1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αρθρογραφία
  6. »
  7. Tα ταμεία της Ancoria Insurance που είχαν τις υψηλότερες αποδόσεις για...

Tα ταμεία της Ancoria Insurance που είχαν τις υψηλότερες αποδόσεις για το 2022!

Tα ταμεία της Ancoria Insurance που είχαν τις υψηλότερες αποδόσεις για το 2022!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

2022: Xρονιά αλλαγής για τις αγορές

Μια χρονιά που ξεκίνησε γεμάτη αισιοδοξία καθώς οι χώρες ανά το παγκόσμιο άρχισαν να χαλαρώνουν τους περιορισμούς εξαιτίας της πανδημίας, γρήγορα μετατράπηκε σε μία από τις πιο αβέβαιες χρoνιές των τελευταίων ετών.

Τόσο τα ομόλογα όσο και οι μετοχές υπέστησαν ταυτοχρόνως σημαντικές απώλειες.  Ο πληθωρισμός έφτασε τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 χρόνων λόγω της αυξημένης καταναλωτικής ζήτησης που ακολούθησε μετά την πανδημία, των ελλείψεων στις αλυσίδες εφοδιασμού και των υψηλών τιμών ενέργειας, αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν απότομα τα επιτόκια τους για να τον αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά.

Ακόμη και σε τέτοιες συνθήκες, εκτός από τους ζημιωμένους, υπάρχουν και κερδισμένοι. Ποια από τα ταμεία της Ancoria είχαν τις υψηλότερες αποδόσεις για το 2022;

Commodity

Το ταμείο της Ancoria με τις καλύτερες αποδόσεις για το 2022 ήταν το Commodity με απόδοση 22,71% σε ευρώ και 33,74% σε κορώνες Σουηδίας (SEK), συνεχίζοντας τη θετική του πορεία από το προηγούμενο έτος. Οι παγκόσμιες τιμές των εμπορευμάτων εκτοξεύτηκαν στα ύψη μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία, καθώς οι δυτικές χώρες άρχισαν να επιβάλλουν βαριές κυρώσεις στη Ρωσία, η οποία απάντησε με περιορισμούς στην παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, εκτοξεύοντας τις τιμές της ενέργειας.

Η τιμή του σιταριού αυξήθηκε επίσης καθώς η Ουκρανία παράγει πάνω από το ένα τρίτο του σιταριού παγκοσμίως. Παράλληλα, πρωτοβουλίες σχετικά με την κλιματική αλλαγή π.χ. αυξανόμενη ζήτηση για εμπορεύματα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων, άσκησε ανοδική πίεση στις τιμές εμπορευμάτων, όπως οι μπαταρίες νικελίου και φωσφορικού σιδήρου λιθίου.

Money Market Fund USD

Το Money Market Fund USD κατέγραψε απόδοση 1,35% σε δολάρια Αμερικής (USD) κατά τη διάρκεια του έτους, λόγω της απόφασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να αλλάξει απότομα τη νομισματική της πολιτική, αυξάνοντας τα επιτόκια από 0%-0,25% σε 4,25%-4,5% μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η απόδοση του ταμείου σε SEK ήταν εντυπωσιακή (17,34%) λόγω της ανατίμησης του USD έναντι του SEK καθώς οι επενδυτές εγκατέλειψαν τις υψηλού ρίσκου επενδύσεις μετά την οικονομική και γεωπολιτική αναταραχή που χαρακτήρισε το μεγαλύτερο μέρος του 2022, αναζητώντας καταφύγιο στην ασφάλεια που παρέχει το δολάριο Αμερικής. Σε ευρώ, το ταμείο αυξήθηκε κατά 7,68%, καθώς το USD ανατιμήθηκε επίσης σημαντικά έναντι του ευρώ.

Thailand

Το Thailand Fund κατέγραψε την τρίτη ψηλότερη απόδοση του έτους με 14,55% σε SEK (5,10% σε ευρώ). Η απόδοση του ταμείου σε μπατ Ταϊλάνδης (THB) ήταν 2,5%. Ο δείκτης SET Index, ο οποίος έχει υψηλή έκθεση σε εταιρείες ενέργειας της χώρας, ενισχύθηκε σημαντικά καθώς οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους.

Η οικονομία της χώρας φαίνεται επίσης να επωφελείται από την απεξάρτηση των αλυσίδων εφοδιασμού μακριά από την Κίνα, ενώ την ίδια στιγμή, το υποτιμημένο νόμισμα της χώρας βοήθησε στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων καθώς οι εγχώριες μετοχές ήταν σχετικά φθηνές για τους επενδυτές με νόμισμα αναφοράς το δολάριο.

Πηγή: Ancoria Blog

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

LEAVE YOUR COMMENT

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.