1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Οικονομια
  6. »
  7. Στο 1,8% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο

Στο 1,8% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο

Στο 1,8% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Δημοσιεύθηκαν από τη Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου τα στοιχεία που αφορούν τη διακύμναση του πληθωρισμού για τον Φεβρουάριο του 2024!

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Φεβρουάριο 2024 αυξήθηκε κατά 1,03 μονάδες και έφτασε στις 114,93 μονάδες σε σύγκριση με 113,90 μονάδες τον Ιανουάριο 2024. Ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο 2024 αυξήθηκε με ρυθμό 1,8%. (Πίνακας 1)

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2024, ο ΔΤΚ σημείωσε αύξηση 1,8% σε σύγκριση με την
αντίστοιχη περσινή περίοδο. (Πίνακας 1)

Η μεγαλύτερη μεταβολή στις οικονομικές κατηγορίες συγκριτικά με τον Φεβρουάριο του 2023 καταγράφηκε στις Υπηρεσίες με ποσοστό 3,7%. Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, η μεγαλύτερη μεταβολή παρουσιάστηκε στα Γεωργικά Προϊόντα (5,6%). (Πίνακας 2)

Ανάλυση Ποσοστιαίων Μεταβολών

Συγκριτικά με τον Φεβρουάριο του 2023, η μεγαλύτερη μεταβολή παρατηρήθηκε στην κατηγορία Εστιατόρια και Ξενοδοχεία (6,2%). (Πίνακας 1)

Σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2024, η μεγαλύτερη μεταβολή παρατηρήθηκε στις κατηγορίες Ένδυση και Υπόδηση (3,1%) και Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά (2,7%). (Πίνακας 1)

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2024, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οι
μεγαλύτερες μεταβολές παρουσιάστηκαν στις κατηγορίες Εστιατόρια και Ξενοδοχεία (5,9%) και Άλλα Αγαθά και Υπηρεσίες (3,7%). (Πίνακας 1)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Σταθερά αυξημένος ο πληθωρισμός και τον Μάρτιο

Ανάλυση Επιπτώσεων σε Μονάδες

Τη μεγαλύτερη θετική επίδραση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Φεβρουάριου 2024 σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2023 είχαν οι κατηγορίες Εστιατόρια και Ξενοδοχεία (0,62) και Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά (0,43). (Πίνακας 3)

Τη μεγαλύτερη επίπτωση στη μεταβολή του ΔΤΚ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα είχαν οι κατηγορίες Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά (0,60) και Ένδυση και Υπόδηση (0,22). (Πίνακας 3)

Τη μεγαλύτερη επίπτωση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Φεβρουαρίου 2024 σε σύγκριση με το δείκτη του
Φεβρουαρίου του 2023 είχαν οι Υπηρεσίες τροφοδοσίας (0,60). (Πίνακας 4)

Τέλος, τα Φρέσκα Λαχανικά (0,38) είχαν τη μεγαλύτερη επίδραση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Φεβρουαρίου 2024 σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του προηγούμενου μήνα. (Πίνακας 5)

Υπενθυμίζεται ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) είναι οικονομικός δείκτης που καταρτίζεται για τη μέτρηση των διαχρονικών μεταβολών στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών που αποκτώνται, χρησιμοποιούνται ή πληρώνονται από τα νοικοκυριά (διαμένουν στην Κύπρο ή έχουν σκοπό να διαμείνουν στην Κύπρο για ένα χρόνο τουλάχιστον). Ο ΔΤΚ αποτελεί τον επίσημο δείκτη για τον υπολογισμό του πληθωρισμού.

Ο Πληθωρισμός δείχνει τη μεταβολή του ΔΤΚ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Πώς κινήθηκαν οι πωλήσεις οχημάτων το Μάρτιο;

Η Επίπτωση αντιπροσωπεύει το ποσό της συνολικής μεταβολής στον ΔΤΚ το οποίο οφείλεται στην
αναφερόμενη κατηγορία/αγαθό/υπηρεσία.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.