1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αρθρογραφία
  6. »
  7. Τα 4 σημεία που πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι ασφαλιστές...

Τα 4 σημεία που πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι ασφαλιστές για να διαχειριστούν τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής

Τα 4 σημεία που πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι ασφαλιστές για να διαχειριστούν τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Καθώς οι προεκτάσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται όλο και πιο αισθητές, αυξάνοντας τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των φυσικών καταστροφών, οι ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες περιβάλλοντος και βιομηχανίας. Η επιστημονική κατανόηση, οι στόχοι των επενδυτών και οι μεταβλητές αναφορικά με τη διαχείριση του κλιματικού κινδύνου εξελίσσονται διαρκώς προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες που δυστυχώς πληθαίνουν με το πέρασμα του χρόνου. Αυτό ασκεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση στην ασφαλιστική βιομηχανία που προσπαθεί να διατηρήσει, αλλά και να υπερβεί τους κανονισμούς και τις προσδοκίες των πελατών.

Για να παραμείνουν ανταγωνιστικές στις νέες αυτές συνθήκες, είναι ζωτικής σημασίας οι εταιρείες να είναι ενήμερες για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τους κίνδυνους της κλιματικής αλλαγής και τους νέους κανόνες που επιβάλλουν στην ασφαλιστική αγορά. Τι είναι ωστόσο αυτό που πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι ασφαλιστές προκειμένου να μην βρεθούν εκτεθειμένοι;

1. Μετριασμός της κλιματικής αλλαγής σημαίνει τροποποίηση σύγχρονων μοντέλων καταστροφών

Υπάρχει πάντα ένας βαθμός αβεβαιότητας στα σύγχρονα μοντέλα καταστροφών. Περαιτέρω πολυπλοκότητα προκύπτει όταν αποσυνδέουμε τα σήματα της κλιματικής αλλαγής από τη φυσική μεταβλητότητα της ατμόσφαιρας, προκαλώντας αλλαγές στους κινδύνους που πρωταγωνιστούν σε κλίμακες πολλαπλών δεκαετιών. Τα παλαιότερα μοντέλα καταστροφών χρησιμοποιούν δεδομένα ιστορικών ζημιών για να προσδώσουν αξιοπιστία στα μοντέλα εκροών. Αλλά όταν πρόκειται για το κλίμα, οι ιστορικές απώλειες δεν είναι αρκετές για να κατανοήσουμε πλήρως τον μελλοντικό κίνδυνο και να αξιολογήσουμε την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Πλοήγηση στις προκλήσεις επισκευής των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Για την καταπολέμηση αυτής της αβεβαιότητας, ο μετριασμός εφαρμόζεται με τη μορφή σκληρών και ήπιων μέτρων. Τα σκληρά μέτρα περιλαμβάνουν δομές φυσικής κατασκευής, όπως η αντιπλημμυρική άμυνα και συνήθως περιλαμβάνουν μεγάλες κεφαλαιουχικές δαπάνες για την κάλυψη μακροπρόθεσμων χρονικών οριζόντων. Τα ήπια μέτρα, που συνήθως οδηγούνται από εθνική ή δημοτική πολιτική, όπως η απομάκρυνση των εύφλεκτων συντριμμιών, είναι βραχυπρόθεσμα μέτρα και πολύ φθηνότερα στην εφαρμογή τους.

Με τα μοντέλα καταστροφών που λαμβάνουν υπόψη τόσο τη φυσική μεταβλητότητα του κλίματος όσο και τα μέτρα φυσικού μετριασμού, οι ασφαλιστές είναι πιο πιθανό να υπογράφουν σωστά τις συμβάσεις και να παρέχουν στους πελάτες το σωστό επίπεδο προστασίας.

2. Οι κανονισμοί διαφέρουν ανάλογα με την τοποθεσία και τον κίνδυνο

Ενώ η επιστήμη θέτει τις βάσεις για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της ασφάλισης, οι κανονιστικές οδηγίες παίζουν επίσης κρίσιμο ρόλο. Το ισχύον κανονιστικό περιβάλλον ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τη δικαιοδοσία, περιπλέκοντας ένα ήδη πολύπλοκο σύστημα. Ο κανονισμός υπάρχει σε διαφορετικά επίπεδα πολυπλοκότητας και ωριμότητας σε όλο τον κόσμο, που κυμαίνονται από μη κανονιστική θέση έως δοκιμές υψηλής προδιαγραφής. Επομένως, ως παγκόσμιος κλάδος, η παρακολούθηση του τι πρέπει να αναφέρεται και σε ποια αρχή, αποτελεί σημαντικό σημείο ενδιαφέροντος για τους ασφαλιστές.

Συνεπώς, ορισμένοι ρυθμιστικοί φορείς αναδιαμορφώνουν τη διαδικασία κατανόησης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) θεωρείται ευρέως ως η κύρια αρχή στον τομέα αυτό. Ενώ η IPCC δεν διεξάγει επιστημονική έρευνα, αξιολογεί την τρέχουσα κατάσταση της επιστημονικής κατανόησης που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η ασφαλιστική βιομηχανία χρειάζεται να εξελιχθεί περισσότερο και ταχύτερα από ποτέ

3. Οι επενδυτές προβλέπουν τον κίνδυνο και απαιτούν αλλαγή

Ένα τελευταίο στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η ισχυρή επιρροή των επενδυτών. Οι επενδυτές χτίζουν τη βιωσιμότητα στις επενδυτικές τους στρατηγικές και απαιτούν σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά των εταιρειών. Αυτό περιλαμβάνει τον ασφαλιστικό κλάδο και τις παρακείμενες αγορές, όπως ο δανεισμός ακινήτων και στεγαστικών δανείων, όσον αφορά τον κλιματικό κίνδυνο. Αυτό διαχειρίζεται επί του παρόντος μέσω της χάραξης πολιτικής, παρακολούθησης και αναφοράς περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG). Τουλάχιστον τρεις οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας (Standard & Poors, Moody’s και AM Best) έχουν εντοπίσει σημαντικούς παράγοντες ESG, συμπεριλαμβανομένου του κλιματικού κινδύνου για την αξιολόγηση των ασφαλιστικών εταιρειών. Οι ασφαλιστικές πρέπει να λάβουν υπόψη και να εφαρμόσουν αυτές τις σκέψεις ως μέρος της ολιστικής τους άποψης σχετικά με την ασφαλιστική κάλυψη του κλιματικού κινδύνου.

4.Ο Κλιματικός Κίνδυνος εξελίσσεται συνεχώς

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη εδώ και οι ασφαλιστές που σταματούν ή αγνοούν την πιεστική πραγματικότητα θα κινδυνεύσουν να χάσουν τις επιχειρήσεις τους. Κατανοώντας τα στοιχεία που εμπλέκονται στον κλιματικό κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων πληροφοριών σχετικά με την επιστημονική κατανόηση, τους κανονισμούς, τους επενδυτές και τις μεταβλητές μοντελοποίησης κινδύνων, οι ασφαλιστές μπορούν να εξυπηρετήσουν καλύτερα τους πελάτες τους και να βελτιώσουν τα χαρτοφυλάκια τους.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.