1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αυτοκινηση
  6. »
  7. 5 παράνομα παρκαρίσματα και τα πρόστιμά τους

5 παράνομα παρκαρίσματα και τα πρόστιμά τους

5 παράνομα παρκαρίσματα και τα πρόστιμά τους
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Είναι γεγονός ότι μία από τις πιο συχνές τροχαίες παραβάσεις που διαπράττουν οι οδηγοί είναι το παράνομο παρκάρισμα, με τα πρόστιμα να πέφτουν βροχή κάθε χρόνο. Και μπορεί να νομίζουμε ότι ξέρουμε πού επιτρέπεται να παρκάρουμε και πού όχι, όμως επειδή στις συνθήκες πίεσης και βιασύνης που ζούμε καθημερινά όλοι μπορεί κάποια στιγμή να… υποπέσουμε στο σφάλμα, ίσως τελικά μία μικρή υπενθύμιση των κανόνων να είναι απαραίτητη για να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Στάθμευση πάνω σε πεζοδρόμιο

Ας ξεκινήσουμε από το εξής βασικό: τα πεζοδρόμια έχουν φτιαχτεί για να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από πεζούς, επομένως το γεγονός ότι πάρκαρες για λίγο πάνω στο πεζοδρόμιο για να πας να πάρεις το παιδί από το σχολείο δεν σε απενοχοποιεί από το τροχαίο αδίκημα που διαπράττεις. Την επόμενη φορά που θα σκεφτείς να το κάνεις, σκέψου ότι τα αυτοκίνητα που είναι παρκαρισμένα σε πεζοδρόμια αποτελούν εμπόδια όχι μόνο για τους πεζούς, αλλά και για όσους κινούνται με τροχοκαθίσματα, για παιδικά καροτσάκια κ.ά. Επιπλέον, αν το κάνεις να έχεις υπόψη ότι θα κληθείς να πληρώσεις πρόστιμο €100.

Στάθμευση κοντά σε συμβολή δρόμων ή σε φωτεινό σηματοδότη

Στην ίδια κατηγορία προστίμου, δηλαδή στα €100, κατατάσσονται και οι περιπτώσεις που ο οδηγός παρκάρει σε μικρή απόσταση από συμβολή δρόμων ή από φωτεινό σηματοδότη τροχαίας, παραβάσεις οι οποίες παρακωλύουν την κυκλοφορία και δημιουργούν ένα μικρό κυκλοφοριακό κομφούζιο όταν διαπράττονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Πώς να χρησιμοποιείς σωστά το GPS στο αυτοκίνητο

Στάθμευση κοντά σε διάβαση πεζών ή σε στάση λεωφορείου

Ο σεβασμός όσων κινούνται με μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και με τα πόδια θα έπρεπε να είναι αυτονόητος για τους οδηγούς – και όμως δεν είναι! Γι’ αυτό και πολλές φορές βλέπουμε αυτοκίνητα να εμποδίζουν διαβάσεις πεζών και στάσεις λεωφορείων, κάνοντας τη ζωή δύσκολη αλλά και επικίνδυνη όχι μόνο για τους πεζούς, αλλά και για τους οδηγούς λεωφορείων. Γι’ αυτό και η συγκεκριμένη παράβαση τιμωρείται με €150 πρόστιμο.

Στάθμευση σε διπλή κίτρινη γραμμή ή στο αντίθετο ρεύμα

Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο οι οδηγοί να παρκάρουν σε διπλή κίτρινη γραμμή ή στην αντίθετη πλευρά της πορείας του οχήματος. Και όχι, το ότι το άφησες για 5 λεπτά για να πας στο περίπτερο δεν αποτελεί δικαιολογία ούτε για παραβίαση της κίτρινης γραμμής –που κάποιο σκοπό εξυπηρετεί για να υπάρχει, δεν είναι διακοσμητική– ούτε για να κάνεις αναστροφή και να παρκάρεις στο αντίθετο ρεύμα, παρεμποδίζοντας την κυκλοφορία για να μην περπατήσεις μέχρι την απέναντι πλευρά του δρόμου! Γι’ αυτό και ορθώς η τροχαία επιβάλλει πρόστιμο €100 και στις δύο περιπτώσεις. Μάλιστα, για την στάθμευση στην αντίθετη πλευρά θα πάρεις και «δωράκι» 1-2 βαθμούς ποινής.

Στάθμευση σε θέση ΑΜΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Κακά μαντάτα για τις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη

Το πιο βαρύ παράπτωμα σύμφωνα με την τροχαία, και δικαιολογημένα, είναι το παρκάρισμα σε θέση ΑΜΕΑ, για το οποίο η ποινή είναι €300. Πραγματικά δεν υπάρχουν λόγια για τον βαθμό ασυνειδησίας όσων κάνουν κάτι τέτοιο, εκμεταλλευόμενοι την ευάλωτη αυτή ομάδα πολιτών, στερώντας τους χώρο στάθμευσης και αναγκάζοντάς τους να παρκάρουν σε απομακρυσμένα σημεία, χωρίς να σκέφτονται τη δυσκολία μετακίνησής τους.

Πηγή: Anytime Blog

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.