1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Συνεντεύξεις
  6. »
  7. Τάκης Φειδία: Δυναμικές και ανθεκτικές οι ασφαλιστικές

Τάκης Φειδία: Δυναμικές και ανθεκτικές οι ασφαλιστικές

Τάκης Φειδία: Δυναμικές και ανθεκτικές οι ασφαλιστικές
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Θετικές είναι οι εκτιμήσεις του Τάκη Φειδία για την ασφαλιστική βιομηχανία το 2022, καθώς ο τομέας, παρά την πανδημία, σημείωσε αναπτυξιακή πορεία και χαρακτηρίστηκε από δυναμισμό και ανθεκτικότητα.

Σε συνέντευξή του στο πλαίσιο του «In Business 2022 ForecastingTowards Sustainable Growth», ο CEO του ομίλου CNP CYPRUS, αναλύει τις σημαντικότερες τάσεις και τα γεγονότα του τομέα που αναμένεται να δούμε το 2022.

Παράλληλα, αναφέρεται στους στόχους του ομίλου για το 2022, οι οποίοι αφορούν την τεχνολογική αναβάθμιση, την εξέλιξη του δικτύου συνεργατών, την εισαγωγή νέων προϊόντων, την έμφαση σε θέματα ESG, καθώς και την εφαρμογή νέων λογισμικών.

Ακολουθεί πιο κάτω ολόκληρη η συνέντευξη του Τάκη Φειδία:

Πώς αναμένετε να κινηθεί η κυπριακή οικονομία και η αγορά κατά το 2022;Οι προβλέψεις για την κυπριακή οικονομία το 2022 είναι θετικές καθώς, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του Υπουργείου Οικονομικών, αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ μεταξύ 3% και 4% αντίστοιχα.

Οι βασικοί πυλώνες που θα στηρίξουν την αναπτυξιακή πορεία είναι η τουριστική βιομηχανία, οι κατασκευές και το εμπόριο.  Υπάρχουν όμως ακόμα προκλήσεις που πιθανόν να αναγκαστούμε να αντιμετωπίσουμε.  Για παράδειγμα, η πανδημία με τις διάφορες μεταλλάξεις μπορεί να οδηγήσει στην ανάγκη λήψης νέων περιοριστικών μέτρων, κάτι που με τη σειρά του θα θέσει εμπόδια στην πορεία ανάκαμψης. 

Επίσης, ένα άλλο ζήτημα είναι ο υψηλός πληθωρισμός. Αν αυτός επιμείνει, πιθανόν να καθυστερήσει η έναρξη κάποιων κατασκευαστικών έργων και έργων υποδομής, με επιπτώσεις στην κατανάλωση και στο εμπόριο. 

Τα πιο πάνω, αν επαληθευτούν, ενδεχομένως να επιβαρύνουν τους ήδη πιεσμένους ισολογισμούς των τραπεζών, που ακόμα ταλανίζονται με τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια της προηγουμένης δεκαετίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Νέα Παγκύπρια Αιμοδοσία από τη CNP CYPRIALIFE

Η ασφαλιστική βιομηχανία

Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για τον τομέα στον οποίο δραστηριοποιείστε το 2022; Εκτιμάτε πως θα κινηθεί θετικά, αρνητικά ή το ίδιο με το 2021;

Πρώτα απ’ όλα ας δούμε  το σημείο αφετηρίας που βρίσκεται στην περασμένη χρονιά, όπου κοινωνίες και οικονομίες δοκιμάστηκαν από την πανδημία. Παρά λοιπόν την ευρύτερη ύφεση, η ασφαλιστική βιομηχανία σημείωσε  πορεία ανάπτυξης και χαρακτηρίστηκε από δυναμισμό και ανθεκτικότητα.

Για το 2021,  τα συνολικά οικονομικά στοιχεία των ασφαλιστικών κλάδων για τους πρώτους μήνες του έτους είναι θετικά.  Με αυτό το δεδομένο και λαμβάνοντας υπόψη το γενικότερο κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας που καταγράφεται, οι εκτιμήσεις είναι επίσης θετικές και για το 2022. Φυσικά πάντα υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει κάποιος ισχυρός και απρόβλεπτος παράγοντας στο πεδίο της πανδημίας.

Σε κάθε περίπτωση αξίζει να σημειωθεί πως οι ασφαλιστικές εταιρείες παραμένουν ένας από τους σημαντικότερους θεσμικούς επενδυτές, συμβάλλοντας καθοριστικά στην οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη. 

Ποιες είναι οι σημαντικότερες τάσεις, γεγονότα και εξελίξεις που θα πρέπει να περιμένουμε και να δώσουμε έμφαση το 2022, όσον αφορά τον τομέα δραστηριοποίησής σας;Είναι σαφές και από τα προηγούμενα, πως ζούμε και δραστηριοποιούμαστε σε ένα αβέβαιο, απρόβλεπτο και μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Ένα περιβάλλον που και για τον ασφαλιστικό κλάδο περιέχει σημαντικές προκλήσεις. Ορισμένες από αυτές μπορεί να αποδειχθούν σημαντικές για το μέλλον.

Για παράδειγμα η Υποασφάλιση είναι κρίσιμο ζήτημα για την Κύπρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία και συγκριτικά με τη μέση επένδυση ασφάλισης ανά κάτοικο, είμαστε περίπου στη μέση της λίστας των χωρών της Ευρώπης. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ένα τμήμα της κοινωνίας είναι ευάλωτο και απροστάτευτο απέναντι σε κινδύνους που θα μπορούσαν να ασφαλιστούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η Δύναμη Ασφάλειας της CNP Ασφαλιστική κάλυψε τους συμμετέχοντες στον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού 2024

Ένα άλλο ουσιώδες ζήτημα είναι η ενίσχυση της ασφαλιστικής συνείδησης του κοινού, επεξηγώντας με απλό και κατανοητό τρόπο την έννοια και τα οφέλη της ασφάλισης.

Επίσης, η επένδυση στον ψηφιακό μετασχηματισμό και σε νέες τεχνολογίες θα οδηγήσει σε βελτίωση  του επιπέδου εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων, μέσα από εξατομικευμένες υπηρεσίες και καινοτόμα ασφαλιστικά προϊόντα.

Ο όμιλος CNP CYPRUS

Τι να αναμένουμε για τον δικό σας όμιλο το 2022; Ποιοι είναι οι στόχοι σας; 

Ο όμιλος CNP CYPRUS και οι εταιρείες του CNP CYPRIALIFE και CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ, ανήκουν στη γαλλική πολυεθνική υπερδύναμη CNP ASSURANCES. Συνεπώς, σε στενή επαφή με το μητρικό μας όμιλο, υλοποιούμε την αναπτυξιακή μας στρατηγική.

Ειδικότερα, κύριοι στόχοι για το επόμενο διάστημα είναι:

  • Τεχνολογική αναβάθμιση: Είμαστε στη διαδικασία ανάπτυξης και εφαρμογής του πολυετούς στρατηγικού πλάνου του ψηφιακού μετασχηματισμού μας, που στοχεύει στη συνεχή βελτίωση της λειτουργικότητάς μας και της εμπειρίας του πελάτη, όπως και της διαχείρισης των δεδομένων μας. Το έργο υλοποιείται σε συνεργασία με τη CNP Assurances και είναι κομβικής σημασίας. Αποσκοπεί στη βελτιστοποίηση των εσωτερικών διαδικασιών και στην παροχή σύγχρονης υποστήριξης του δικτύου πωλήσεων για ταχύτερη και πιο ευέλικτη εξυπηρέτηση των πελατών μας.
  • Δίκτυο συνεργατών: Διαχρονική μας επιδίωξη είναι η συνεχής εξέλιξη και διεύρυνση του δικτύου των συνεργατών μας. Επενδύουμε στην εξειδικευμένη εκπαίδευση, παροχή τεχνολογικών μέσων και σύγχρονων εγκαταστάσεων, με σκοπό τη στοχευμένη και εξατομικευμένη εξυπηρέτηση των πελατών μας. Οι συνθήκες της αγοράς είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές, οι απαιτήσεις των ασφαλισμένων μας πολύ υψηλές και οι ρυθμοί της καθημερινότητας πολύ έντονοι. Γι’ αυτό και βούλησή μας είναι να ανταποκρινόμαστε με επαγγελματισμό στις προκλήσεις αυτές, παρέχοντας την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση.
  • Προϊόντα: Αναγνωρίζοντας τις απαιτήσεις των πελατών μας, τόσο σε θέματα που αφορούν στον κλάδο ζωής και υγείας, όσο και στο γενικό κλάδο, προσπαθούμε να πρωτοπορούμε με την εισαγωγή νέων προϊόντων ή την αναβάθμιση και εμπλουτισμό της υφιστάμενής μας γκάμας. Η κάλυψη υγείας μετά την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ, τα μηδενικά έως και αρνητικά καταθετικά επιτόκια και οι ανάγκες ασφάλισης εξειδικευμένων κινδύνων, είναι μερικές μόνο από τις προκλήσεις τις εποχής μας, στις οποίες καλούμαστε να ανταποκριθούμε παρέχοντας αποτελεσματικές λύσεις.
  • ESG (Περιβάλλον, κοινωνία και εταιρική διακυβέρνηση): Ο Όμιλος CNP Cyprus και ευρύτερα ο Όμιλος CNP Assurances, έχουν θέσει τις δράσεις ESG στο επίκεντρο αυτού που αποκαλούμε δέσμευση “raison d’être”, δηλαδή ο λόγος της ύπαρξής μας. Στην κατεύθυνση αυτή, έχουν αναληφθεί και υλοποιούνται πρωτοβουλίες στρατηγικού χαρακτήρα. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των επενδύσεων, έχει υιοθετηθεί μία μεσοπρόθεσμη στρατηγική για αύξηση των «πράσινων» επενδύσεων. Παράλληλα, ο Όμιλος CNP Cyprus συνεχίζει το διευρυμένο πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής του ευθύνης  που ανταποκρίνεται σε ευαίσθητα θέματα της κοινωνίας.
  • Νέα λογιστικά πρότυπα IFRS 17 και IFRS 9: Τα νέα πρότυπα αποτελούν μια ιδιαίτερα πολύπλοκη και δαπανηρή υποχρέωση που αφορά ολόκληρη την Ασφαλιστική Βιομηχανία. Η τελική ημερομηνία εφαρμογής είναι το 2023 και ο Όμιλος CNP Cyprus προχωρά τη σχετική υλοποίηση σε συνεργασία με εξωτερικούς συμβούλους. Παράλληλα με την υλοποίηση των νέων Προτύπων, βελτιώνονται οι λογιστικές αναφορές και εκσυγχρονίζονται οι εσωτερικές διαδικασίες των  εταιρειών μας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Ο ΟΠΑΠ Διεθνής Μαραθώνιος Λεμεσού «τρέχει» με τη Δύναμη Ασφάλειας της CNP Ασφαλιστική

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.