1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αφιέρωμα Ασφάλιση Κατοικίας 2022
  6. »
  7. Πόσα θα κοστίσει η ασφάλεια της κατοικίας μου;

Πόσα θα κοστίσει η ασφάλεια της κατοικίας μου;

Πόσα θα κοστίσει η ασφάλεια της κατοικίας μου;
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Σε αυτό το αφιέρωμα έχουμε δει πολλά για τις καλύψεις και τις εξαιρέσεις των ασφαλιστηρίων, παράγοντες πολύ σημαντικοί σε ένα συμβόλαιο ασφάλισης κατοικίας. Και φτάνουμε τώρα σε αυτό που απασχολεί τον περισσότερο κόσμο. Πόσα θα κοστίσει η ασφάλεια κατοικίας μας; Είναι ακριβή;

Σίγουρα σε αυτό το άρθρο δεν μπορούμε να σας πούμε ακριβώς πόσο θα στοιχίσει η ασφάλεια της κατοικίας σας αφού η τιμολόγηση διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία και στην αγορά υπάρχουν πολλές επιλογές, αλλά θα δούμε τον τρόπο υπολογισμού του ασφαλίστρου και ποιοι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν το τελικό κόστος.

Τρόπος υπολογισμού

Ο βασικός τρόπος υπολογισμού του ασφαλίστρου που θα πληρώσετε για την ασφάλεια της κατοικίας σας έχει να κάνει με το ασφαλισμένο ποσό του κτηρίου και των περιεχομένων σας. Οι εταιρείες έχουν συνήθως διαφορετική τιμολόγηση για το κτήριο και διαφορετική για τα περιεχόμενα της κατοικίας.

Η τιμολόγηση έχει συνήθως την μορφή ενός συγκεκριμένου ποσού ανά 1,000 αξίας. Δηλαδή εάν η τιμολόγηση της εταιρείας είναι 1 ευρώ για κάθε 1,000 ευρώ ασφαλισμένης αξίας, τότε για ένα κτήριο αξίας 100,000 το καθαρό ασφάλιστρο που θα πληρώσετε θα είναι 100 ευρώ.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την τιμολόγηση

Πέραν του πιο πάνω βασικού υπολογισμού, οι εταιρείες λαμβάνουν συνήθως μία σειρά από παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την τελική τιμή που θα χρειαστεί να πληρώσετε. Πιο κάτω σας παρουσιάζουμε 4 βασικούς.

Ηλικία Κτηρίου

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί η εταιρεία σας να επιβάλει κάποιο επασφάλιστρο εάν το σπίτι είναι πολύ παλιό ή δεν πληροί κάποιες προϋποθέσεις, όπως την ύπαρξη στατικής μελέτης. Αυτό σίγουρα δεν είναι σταθερό και διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία αφού είναι συνδεδεμένο τόσο με την πολιτική ανάληψης κινδύνων της κάθε εταιρείας αλλά και την πολιτική τιμολόγησης.

Κατασκευή Κτηρίου

Πρόκειται για ένα επίσης κρίσιμο παράγοντα στην ασφάλιση της κατοικίας σας. Διαφορετική τιμολόγηση και αντιμετώπιση γενικότερα πιθανών να έχει μια κατοικία που είναι κατασκευασμένη με συμβατικά υλικά (τούβλο, τσιμέντο, σίδηρο) και διαφορετική μία παλιά κατοικία φτιαγμένη από πλιθάρι.

Γειτονικοί Κίνδυνοι

Επίσης σημαντικός παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τους όρους του συμβολαίου σας είναι εάν η κατοικία σας γειτνιάζει με συγκεκριμένους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσουν ζημιές στο σπίτι. Ένα παραδείγματα εδώ μπορεί είναι εάν υπάρχει δίπλα σας βενζινάδικο, εάν υπάρχει γύρω σας δάσος ή εάν είστε κοντά σε γήπεδο που είναι αυξημένος ο κίνδυνος ζημιών από οχλαγωγίες.

Σύστημα συναγερμού

Η ύπαρξη συστήματος συναγερμού είτε για προστασία ή για πυρκαγιές μπορεί να σας επιτρέψουν να επωφεληθείτε κάποιας έκπτωσης με αποτέλεσμα να καταφέρετε να μειώσετε το κόστος της ασφάλισης. Είναι έτσι κι αλλιώς σημαντικό να αποτρέψετε την απώλεια ή τη φθορά της περιουσίας παρά να αποζημιωθείτε αργότερα ως ασφαλισμένοι.

Το πιο σημαντικό όπως τονίσαμε και σε άλλο άρθρο είναι να ασφαλίζουμε την κατοικία μας στην πραγματική της αξία, δηλαδή στην αξία που θα χρειαστεί για να κτίσουμε από την αρχή το κτήριο και την αξία που θα χρειαστεί για αντικατάσταση των περιεχομένων μας, λαμβάνοντας εδώ πάντα υπόψη τον τρόπο αποζημίωσης της κάθε ασφαλιστικής εταιρείας.

Τέλος, επειδή τα συμβόλαια και οι όροι τους διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία, βεβαιωθείτε ότι θα ενημερωθείτε αναλυτικά από τον ασφαλιστικό σας διαμεσολαβητή ή την ασφαλιστική σας εταιρεία όπως επίσης ότι θα διαβάσετε τους όρους του συμβολαίου σας.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.