1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Κοινωνία
  6. »
  7. Ποιες ικανότητες θα είναι σε ζήτηση για τα επόμενα 10 χρόνια

Ποιες ικανότητες θα είναι σε ζήτηση για τα επόμενα 10 χρόνια

Ποιες ικανότητες θα είναι σε ζήτηση για τα επόμενα 10 χρόνια
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Θέλετε να γίνετε απαραίτητοι για τους μελλοντικούς εργοδότες;

Δεν αφορά μόνο στις τεχνικές δεξιότητες που πρέπει να καλλιεργήσετε. Καθώς προχωράμε στη νέα βιομηχανική επανάσταση και ο ρυθμός των αλλαγών συνεχίζει να επιταχύνεται, οι δεξιότητες που χρειάζεστε για να ευδοκιμήσετε στον εργασιακό χώρο, αλλάζουν και αυτές.

Στο νέο μου βιβλίο, Future Skills: The 20 Skills and Competencies Everyone Needs to Succeed in a Digital World, μιλάω για το πώς η επιτυχία στον ψηφιακό κόσμο απαιτεί επίσης να κατανοήσουμε πώς η τεχνολογία θα επηρεάσει τον κόσμο μας. Θα χρειαστεί επίσης να καλλιεργήσουμε κρίσιμες δεξιότητες, ώστε να μπορούμε να κάνουμε πράγματα που δεν μπορούν οι μηχανές.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις δεξιότητες που θα έχουν ζήτηση από τους εργοδότες τα επόμενα χρόνια.

1. Ψηφιακός Αλφαβητισμός

Ο ψηφιακός αλφαβητισμός περιλαμβάνει τις δεξιότητες για μάθηση, εργασία και πλοήγηση στην καθημερινή ζωή στον ψηφιακό μας κόσμο. Αυτές οι δεξιότητες περιλαμβάνουν τη δυνατότητα χρήσης συσκευών, λογισμικού και εφαρμογών με ασφάλεια και σιγουριά. Τα άτομα με ισχυρές δεξιότητες ψηφιακής παιδείας μπορούν να επικοινωνούν και να συνεργάζονται εύκολο χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, ενώ παρακολουθούν τις νέες τεχνολογίας και κατανοούν πώς μπορούν να επηρεάσουν τη δουλειά και τις επιχειρήσεις τους.

2. Κατανόηση των δεδομένων

Για τις περισσότερες επιχειρήσεις, τα δεδομένα είναι πλέον ένα από τα πιο σημαντικά και πολύτιμα περιουσιακά τους στοιχεία, πράγμα που σημαίνει ότι οι οργανισμοί θα θελήσουν να απασχολήσουν άτομα που είναι σε θέση να λαμβάνουν και να χρησιμοποιούν τα δεδομένα αποτελεσματικά. Στο μέσο επιχειρηματικό πλαίσιο, η κατανόηση των δεδομένων σημαίνει να έχετε πρόσβαση στα κατάλληλα δεδομένα και να εργαστείτε με αυτά με σιγουριά. Για να καλλιεργηθεί η γνώση επί των δεδομένων, να γίνει πρόοδος στην εξαγωγή νοημάτων από τα δεδομένα και να μεταδοθούν οι γνώσεις που αντλήθηκαν από αυτά σε άλλους. Με τον αλφαβητισμό επί των δεδομένων, θα είναι επίσης κάποιος σε θέση να αμφισβητεί την ακεραιότητα και την εγκυρότητα οποιωνδήποτε δεδομένων με τα οποία εργάζεται, αντί απλώς να ακολουθεί τυφλά τις πληροφορίες που του δίνονται.

3. Κριτική σκέψη

Σε αυτή την εποχή των fake news, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της υπερφόρτωσης των πληροφοριών, η κριτική σκέψη βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις πιο ζωτικές δεξιότητες που πρέπει να καλλιεργήσει κανείς για να επιτύχει. Κριτική σκέψη σημαίνει να μπορεί κανείς να αναλύει ζητήματα και καταστάσεις βασισμένα στα στοιχεία παρά στις φήμες, σε προσωπικές απόψεις ή σε προκαταλήψεις. Όταν ασκείτε κριτική σκέψη, μπορεί να αμφισβητήσετε την εγκυρότητα των αποδεικτικών στοιχείων και να καταλάβετε τι είναι αλήθεια και τι όχι σε διάφορες καταστάσεις.

4. Συναισθηματική νοημοσύνη

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι η ικανότητα να εκφράζουμε και να ελέγχουμε τα συναισθήματά μας. Ένα συναισθηματικά έξυπνο άτομο γνωρίζει πώς επηρεάζουν πώς τα συναισθήματα επηρεάζουν τις συμπεριφορές των ανθρώπων και των γύρω τους και μπορούν να διαχειριστούν αυτά τα συναισθήματα ανάλογα. Πιστεύω ότι η ενσυναίσθηση –η ικανότητα να βλέπεις τον κόσμο από την οπτική γωνία κάποιου άλλου- είναι βασικό συστατικό της συναισθηματικής νοημοσύνης.

5. Δημιουργικότητα

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι είναι πραγματικά η δημιουργικότητα; Ένας τρόπος για να το ορίσουμε είναι “η πράξη της μετατροπής των ευφάνταστων ιδεών σε πραγματικότητα”. Η δημιουργικότητα θα είναι μια από τις πιο επιθυμητές δεξιότητες στο μελλοντικό χώρο εργασίας, ειδικά καθώς αναθέτουμε όλο και περισσότερες εργασίες ρουτίνας στις μηχανές. Η δημιουργική σκέψη, όπως η δημιουργία νέων ιδεών, η επίλυση προβλημάτων, η φαντασία πέρα από το status quo και η εφαρμογή ιδεών για τη διόρθωση προβλημάτων και τη βελτίωση των πραγμάτων, θα είναι κρίσιμης σημασίας στον εργασιακό χώρο του μέλλοντος.

6. Συνεργασία

Η φύση της συνεργασίας και της ομαδικής εργασίας αλλάζει καθώς οι ομάδες εξελίσσονται για να περιλαμβάνουν υβριδικούς εργαζόμενους, πλήρως απομακρυσμένους υπαλλήλους, και άλλους υπαλλήλους που περιφέρονται μεταξύ ομάδων και projects. Σε αυτό το μεταβαλλόμενο χώρο εργασίας, θα χρειαστεί να είστε σε θέση να συνεργάζεστε αποτελεσματικά και να επικοινωνείτε με διάφορους συναδέλφους και συνεργάτες.

7. Ευελιξία

Είστε ανοιχτοί στην αλλαγή; Στον εργασιακό χώρο του μέλλοντος, η αλλαγή θα είναι ακόμη πιο κινητήριος παράγοντας από ό,τι είναι σήμερα. Θα πρέπει να παλεύουμε συνεχώς με τις νέες τεχνολογίες, την αυξανόμενη αυτοματοποίηση, τον ταχύτατα εξελισσόμενο ρυθμό εργασίας και τα τεράστια επιχειρηματικά προβλήματα. Πρέπει όλοι να αναπτύξουμε την πνευματική ευελιξία να ευδοκιμούμε σε περιόδους συνεχών αλλαγών. Η προσαρμοστικότητα –ικανότητα προσαρμογής στις νέες συνθήκες- είναι το κλειδί στην ανάπτυξη ευελιξίας. Οι προσαρμοστικοί άνθρωποι είναι ανοιχτόμυαλοι, περίεργοι και πρόθυμοι να μάθουν νέα πράγματα επειδή εστιάζουν στις ευκαιρίες, όχι στα εμπόδια.

8. Ηγετικές ικανότητες

Η καλή ηγεσία, αφορά στο να βγάλεις το καλύτερο από άλλους ανθρώπους και να διασφαλίσεις ότι μπορούν να ευδοκιμήσουν. Και αν πιστεύετε ότι οι ηγετικές ικανότητες είναι απαραίτητο μόνο για όσους βρίσκονται στην κορυφή της σκάλας, σκεφτείτε το ξανά. Παράγοντες όπως οι κατανεμημένες ομάδες, η αυξανόμενη ποικιλομορφία και οι πιο ρευστές οργανωτικές δομές, σημαίνουν ότι οι ηγετικές δεξιότητες θα είναι σημαντικές για κάθε άτομο σε όλη την εταιρεία –είτε ηγείται ενός project, μιας ομάδας ή ενός ολόκληρου τμήματος.

9. Διαχείριση χρόνου

Είτε εργάζεστε από το σπίτι, πλήρες ωράριο σε ένα γραφείο, διευθύνετε δική σας επιχείρηση ή εργάζεστε για έναν οργανισμό, η ικανότητα να διαχειρίζεστε αποτελεσματικά τον χρόνο σας είναι απαραίτητη για την απόδοση στον χώρο εργασίας σας. Να θυμάστε ότι η διαχείριση χρόνου είναι να εργάζεστε πιο έξυπνα, παρά πιο σκληρά. Οι υπερωρίες δεν είναι απαραίτητες για τους ανθρώπους που είναι καλοί στη διαχείριση του χρόνου τους. Γνωρίζουν πότε είναι πιο παραγωγικοί και χρησιμοποιούν αυτόν τον χρόνο με σύνεση, διατηρώντας τις λιγότερο παραγωγικές ώρες τους για άλλες εργασίες.

Η καλλιέργεια αποτελεσματικών δεξιοτήτων διαχείρισης χρόνου, είναι επίσης σημαντική για την ψυχική σας υγεία. Όταν μπορείτε να διαχειριστείτε αποτελεσματικά τον χρόνο σας, δημιουργείτε μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ εργασίας/ζωής για να διασφαλίσετε ότι έχετε χώρο στη ζωή σας για τα πράγματα που είναι πιο σημαντικά για εσάς.

10. Περιέργεια και συνεχής μάθηση

Εάν επέλεγα μόνο μια δεξιότητα που πιστεύω ότι πρέπει να καλλιεργήσουν όλοι, αυτή θα ήταν η περιέργεια. Όποια και αν είναι η ηλικία ή ο κλάδος σας, η υιοθέτηση μιας νοοτροπίας συνεχούς μάθησης, είναι κρίσιμη για να ευδοκιμήσετε στον εργασιακό χώρο του αύριο. Η περιέργεια και η συνεχής μάθηση θα σας βοηθήσει να παραμείνετε ευέλικτοι και να προσαρμοστείτε στις αλλαγές, καθώς και θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε σε εγρήγορση τις δεξιότητές σας, ώστε να μπορείτε να παρακολουθήσετε τις σημαντικές αλλαγές που συμβαίνουν σήμερα. Θέλετε να παραμείνετε χρήσιμοι στους εργοδότες σας και να δώσετε στον εαυτό σας την καλύτερη ευκαιρία να χτισετε μια ευτυχισμένη, ικανοποιητική ζωή; Υιοθετήστε μια αναπτυξιακή νοοτροπία και εκκινήστε την επιθυμία σας να μάθετε.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.