1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αφιέρωμα Ασφάλισης Κατοικίας
  6. »
  7. Πόσα θα πρέπει να πληρώσω για την ασφάλεια της κατοικίας μου;

Πόσα θα πρέπει να πληρώσω για την ασφάλεια της κατοικίας μου;

Πόσα θα πρέπει να πληρώσω για την ασφάλεια της κατοικίας μου;
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Μπορεί οι καλύψεις και οι εξαιρέσεις σε ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο να είναι το πιο σημαντικό στοιχείο, γνωρίζουμε όμως πολύ καλά ότι υπάρχει κόσμος που εκείνο που τον απασχολεί είναι το πόσο θα κοστίσει τελικά η ασφάλιση της κατοικίας του και εάν τελικά είναι ακριβή!  

Σε αυτό το ερώτημα είναι δεν μπορούμε να απαντήσουμε με ακρίβεια αφού η τιμολόγηση διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία και στην αγορά υπάρχουν πολλές επιλογές, αλλά θα δούμε σε ένα ευρύτερο πλαίσιο τον τρόπο που οι εταιρείες χρησιμοποιούν συνήθως για να υπολογίσουν το ύψος των ασφαλίστρων και ποιοι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν το τελικό κόστος.

Τα ασφαλισμένα ποσά καθορίζουν το κόστος!

Ο βασικός τρόπος υπολογισμού του ασφαλίστρου που θα πληρώσετε για την ασφάλιση της κατοικίας σας έχει να κάνει με το ασφαλισμένο ποσό του κτηρίου και των περιεχομένων σας. Οι εταιρείες έχουν συνήθως διαφορετική τιμολόγηση για το κτήριο και διαφορετική για τα περιεχόμενα της κατοικίας.

Η τιμολόγηση έχει συνήθως την μορφή ενός συγκεκριμένου ποσού ανά 1,000 αξίας. Δηλαδή εάν η τιμολόγηση της εταιρείας είναι 1 ευρώ για κάθε 1,000 ευρώ ασφαλισμένης αξίας, τότε για ένα κτήριο αξίας 100,000 το καθαρό ασφάλιστρο που θα πληρώσετε θα είναι 100 ευρώ.

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τα ασφάλιστρα

Πέραν του βασικού υπολογισμού, οι εταιρείες λαμβάνουν συνήθως μία σειρά από παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το τελικό κόστος ενός συμβολαίου Ασφάλισης Κατοικίας. Οι παράγοντες αυτοί μπορεί να διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία αλλά πιο κάτω θα δούμε τους 4 πιο συνηθισμένους παράγοντες που θα αυξήσουν ή θα μειώσουν το κόστος της ασφάλειας σας.

Ηλικία Κτηρίου

Σε ορισμένες περιπτώσεις η εταιρεία σας μπορεί να επιβάλει κάποιο επασφάλιστρο εάν το σπίτι είναι πολύ παλιό ή δεν πληροί κάποιες προϋποθέσεις, όπως την ύπαρξη στατικής μελέτης. Το πως επηρεάζει η ηλικία του κτηρίου το τελικό ασφάλιστρο διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία σύμφωνα τόσο με την πολιτική αναδοχής κινδύνων της κάθε εταιρείας αλλά και την πολιτική τιμολόγησης.

Κατασκευή Κτηρίου

Πρόκειται για ακόμα ένα κρίσιμο παράγοντα στην ασφάλιση κατοικίας. Είναι πιθανών να έχουμε διαφορετική τιμολόγηση και αντιμετώπιση εάν μία κατοικία είναι κατασκευασμένη με συμβατικά υλικά (τούβλο, τσιμέντο, σίδηρο) και διαφορετική μία παλαιότερη για παράδειγμα κατοικία που είναι φτιαγμένη από πλιθάρι.

Γειτονικοί Κίνδυνοι

Επίσης σημαντικός παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τους όρους του συμβολαίου μας είναι εάν η κατοικία γειτνιάζει με συγκεκριμένους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσουν ζημιές στο σπίτι. Ένα παραδείγματα εδώ μπορεί είναι εάν υπάρχει δίπλα στην κατοικία βενζινάδικο, το σπίτι βρίσκεται κοντά ή μέσα σε δάσος ή εάν είναι κοντά σε γήπεδο όπου είναι αυξημένος ο κίνδυνος ζημιών από οχλαγωγίες.

Σύστημα συναγερμού

Η ύπαρξη συστήματος συναγερμού είτε για προστασία από διαρρήξεις είτε από πυρκαγιές μπορεί να επιφέρουν κάποια μορφής έκπτωση στο ασφάλιστρο με αποτέλεσμα να μειωθεί το τελικό κόστος. Είναι πάντως έτσι κι αλλιώς καλύτερα να αποτρέψετε την απώλεια ή τη φθορά της περιουσίας παρά να αποζημιωθείτε αργότερα ως ασφαλισμένοι.

Το πιο σημαντικό φυσικά είναι να ασφαλίζουμε την κατοικία μας στην πραγματική της αξία, δηλαδή στην αξία που θα χρειαστεί για να κτίσουμε ξανά την κατοικία μας και την αξία που θα χρειαστεί για αντικαταστήσουμε τα περιεχόμενα μας, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τον τρόπο αποζημίωσης της κάθε ασφαλιστικής εταιρείας.

Τέλος, επειδή τα συμβόλαια και οι όροι τους διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία, βεβαιωθείτε ότι θα ενημερωθείτε αναλυτικά από τον ασφαλιστικό σας διαμεσολαβητή ή την ασφαλιστική σας εταιρεία όπως επίσης ότι θα διαβάσετε τους όρους του συμβολαίου σας.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.