1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Τοπικα Νεα
  6. »
  7. ΣΑΕΚ: Η Ασφαλιστική Βιομηχανία αντέχει και αναπτύσσεται με ασφάλεια προς όφελος...

ΣΑΕΚ: Η Ασφαλιστική Βιομηχανία αντέχει και αναπτύσσεται με ασφάλεια προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας

ΣΑΕΚ: Η Ασφαλιστική Βιομηχανία αντέχει και αναπτύσσεται με ασφάλεια προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Τη σημαντική συμβολή της Ασφαλιστικής Βιομηχανίας στην οικονομία και την κοινωνία της Κύπρου, κατά το 2022, σε μία περίοδο Παγκόσμιας αβεβαιότητας, ανέδειξε η 45η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ), που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17 Οκτωβρίου, στη Λευκωσία.

«Η Ασφαλιστική Βιομηχανία, απέδειξε για ακόμη μία φορά πως μπορεί να αντιστέκεται και να απορροφά τους κραδασμούς μίας οικονομικής κρίσης, και την ίδια στιγμή να ελίσσεται και να αναπτύσσεται σε δύσκολες περιόδους προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΑΕΚ, Ευάγγελος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι: «Το 2022 η Ασφαλιστική Βιομηχανία κατάφερε να καταγράψει αύξηση 9,5% στην παραγωγή ασφαλίστρων σε σύγκριση με το 2021, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το 1 δις ευρώ, φτάνοντας συγκεκριμένα στα 1,053 δισεκατομμύρια ευρώ».

Σε μία χρονιά που οι πληθωριστικές πιέσεις επηρέασαν σημαντικά την αγοραστική ικανότητα των καταναλωτών, με αυξήσεις σε καύσιμα, τρόφιμα και άλλα είδη ανάγκης να επηρεάζουν σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό, ο ασφαλιστικός κλάδος σημείωσε σημαντική ανάπτυξη. Αυτό οφείλεται κυρίως, στην ανθρωποκεντρική προσέγγιση που επέδειξαν για ακόμη μία φορά οι ασφαλιστικές εταιρείες, παραχωρώντας όπως και στην περίοδο της πανδημίας διευκολύνσεις πληρωμών στους ασφαλιζομένους. Μία πράξη που εκτιμήθηκε από τους πελάτες των ασφαλιστικών εταιρειών και μεταφράστηκε σε αύξηση των ασφαλίστρων. Συγκεκριμένα, ο Κλάδος Ζωής κατέγραψε σημαντική άνοδο 15,7%, από 450 εκατομμύρια ευρώ το 2021 σε 520 εκατομμύρια ευρώ το 2022, ενώ ο Κλάδος Ασφάλισης Ζημιών αυξήθηκε οριακά κατά 4% από 512 εκατομμύρια ευρώ σε 533 εκατομμύρια ευρώ, κυρίως λόγω μείωσης στον τομέα των ατυχημάτων και της υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Ανδρέας Αθανασιάδης: Δικαίωμα των ασφαλιστικών εταιρειών να απορρίπτουν τους ηλικιωμένους

Την προσφορά της Ασφαλιστικής Βιομηχανίας στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε τόνισε και ο Αναπληρωτής Έφορος Ασφαλίσεων, Κωνσταντίνος Καλοψιδιώτης σημειώνοντας πως για το πρώτο εξάμηνο του 2023 ο όγκος των ασφαλίστρων σε εσωτερικό και εξωτερικό έφτασε τα 800 εκατομμύρια, ενώ τα περιουσιακά στοιχεία των Ασφαλιστικών Εταιρειών φτάνουν σχεδόν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή ο κ. Καλοψιδιώτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα νομοσχέδια που βρίσκονται σε συζήτηση στη βουλή και αναμένεται να λύσουν διαχρονικά θέματα της Ασφαλιστικής Βιομηχανίας, όπως το νομοσχέδιο των περί Μηχανοκίνητων Οχημάτων Ασφάλισης έναντι τρίτου και η Ασφάλιση Ευθύνης Εργοδότη. «Ένα άλλο θέμα που αφορά τη Βιομηχανία, και έχει ετοιμαστεί ήδη ένα προσχέδιο είναι η λειτουργία βάσης δεδομένων που θα βοηθήσει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της ασφαλιστικής απάτης, κάτι που στηρίζει έντονα η εποπτική αρχή. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει δύο συναντήσεις με τον ΣΑΕΚ, και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε με την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων για να δώσει την έγκρισή της», υπογράμμισε ο κ. Καλοψιδιώτης.

Την Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΑΕΚ τίμησε και ο Προέδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, με την παρουσία του να έχει ιδιαίτερη  βαρύτητα μετά και την πρόσφατη υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του ΣΑΕΚ και της ΕΑΕΕ. Στο χαιρετισμό του, ο κύριος Σαρρηγεωργίου σημείωσε πως: «Σε εποχές δύσκολες και με μεγάλη μεταβλητότητα, ειδικότερα εάν δεν είσαι ο ποιο μεγάλος, στο Ευρωπαϊκό στερέωμα, όπως δεν είμαστε η Ελλάδα και η Κύπρος, έχει σημασία να συντονιζόμαστε και να μοιραζόμαστε πληροφορίες και πόρους, κάτι που αρχίσαμε ήδη να κάνουμε. Την ίδια στιγμή, στο Insurance Europe, όπου ως Αντιπρόεδρος έχω ένα αυξημένο ρόλο στην εκτελεστική επιτροπή, υπάρχουν διάφορα θέματα, τάσεις και εξελίξεις, που κάνουν τη συνεργασία μας αρκετά σημαντική», τόνισε ο κ. Σαρρηγεωργίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι 10 κορυφαίες εταιρείες του Γενικού Κλάδου το 2023

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης έγινε εκτενής απολογισμός των δράσεων του ΣΑΕΚ για το 2022, με ιδιαίτερη αναφορά στο κοινωνικό αποτύπωμα του Συνδέσμου,  όπως η καθιέρωση του δικαιώματος στη λήθη για ασφάλιση των ατόμων με ιστορικό καρκίνου, που έγινε σε συνεργασία με την Europa Donna Κύπρου.

Τέλος, η φετινή Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΑΕΚ ήταν εκλογική, με το υφιστάμενο συμβούλιο να επανεκλέγεται για την επόμενη διετία. Συγκεκριμένα ο Ευάγγελος Αναστασιάδης παραμένει Πρόεδρος, του Συνδέσμου, οι Ανδρέας Στυλιανού και Έβαν Γαβάς συνεχίζουν ως Αντιπρόεδροι  Γενικού Κλάδου και του Κλάδου Ζωής αντίστοιχα και μέλη επανεκλέγηκαν οι  Δρ Νάκης Αντωνίου, Κωνσταντίνος Δεκατρής, Ανδρεανή Καλλιμάχου, Κώστας Κώστα, Παναγιώτης Παναγιώτου, Στράτος Πέτρου, Σταύρος Φλωρίδης, Γιώργος Χαραλαμπίδης, Τάκης Χατζηανδρέου, και Χρίστος Χριστοδούλου.

iac-synelefsi-2023

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.