1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αρθρογραφία
  6. »
  7. Ακυρώθηκε η πτήση σας; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα...

Ακυρώθηκε η πτήση σας; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα δικαιώματα σας

Ακυρώθηκε η πτήση σας; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα δικαιώματα σας
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Τα ταξίδια είναι αναπόσπαστο κομμάτι του καλοκαιριού! Και αφού το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ πολλοί ετοιμάζονται για αεροπορικά ταξίδια. Μέσα σε όλη την προετοιμασία ενός ταξιδιού είναι σημαντικό να γνωρίζει ο ταξιδιώτης τα δικαιώματά του. Έτσι, σύμφωνα με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών υπάρχουν ορισμένα πράγματα που είναι καλό να γνωρίζετε εκ των προτέρων και αφορούν τις περιπτώσεις αποζημίωσης από την αεροπορική.

Ακύρωση πτήσης

Σε περίπτωση ακύρωσης πτήσης δεν αποζημιώνεστε στις εξής περιπτώσεις:

  • Σύμφωνα µε τις διατάξεις του Κανονισμού 261/2004, εάν η ακύρωση της πτήσης πραγματοποιηθεί 14 ημέρες πριν την προγραμματισμένη πτήση σας, ενδεχομένως να µη δικαιούστε οποιαδήποτε αποζημίωση.
  • Ο αερομεταφορέας έχει την υποχρέωση να αποδείξει εάν και πότε υπήρξε ενημέρωση στον επιβάτη ότι η πτήση του ακυρώθηκε. Ωστόσο, δεν δίνεται αποζημίωση αν ο αερομεταφορέας μπορεί να αποδείξει ότι η ακύρωση της πτήσης οφείλεται σε έκτακτες περιστάσεις, οι όποιες ήταν εκτός του δικού του ελέγχου.

Σε περίπτωση ακύρωσης πτήσης αποζημιώνεστε στις εξής περιπτώσεις:

  • Σε περίπτωση που η ακύρωση της πτήσης πραγματοποιήθηκε τελευταία στιγμή (πχ. ενώ βρίσκεστε στο αεροδρόμιο ή την προηγούμενη μέρα), τότε έχετε το δικαίωμα να επιλέξετε επιστροφή αντιτίμου εισιτηρίου ή μεταφορά µε άλλη πτήση.
  • Κατά την αναμονή́ για την εκ νέου δρομολόγηση της πτήσης σας δικαιούστε βοήθεια στο αεροδρόμιο, όπως αναψυκτικά, γεύματα και µία διανυκτέρευση, αν χρειαστεί.

Σε περίπτωση που ο επιβάτης ακυρώσει για οποιοδήποτε λόγο το προγραμματισμένο του ταξίδι, τότε οι όποιες διευθετήσεις εξαρτώνται από την πολιτική που εφαρμόζει ο κάθε αερομεταφορέας.

Άρνηση επιβίβασης

Σε περίπτωση και όπου προσέλθετε εγκαίρως στον έλεγχο εισιτηρίων µε έγκυρη κράτηση και έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα και ο αερομεταφορέας δεν σας επιτρέψει την επιβίβαση λόγω υπεράριθμων κρατήσεων ή για επιχειρησιακούς λόγους και δεν παραχωρήσατε οικειοθελώς τη θέση σας, έχετε δικαίωμα: 1) σε αποζημίωση, 2) σε βοήθεια, 3) σε επιλογή ανάμεσα σε επιστροφή αντιτίμου του εισιτηρίου ή μεταφορά µε άλλη πτήση ή νέα κράτηση σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Καθυστέρηση πτήσης

Όσον αφορά τηνπερίπτωση που η πτήση σας έχει καθυστέρηση μεγαλύτερη από 3 ώρες, δικαιούστε αποζημίωση, έκτος κι αν η καθυστέρηση οφειλόταν σε έκτακτες περιστάσεις, γεγονός που θα πρέπει να αποδείξει ο αερομεταφορέας.

Τι αναφέρει ο κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών σχετικά με ενδεχόμενη καθυστέρηση πτήσης;

«Όταν η αεροπορική εταιρεία προβλέπει καθυστέρηση της πτήσης δύο (2) ή περισσότερων ωρών για πτήσεις που καλύπτουν απόσταση μέχρι και 1500χλμ., τριών (3) ή περισσότερων ωρών για ενδοκοινοτικές πτήσεις άνω των 1500χλμ. και όλες τις άλλες πτήσεις μεταξύ 1500-3500 χλμ., τεσσάρων (4) ή περισσότερων ωρών για πτήσεις που καλύπτουν απόσταση μεγαλύτερη των 3500 χλμ. εκτός ΕΕ, οφείλει να παρέχει στους επιβάτες γεύματα και αναψυκτικά, μεταφορά και κατάλυμα σε ξενοδοχείο (αν η πτήση αναχωρεί την επόμενη ημέρα) και επικοινωνιακές διευκολύνσεις. Εάν η καθυστέρηση είναι μεγαλύτερη των πέντε ωρών, η αεροπορική εταιρεία έχει επίσης τη υποχρέωση να προσφέρει επιστροφή του πλήρους αντίτιμου του εισιτηρίου εντός επτά ημερών ή πτήση επιστροφής στο αρχικό σημείο αναχώρησης το συντομότερο δυνατό».

Από τι καθορίζεται η αποζημίωση από την αεροπορική;

Η χρηματική αποζημίωση (€250 – €600) καθορίζεται με βάση τα χιλιόμετρα της πτήσης και όχι τον αριθμό των ωρών που ταλαιπωρήθηκε ο επιβάτης στο αεροδρόμιο.

Εσφαλμένος Χειρισμός Αποσκευών

  • Σύμφωνα με τη Σύμβαση του Μόντρεαλ, σε περίπτωση καθυστέρησης παραλαβής των αποσκευών μας ενώ αφιχθήκαμε στον προορισμό μας, έχουμε το δικαίωμα να πραγματοποιήσουμε αγορές ειδών πρώτης ανάγκης (πχ. πιτζάμες,οδοντόβουρτσες, οδοντόπαστες κ.α.). Στις περιπτώσεις αυτές, ο επιβάτης θα πρέπει να συγκεντρώσει τις αποδείξεις και έχει περιθώριο 21 ημερών από την παραλαβή της αποσκευής του να υποβάλει παράπονο στην αεροπορική εταιρεία, ζητώντας να του καταβληθεί το επιπλέον κόστος που έχει επωμιστεί.
  • Σε περίπτωση που ο επιβάτης βρίσκεται στη χώρα διαμονής του, τότε δεν δικαιούται αγορά των απαραίτητων ειδών πρώτης ανάγκης.
  • Σε περίπτωση που η αποσκευή καθυστερήσει πέραν των 21 ημερών, τότε η αποσκευή θεωρείται ως χαμένη και ο επιβάτης μπορεί να διεκδικήσει πλήρη αποζημίωση για το περιεχόμενο της.
  • Εάν οι αποσκευές έχουν υποστεί φθορά, ο επιβάτης μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση εντός 7 ημερών.
  • Το ανώτατο όριο αποζημίωσης ανέρχεται στα €1,200.

Πού να απευθυνθείτε σε περίπτωση εσφαλμένου χειρισμού των αποσκευών σας

Θα πρέπει να θυμάστε ότι σε περίπτωση εσφαλμένου χειρισμού των αποσκευών σας, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο Γραφείο Εξυπηρέτησης στην αίθουσα παραλαβής των αποσκευών πριν φύγετε από το αεροδρόμιο για υποβολή του παραπόνου σας, λαμβάνοντας έτσι τη γραπτή δήλωση επιβεβαίωσης της απώλειας και ή ζημιάς αποσκευών (Property Irregularity Report). Η δήλωση αυτή θα συνοδεύει το παράπονο το οποίο θα υποβάλει ο επιβάτης στην αεροπορική εταιρεία.

Πού να απευθυνθείτε σε περίπτωση προβλήματος

Στις περιπτώσεις ακύρωσης πτήσης, άρνησης επιβίβασης και καθυστέρηση πτήσης, ο επιβάτης θα πρέπει να αποστείλει γραπτώς το παράπονο του στην αεροπορική εταιρεία προσκομίζοντας όλα τα απαραίτητα έγγραφα που δικαιολογούν την απαίτηση του.

Σε περίπτωση που ο επιβάτης δεν ικανοποιηθεί με την απάντηση της αεροπορικής εταιρείας, μπορεί να αποταθεί στην Αρμόδια Αρχή εφαρμογής του Κανονισμού 261/2004, Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας (τηλ. 22404102) στις ακόλουθες περιπτώσεις:

1. Η πτήση αναχωρεί από ένα από τα δύο Διεθνή Αεροδρόμια της Κύπρου (Λάρνακα / Πάφος) και εκτελείται από οποιαδήποτε αεροπορική εταιρεία.

2. Η πτήση εκτελείται από κοινοτικό αερομεταφορέα και αναχωρεί από αεροδρόμιο τρίτης χώρας και εκτελεί δρομολόγιο προς ένα από τα δύο Διεθνή Αεροδρόμια της Κύπρου (Λάρνακα / Πάφος).

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις όπου η ακύρωση πτήσης, άρνηση επιβίβασης και καθυστέρηση πτήσης επισυμβαίνει σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο επιβάτης θα πρέπει να συμβουλευτεί τον κατάλογο με τους Αρμόδιους Φορείς εφαρμογής του κανονισμού όπου και θα αποστείλει το παράπονο του.

Εάν ο επιβάτης πιστεύει ότι δεν τηρήθηκε η νομοθεσία, πρέπει ο/η ίδιος να ενημερώσει σχετικά την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας στο τηλέφωνο +357 22404152 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].

Όταν επιβάτης υποστεί ζημιά από μη τήρηση της κοινοτικής νομοθεσίας, μπορεί να εξετάσει ακόμα και το ενδεχόμενο άσκησης ιδιωτικής αγωγής στα πολιτικά δικαστήρια.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Χρύσα Πράντζαλου

Η Χρύσα Πράντζαλου εντάχθηκε στην ομάδα του Cyprus Insurance News τον Δεκέμβριο του 2023 και είναι η Υπεύθυνη Σύνταξης της ιστοσελίδας.  Με πάθος για την αρθρογραφία είναι εδώ για να σας μεταδίδει καθημερινά τον παλμό της ασφαλιστικής αγοράς και να μοιράζεται μαζί σας χρήσιμα άρθρα!

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.