1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Οικονομια
  6. »
  7. Που πάνε τα λεφτά σου κάθε μήνα; 10 tips αποταμίευσης από...

Που πάνε τα λεφτά σου κάθε μήνα; 10 tips αποταμίευσης από την Κλεοπάτρα Κιττή

Που πάνε τα λεφτά σου κάθε μήνα; 10 tips αποταμίευσης από την Κλεοπάτρα Κιττή
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η Κύπρια επιχειρηματίας και ιδρύτρια του QueensofMoney μας δίνει πολύτιμες συμβουλές για σωστή διαχείριση των χρηματοοικονομικών μας.

Της Νικόλ Ζένιου

Η σωστή διαχείριση των οικονομικών δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση αφού όπως όλοι γνωρίζουμε, σε μία κουλτούρα υπερκαταναλωτισμού είναι πολύ εύκολο να “εκτροχιαστείς” και να ξοδέψεις περισσότερα από όσα διαθέτεις.

Για αυτό και εμείς ρωτήσαμε την επιχειρηματία και ιδρύτρια του QueensofMoney Κλεοπάτρα Κιττή, για να μας δώσει πολύτιμες συμβουλές αποταμίευσης που, αν τις εφαρμόσεις, σχεδόν σίγουρα θα δεις τα οικονομικά σου να βελτιώνονται.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί γνωρίζουμε καλύτερα την Κλεοπάτρα αλλά και το νέο της εγχείρημα, το QueensofMoneyκαι μαθαίνουμε όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα χρηματοικονομικά, ένας τομέας στον οποίο αρκετές γυναίκες δεν έχουν επαρκείς γνώσεις για μια πιο βιώσιμη ζωή.

Κλεοπάτρα, πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τα χρηματοοικονομικά;

Στη ζωή προκύπτουν συγκυρίες, ή καταστάσεις, που σε καλούν να πάρεις αποφάσεις. Μονο όταν είμαστε οικονομικά ανεξάρτητες μπορούμε να καθορίζουμε τις επιλογες της ζωής μας. Πολυτελεια στη ζωη είναι να έχουμε επιλογες, και γνωρίζοντας πως να διοικούμε τα χρήματα μας, να εξασφαλίζουμε ποιότητα ζωής. Να οδηγούμε εμείς την ζωή μας, και όχι να μας οδηγεί εκείνη όπου θέλει.

Πώς προέκυψε η δημιουργία του QueensofMoney;

Προέκυψε μέσα στην πανδημία, και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια του lockdown, όπου όλοι νιώθαμε ευάλωτοι και ανασφαλείς. Συνειδητοποίησα την ανάγκη να μοιραστώ την γνώση και τις εμπειρίες μου στα χρηματοοικονομικά, με πρακτική προσέγγιση. Ως γυναίκες αντιμετωπίζουμε χάσμα αμοιβής που καταλήγει σε χάσμα σύνταξης. Αν δεν μάθουμε πως να εξοικονομούμε και να επενδύουμε δεν θα μπορέσουμε να έχουμε ποιότητα ζωής στη μετέπειτα ζωή μας.

Και το podcast “Κουμάντο στην τσέπη σου;”

Το εβδομαδιαίο podcast “Κουμάντο στην τσέπη σου” δημιουργήθηκε μαζί με τον δημοσιογράφο του οικονομικού ρεπορτάζ Γιώργο Γεωργίου, για τον ίδιον λόγο. Μπορείς να το βρεις στο Spotify και στo www.koumanto.com

H καλύτερη συμβουλή που σου έδωσαν για την διαχείριση των οικονομικών;

“Τα χρήματα είναι εργαλείο για την ποιότητα της ζωής μας, και όχι αυτοσκοπός”, και “Να κατευθύνεις εσύ τη ζωη σου, όχι τα χρήματα”.

Αλήθεια, που πάνε τα λεφτά μας κάθε μήνα; 10 συμβουλές αποταμίευσης από την Κλεοπάτρα Κιττή:

1. Η συμπεριφορά μας προς τα χρήματα είναι θεμα αντίληψης και συνήθειων. Θα πρέπει να τα φροντίζουμε με τον ίδιο τρόπου που φροντίζουμε το σώμα μας, τη διατροφή μας. Εάν έχουμε καλές συνήθειες, τότε μπορούμε να διασφαλίσουμε την ποιότητα της δικής μας ζωής αλλά και των παιδιών μας.

2. Κάνε αυτή την ερώτηση στον εαυτό σου: Ξοδεύεις περισσότερα από όσα βγάζεις;

3. Ξέρεις ποσό σου στοιχίζει να χρησιμοποιείς τα χρήματα της τράπεζας (είτε σε υπέρβαση ορίου είτε σε πιστωτική κάρτα) για να ξοδεύεις περισσότερα από όσα βγάζεις;

4. Tο πρώτο σημαντικό βήμα είναι να αντιληφθείς πώς ξοδεύεις. Για παράδειγμα, η επίσκεψη στο σουπερμάρκετ είναι με συγκεκριμένη λίστα ή ξοδεύεις αυθόρμητα;

5. Χωρίζουμε τα έξοδα σε δύο κατηγορίες: 1) Σε αυτά που “πρέπει” να κάνουμε (χρέος, ενοίκιο, σχολικά έξοδα, δόσεις σε ασφαλιστικές, φόροι, αυτοκίνητο) και, 2) Στα “θέλω” (ταξίδια, αξεσουάρ, ρούχα, take-away, ποτά με φίλους κτλ.)

6. Δημιουργούμε μια “συνταγή” διαχείρισης των οικονομικών. Αφού πιστωθεί το εισόδημα σου στην αρχή του μήνα, πρώτα θα το εξοικονομήσεις στα πορτοφολάκια σου. Ξεκινάς με ένα “πορτοφολάκι” για ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης που θα καλύπτει έξοδα 3- 6 μηνών και ακολούθως, δημιουργείς διαφορετικά “πορτοφολάκια” για τα “θέλω”.

7. Επιπρόσθετα εξοικονομείς ένα “πορτοφολάκι” για να επενδύεις ούτως ώστε τα λεφτά να γεννούν λεφτά.

8. Να ξοδεύεις στα “πρέπει” με πρόγραμμα. Να γνωρίζεις τα “πρέπει” που έχεις κάθε μήνα. Κάποιους μήνες με αρκετά “πρέπει”  έξοδα θα πρέπει να ιεραρχήσεις τα “θέλω” σου. Να μάθεις να λες όχι στον εαυτό σου.

9. Λέμε ότι το ιδανικό είναι μια κατανομή ως εξής: 10% στο πορτοφολάκι για τα “θέλω” μας, 20% για αποπληρωμή χρέους, φόρων, 20% για τις εξοικονομήσεις για να επενδύσεις και αποταμίευση σε ταμείο σύνταξης, και 50% στα “πρέπει” έξοδα.

10. Όσο πιο νωρίς ξεκινήσεις να εξοικονομείς για την συνταξη σου τόσο το καλύτερο. Το σημαντικό είναι να κάνεις μικρά βήματα. Και μετά τα πιο μεγάλα όταν αποκτήσεις καινούργιές συνήθειες με το να φροντίζεις τα χρήματα σου. Να εξοικονομείς, να επενδύεις και μετά να ξοδεύεις.

Budget Tool

Στο www.QueensofMoney.com θα βρεις ένα εργαλείο σε μορφή excel που θα σε βοηθήσει να κάνεις προϋπολογισμό για να καθοδηγείς εσύ τα χρήματα σου – που θα πάνε και πότε, αντί να κυνηγάμε που έχουν πάει. Επίσης θα βρεις blogs και άλλα εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να κάνεις “κουμάντο”. Επίσης τα podcasts του Κουμάντο είναι πρακτικά και μέσα από σύντομες ιστορίες της καθημερινότητας αποκτάς χρήσιμες συμβουλές και πρακτικές.

Πηγή: madamefigaro.cy

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.