1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. Πώς η κλιματική κρίση αλλάζει το τοπίο στην ασφαλιστική αγορά

Πώς η κλιματική κρίση αλλάζει το τοπίο στην ασφαλιστική αγορά

Πώς η κλιματική κρίση αλλάζει το τοπίο στην ασφαλιστική αγορά
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Ολοένα και περισσότερες εταιρείες πετρελαίου και εξόρυξης στρέφονται στην Captive Insurance – Πώς επηρεάζεται η συνολική αγορά ασφάλισης.

Το ρεκόρ εσωτερικών ασφαλίσεων που ξεπερνά τα 200 εκατ. δολάρια, καθώς ένας θερμότερος και λιγότερο σταθερός πλανήτης αναδιαμορφώνουν τον χάρτη των κινδύνων για τις επιχειρήσεις.

Η ιδιόκτητη ασφάλιση (αυτασφάλιση), όπου οι εταιρείες δημιουργούν τα δικά τους προγράμματα κάλυψης, βρίσκεται σε άνοδο, σύμφωνα με την ασφαλιστική εταιρεία Aon Plc. Οι εταιρείες τη χρησιμοποιούν για να παρακάμψουν τους περιορισμούς ή για να αποφύγουν τις απαγορευτικά υψηλές τιμές που επιβάλλουν οι εξωτερικοί ασφαλιστές. Και είναι μια εξέλιξη που είναι ιδιαίτερα έντονη σε τομείς που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

Οι εταιρείες πετρελαίου και εξόρυξης «χρησιμοποιούν πλέον τις εταιρικές συμβάσεις τους σε μεγαλύτερο βαθμό», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Τζον Ίνγλις, διευθύνων σύμβουλος της Aon για τη διαχείριση ασφαλιστηρίων. Αυτό συμβαίνει καθώς η κάλυψη από εξωτερικούς ασφαλιστές γίνεται «απρόσιτη ή μη ελκυστική από άποψη τιμής και παροχών». Στην πραγματικότητα, ορισμένοι ασφαλιστές έχουν απλώς «απομακρυνθεί» από τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων, είπε.

Είναι το τελευταίο σημάδι ότι η κλιματική αλλαγή ανατρέπει τους κανόνες που στηρίζουν τη λειτουργία των αγορών, καθώς το οικονομικό κόστος της κάλυψης των επιπτώσεων της διογκώνεται. Πρόσφατη έκθεση της Aon σημείωσε ότι η αγορά ασφάλισης έχει αυξηθεί «σημαντικά» τα τελευταία χρόνια, με περίπου το ένα τέταρτο των σχεδόν 3.000 εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα να δηλώνουν ότι έχουν καταφύγει σε τέτοιες ρυθμίσεις. Το 2021, το ποσοστό αυτό ήταν 17%.

«Η κλιματική αλλαγή έχει ενισχυτική επίδραση σε όλους τους γνωστούς κινδύνους», δήλωσε ο Πίτερ Κάρτερ, της εταιρείας Willis Towers Watson.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Αυτό είναι το Howden Resilience Laboratory

Πώς λειτουργεί η Captive Insurance/Θυγατρική εταιρεία ασφάλισης:

Μια τέτοια ρύθμιση λειτουργεί συνήθως ως ένα όχημα ειδικού σκοπού που δημιουργείται για να ασφαλίσει τον κίνδυνο της μητρικής εταιρείας που τη δημιουργεί. Οι εταιρείες μεταφέρουν τα ασφάλιστρα στο δικό τους φορέα ειδικού σκοπού ασφάλισης. Αυτή η μέθοδος μπορεί μερικές φορές να χρησιμοποιηθεί για τη διαίρεση της κάλυψης με εξωτερικούς ασφαλιστές ή να κάνει χρήση λύσεων εναλλακτικής μεταφοράς κινδύνου.

Τα Captives προσφέρουν φορολογικά οφέλη και οι εταιρείες που τα χρησιμοποιούν μπορούν να επανεπενδύσουν τα πλεονάζοντα μετρητά από τα ασφάλιστρά τους. Η Captive ασφάλιση χρησιμοποιείται για την κάλυψη μιας σειράς κινδύνων, που εκτείνονται από περιβαλλοντικούς κινδύνους έως την απειλή κυβερνοεπιθέσεων. Τα δεδομένα δεν καταγράφουν τον πλήρη βαθμό στον οποίο οι εταιρείες κάνουν ασφάλιση στο εσωτερικό τους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μια εταιρεία μπορεί επίσης να επιλέξει την αυτασφάλιση, όπου βάζει χρήματα στην άκρη για να καλύψει μελλοντικές ζημίες χωρίς να δημιουργήσει ένα ρυθμιζόμενο φορέα ειδικού σκοπού ασφάλισης.

Η παγκόσμια αγορά αυτασφάλισης ξεπέρασε πέρυσι τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε ασφάλιστρα, σημειώνοντας ρεκόρ όλων των εποχών, σύμφωνα με τα στοιχεία που μοιράστηκε η Willis Towers Watson.

Αυτό συμβαίνει καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα ωθούν τους κύριους ασφαλιστές από τις ΗΠΑ έως την Ευρώπη να αυξήσουν τις τιμές σε επίπεδα που καθιστούν τις υπηρεσίες τους όλο και πιο απρόσιτες. Οι τομείς που επηρεάζονται από την εξέλιξη αυτή εκτείνονται από τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έως τους φορείς εκμετάλλευσης πάρκων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι 13 πόλεις που θα μπορούσαν να βρεθούν κάτω από το νερό μέχρι το 2050

«Βλέπουμε πολλές πρωτιές στις καιρικές συνθήκες», δήλωσε η Άννα Περέιρα, ανώτερη αντιπρόεδρος της Strategic Risk Solutions, ειδικός σε θέματα captive-ασφάλισης και πρώην επικεφαλής του captive and insurance banking στο γραφείο της HSBC Holdings Plc στις Βερμούδες.
Ταυτόχρονα, ένας αυξανόμενος αριθμός ασφαλιστών απορρίπτει εταιρείες ορυκτών καυσίμων, καθώς προσπαθούν να συμμορφωθούν με τις πολιτικές για το κλίμα και τη μετάβαση σε καθαρότερη ενέργεια. Σε παγκόσμιο επίπεδο, 46 ασφαλιστικές εταιρείες έχουν θέσει περιορισμούς στις εταιρείες άνθρακα, πετρελαίου ή φυσικού αερίου, σύμφωνα με την Insure Our Future, έναν συνασπισμό μη κερδοσκοπικών οργανώσεων.

Η BHP Group Ltd., η TotalEnergies SE, η Enel SpA, η BP Plc, η Glencore Plc και η Shell Plc έχουν δημιουργήσει εσωτερικές δομές για την κάλυψη του κινδύνου τους, σύμφωνα με τις καταθέσεις των εταιρειών. Άλλες εταιρείες βασικών εμπορευμάτων που βασίζονται τώρα στην αγορά αιχμαλωσίας περιλαμβάνουν την Thungela Resources Ltd., την απόσχιση από την Anglo American Plc. Ο αυστραλιανός παραγωγός άνθρακα Whitehaven Coal Ltd. δήλωσε ότι βρίσκεται στη διαδικασία δημιουργίας μιας τέτοιας εταιρείας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Πώς επηρεάζουν τα captives τις δράσεις για το κλίμα

Σε ορισμένες περιπτώσεις, προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την κυβέρνηση αναλαμβάνουν δράση καθώς οι εμπορικές ασφαλιστικές εταιρείες υποχωρούν. Η Βόρεια Ντακότα, εν τω μεταξύ, συνιστά στις επιχειρήσεις να στραφούν σε captive εταιρειες. Στην πολιτεία, η οποία φιλοξενεί το 10% των αμερικανικών αποθεμάτων αργού πετρελαίου και ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα λιγνιτικού άνθρακα στον κόσμο, οι λίγες ασφαλιστικές εταιρείες που εξακολουθούν να είναι πρόθυμες να καλύψουν τις εταιρείες άνθρακα που δραστηριοποιούνται αμιγώς στον τομέα του άνθρακα αυξάνουν τα ποσοστά και περιορίζουν τις ανανεώσεις των συμβολαίων, σύμφωνα με ανάλυση της Bank of North Dakota.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Οι 13 πόλεις που θα μπορούσαν να βρεθούν κάτω από το νερό μέχρι το 2050

Η άνοδος των captives μπορεί να είναι κακά νέα για το κλίμα, σύμφωνα με τον Αριέλ ντε Μπουρντονέκ, υπεύθυνο για την ασφαλιστική εκστρατεία στη μη κερδοσκοπική Reclaim Finance.

Τα captives είναι ένα «σκιώδες μέρος της ασφαλιστικής βιομηχανίας» που επιτρέπει τη συνέχιση της ανάληψης ρυπογόνων περιουσιακών στοιχείων, είπε. Τελικά, η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να καθυστερήσει τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, είπε.

Και οι εταιρείες που ασφαλίζονται μόνες τους μπορεί να υποτιμούν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν. Το πιο αξιοσημείωτο παράδειγμα στην πρόσφατη ιστορία είναι η BP, η οποία το 2010 βασίστηκε στο ασφαλιστικό της όχημα, την Jupiter Insurance Ltd., για να καλύψει την πετρελαιοπηγή Deepwater Horizon. Όταν η εν λόγω εξέδρα εξερράγη και βυθίστηκε, σκοτώνοντας 11 ανθρώπους και προκαλώντας τη μεγαλύτερη υπεράκτια πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία των ΗΠΑ, η ασφαλιστική συμφωνία της BP περιορίστηκε σε 700 εκατομμύρια δολάρια. Η BP μετρά ακόμη το κόστος, το οποίο έκτοτε έχει εκτοξευθεί σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Ίνγκλις της Aon δήλωσε ότι υπάρχει κίνδυνος τα captives να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των περιουσιακών στοιχείων υψηλής εκπομπής «αν κάποιος το κάνει στα τυφλά». Αλλά τέτοιες ρυθμίσεις βοηθούν επίσης να δοθεί χρόνος στις εταιρείες να προσαρμοστούν σε ένα μεταβαλλόμενο ρυθμιστικό περιβάλλον, είπε.

«Υπάρχει μια χρονική περίοδος που χρειάζεται για τη σταδιακή κατάργηση αυτών των πραγμάτων», δήλωσε ο Ίνγκλις. Το ερώτημα που τίθεται στη συνέχεια είναι «πώς μοιάζει αυτή η σταδιακή εφαρμογή».

Πηγή: newmoney.gr

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.