1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αφιέρωμα Ασφάλισης Κατοικίας
  6. »
  7. Πότε και τι θα με καλύψει η ασφάλεια αν μου κλέψουν...

Πότε και τι θα με καλύψει η ασφάλεια αν μου κλέψουν το σπίτι;

Πότε και τι θα με καλύψει η ασφάλεια αν μου κλέψουν το σπίτι;
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Είναι γεγονός και το αποδεικνύουν και τα στοιχεία της αστυνομίας, ότι η εγκληματικότητα στη χώρα μας έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Μία από τις μορφές Σοβαρού Εγκλήματος που έχει σημειώσει σημαντική αύξηση σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύει η Αστυνομία Κύπρου, είναι και τα αδικήματα κατά περιουσίας που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλως τις Κλοπές & τις Διαρρήξεις κατοικιών.

Η αυξημένη εγκληματικότητα κατά περιουσιών, αποτελεί ένα βασικό λόγο για να ασφαλίζουμε την κατοικία μας, προστατεύοντας εμάς και την οικογένεια μας τουλάχιστο από την οικονομική ζημιά.

Περιστατικά Κλοπών & Διαρρήξεων

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας Κύπρου, κατά το 2022 σημειώθηκαν 2134 αδικήματα κατά περιουσίας σημειώνοντας αύξηση 28% σε σχέση με το 2021. Από αυτά μόλις το 60,8% έχουν εξιχνιαστεί.

Ακόμη σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 2022 είχαμε 1,103 περιπτώσεις διαρρήξεων, 613 κλοπές και 19 καταστροφές περιουσίας με εκρηκτικές ύλες.

Ως εκ τούτου καταλαβαίνουμε ότι η κάλυψη της κλοπής είναι ιδιαιτέρως σημαντική και θα πρέπει να δίνουμε προσοχή όταν ο ασφαλιστικός μας σύμβουλος μας επεξηγεί τις καλύψεις του συμβολαίου μας.

Η κλοπή δεν περιλαμβάνεται σε όλα τα συμβόλαια Ασφάλισης Περιουσίας ενώ συνήθως είναι ανάμεσα στις καλύψεις στα σύγχρονα ασφαλιστήρια συμβόλαια κατοικιών. Έτσι λοιπόν, το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να βεβαιωθούμε ότι η συγκεκριμένη κάλυψη περιλαμβάνετε στο συμβόλαιο μας.

Τι θα καλύψει;

Το βασικό ερώτημα που απασχολεί τον καθένα είναι τι ακριβώς θα καλύψει η ασφαλιστική μας εταιρεία σε περίπτωση κλοπής. Μερικά από τα εύλογα ερωτήματα που μπορεί να έχει κάποιος είναι εάν η κάλυψη αφορά αποκλειστικά τα περιεχόμενα της κατοικίας που είναι αυτά που βρίσκονται στο στόχαστρο των επίδοξων ληστών ή εάν καλύπτει και το κτήριο.

Ξεκινώντας από το τελευταίο, να ξεκαθαρίσουμε ότι η κάλυψη της κλοπής αφορά τόσο το περιεχόμενο του σπιτιού αλλά και το ίδιο το κτήριο. Κατά τη διάρκεια μιας απόπειρας κλοπής οι ληστές μπορεί να προκαλέσουν ζημιές και στο ίδιο το κτήριο, ζημιές που το ασφαλιστικό μας συμβόλαιο θα καλύψει. Αυτές μπορεί να είναι κάποιο σπασμένο τζάμι για να μπουν στο σπίτι, παραβίαση της πόρτας ή καταστροφή του συστήματος ασφαλείας της κατοικίας μας.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κλοπή με παραβίαση ή χωρίς

Στα πλείστα συμβόλαια που είναι διαθέσιμα στην αγορά η κάλυψη της κλοπής προσφέρεται με ένα βασικό όρο. Την ύπαρξη παραβίασης, δηλαδή βίαιης εισόδου ή εξόδου από το σπίτι. Στην πράξη δηλαδή η ασφαλιστική μας εταιρεία δεν θα μας καλύψει εάν έχουμε αφήσει την πόρτα ανοικτή και μας κλέψουν ή μας κλέψουν τα κλειδιά και μπουν «κύριοι» στο σπίτι.

Ίσως βέβαια βρείτε και μερικές επιλογές στην αγορά για κάλυψη χωρίς παραβίαση ή αλλιώς όπως συνηθίζετε να λέγετε «ευρεία κλοπή».

Ποιους άλλους περιορισμούς να προσέξετε!

Πέραν του πιο πάνω, που αποτελεί τον σημαντικότερο όρο στην κάλυψη της κλοπής, υπάρχουν και άλλοι συνήθεις όροι και περιορισμοί που μπορεί να συναντήσουμε σε ένα συμβόλαιο κατοικίας.

Ο πρώτος αφορά την εξαίρεση της κάλυψης εάν το σπίτι μας μένει ακατοίκητο για περισσότερες από κάποιες συνεχόμενες μέρες, με τον αριθμό να διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία. Η συγκεκριμένη πληροφορία είναι σημαντική για την ασφαλιστική μας εταιρεία αφού αυξάνει τον κίνδυνο όσον αφορά την κλοπή αφού καταλαβαίνουμε ότι ένα ακατοίκητο σπίτι είναι περισσότερο εκτεθειμένο. 

Ο δεύτερος περιορισμός έχει να κάνει με την υποχρέωση μας να καλέσουμε την αστυνομία εντός συγκεκριμένης χρονικής περιόδου από τη στιγμή που θα αντιληφθούμε την κλοπή. Είναι βέβαιο ότι η εταιρεία μας θα χρειαστεί την έκθεση της αστυνομίας κατά τη διευθέτηση της αξίωσης μας και για τον λόγο αυτό δεν πρέπει ποτέ να παραλείπουμε να καλέσουμε την αστυνομία.

Τέλος θα πρέπει να παρατηρούμε εάν το συμβόλαιο μας έχει κάποια απαλλαγή όσο αφορά τη συγκεκριμένη κάλυψη και εάν ναι ποιο είναι το ύψος της.

Θυμίζουμε ξανά ότι τα συμβόλαια και οι όροι τους διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία, και γι’ αυτό θα πρέπει να ενημερώνεστε αναλυτικά από τον ασφαλιστικό σας διαμεσολαβητή ή την ασφαλιστική σας εταιρεία αλλά και να διαβάζετε τους όρους του συμβολαίου σας.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.