1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αρθρογραφία
  6. »
  7. Συμφέρει τελικά η ασφάλιση αυτοκινήτου pay-as-you-go;

Συμφέρει τελικά η ασφάλιση αυτοκινήτου pay-as-you-go;

Συμφέρει τελικά η ασφάλιση αυτοκινήτου pay-as-you-go;
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Οι περισσότεροι από εμάς καταλαβαίνουμε πώς λειτουργεί η παραδοσιακή ασφάλιση αυτοκινήτου. Πληρώνετε ένα ετήσιο ασφάλιστρο για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και το όχημά σας σε περίπτωση απρόβλεπτου ατυχήματος. Σε γενικές γραμμές το κόστος παραμένει στα ίδια επίπεδα από έτος σε έτος, ωστόσο μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τον τόπο διαμονής σας, την ηλικία σας και φυσικά το ιστορικό σας.

Τι γίνεται όμως αν δεν είστε καθημερινός οδηγός ή έχετε μέλη της οικογένειας που οδηγούν ελάχιστα έως και καθόλου; Αξίζει να επενδύσετε σε ένα ετήσιο ασφαλιστήριο συμβόλαιο αυτοκινήτου; Όχι απαραίτητα.  

Τι είναι η pay-as-you-go ασφάλιση αυτοκινήτου;  

Η pay-as-you-go ασφάλιση αυτοκινήτου θα μπορούσε να ενταχθεί στη γενικότερη κατηγορία ασφαλίσεων που βασίζονται στη χρήση (usage-based insurance), η οποία χρησιμοποιεί τη τηλεματική για να παρακολουθεί το πώς οδηγεί ο εκάστοτε οδηγός. Στη συνέχεια βάση των στοιχείων που λαμβάνει η ασφαλιστική εταιρεία είτε αυτός επιβραβεύεται, είτε τιμωρείται με τη μορφή μειωμένων ή υψηλότερων ασφαλίστρων. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες λεπτές διαφορές μεταξύ των δύο κατηγοριών. Ενώ η ασφάλιση με βάση τη χρήση εστιάζει στον τρόπο που οδηγείτε (γρήγορες στροφές, δυνατά φρενάρισμα κ.λπ.), η ασφάλιση pay-as-you-go επικεντρώνεται στο πόσο οδηγείτε.  

Σύμφωνα με τη πολιτική pay-as-you-go/pay-as-you-drive, οι οδηγοί προπληρώνουν ένα ημερήσιο ασφάλιστρο με επιπλέον χρέωση ανάλογα με το πόσο οδηγούν. Ξεκινά με 1.000 χιλιόμετρα και καθώς συνεχίζετε να οδηγείτε, προστίθεται χρέωση για κάθε επιπλέον 1.000 χιλιόμετρα.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία για νομικές υποθέσεις αυτοκινητιστικών ατυχημάτων ή δυστυχημάτων

Οι οδηγοί πρέπει να έχουν συνδεδεμένη μια συσκευή τηλεματικής στο αυτοκίνητό τους που παρακολουθεί την απόσταση οδήγησης, το χρόνο και τη ταχύτητα. Εναλλακτικά, οι πελάτες θα πρέπει να κατεβάσουν κάποια εφαρμογή που παρακολουθεί τα δεδομένα του ταξιδιού ενός οχήματος, χρησιμοποιώντας μια ενσωματωμένη κεραία GPS. 

Πόσα χρήματα μπορώ να εξοικονομήσω με την ασφάλιση πληρωμής;

Η απάντηση στο εν λόγω ερώτημα είναι σαφής. Όσο λιγότερο οδηγείτε, τόσο περισσότερα μπορείτε να εξοικονομήσετε. Σύμφωνα με έρευνα της Canadian Automobile Association (CAA) ένας οδηγός επιλέγοντας το πρότυπο ασφάλισης pay-as-you-go μπορεί να πληρώσει έως και 70% λιγότερο σε σύγκριση με ένα κανονικό πρόγραμμα ασφάλισης αυτοκινήτου. 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι και σε αυτή την περίπτωση οι τιμές διαμορφώνονται με βάση τα παραδοσιακά κριτήρια αξιολόγησης, όπως το ιστορικό οδήγησης και τα χρόνια εμπειρίας του οδηγού.

Είναι κατάλληλη για εσάς η ασφάλιση pay-as-you-go; 

Το όφελος της ασφάλισης αυτοκινήτου pay-as-you-go είναι πραγματικά αξιόλογο για τους οδηγούς που δεν οδηγούν τόσο συχνά. Εάν και κάθε ασφαλιστική εταιρεία θέτει τα δικά της κριτήρια για τη διαμόρφωση της τιμής, σύμφωνα με την έρευνα της Canadian Automobile Association ένας οδηγός, ο οποίος διανύει περίπου 12.000 χιλιόμετρα το χρόνο, θα πληρώσει πιθανότατα όσο ένα συμβατικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο αυτοκινήτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία για νομικές υποθέσεις αυτοκινητιστικών ατυχημάτων ή δυστυχημάτων

Συνεπώς τα προγράμματα pay-as-you-go είναι τα πλέον κατάλληλα για:  

  • Άτομα που χρησιμοποιούν κυρίως τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να μετακινηθούν
  • Όσους εργάζονται από το σπίτι
  • Οικογένειες που χρησιμοποιούν περιστασιακά το αυτοκίνητό τους ή για οικογένειες με παραπάνω από 1 αυτοκίνητο
  • Ηλικιωμένοι ή άτομα που δεν μετακινούνται στην εργασία τους, αλλά εξακολουθούν να χρειάζονται οχήματα 

Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση ζημίας, για τη διαδικασία αποζημίωσης ισχύει ότι προβλέπεται και στην παραδοσιακή ασφάλιση αυτοκινήτου.

Το μοντέλο pay-as-you-go μπορεί να λειτουργήσει προς όφελός σας εάν σκοπεύετε να περιορίσετε τα χιλιόμετρα που διανύεται με το όχημά σας, ενώ έγινε ιδιαιτέρως δημοφιλές λόγω των παρατεταμένων lockdown. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλοί οδηγοί επέλεξαν το εν λόγω μοντέλο ασφάλισης, ενώ πολλοί περισσότεροι σκοπεύουν να επενδύσουν μελλοντικά, δεδομένων των νέων συνθηκών που θέτει η ανάπτυξη της εξ αποστάσεως εργασίας.

Πηγή: insuranceforum.gr

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.