύξετε ασφαλείς συνήθειες περιήγησης και αποφύγετε την επίσκεψη σε ύποπτους ιστότοπους ή τη σύνδεση σε δημόσια Wi-Fi hotspots χωρίς διπλό έλεγχο, θα μειώσετε σημαντικά τις πιθανότητες να παραβιαστείτε

Πηγή: csirt.cy

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.