1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αφιέρωμα Ασφάλιση Κατοικίας 2022
  6. »
  7. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κάλυψη της κλοπής

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κάλυψη της κλοπής

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κάλυψη της κλοπής
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Όπως είδαμε και σε προηγούμενο άρθρο, η κλοπή κατοικιών αποτελεί μία συχνή εγκληματική ενέργεια που απασχολεί καθημερινά τη δράση της αστυνομίας. Είναι όμως την ίδια στιγμή και ένας βασικός λόγος που πρέπει να ασφαλίζουμε την κατοικία μας, προστατεύοντας εμάς και την οικογένεια μας τουλάχιστο από την οικονομική ζημιά.

Η κάλυψη της κλοπής είναι σημαντική λοιπόν και θα πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή όταν ο ασφαλιστικός μας σύμβουλος μας επεξηγεί τις καλύψεις του συμβολαίου μας.

Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να βεβαιωθούμε ότι η συγκεκριμένη κάλυψη περιλαμβάνετε στο συμβόλαιο μας. Αν και τα περισσότερα «περιεκτικά συμβόλαια» ασφάλισης κατοικίας την περιλαμβάνουν, υπάρχουν διάφορες παραλλαγές στην αγορά, συμβόλαια πιο χαμηλού κόστους, που μπορεί η συγκεκριμένη κάλυψη να μην περιλαμβάνεται ή να είναι προαιρετική.  

Τι θα με καλύψει;

Το βασικό ερώτημα που απασχολεί τον καθένα είναι τι θα με καλύψει η ασφαλιστική μου εταιρεία σε περίπτωση κλοπής; Είναι μία κάλυψη που αφορά αποκλειστικά τα περιεχόμενα της κατοικίας που είναι ουσιαστικά αυτά που βρίσκονται στο στόχαστρο των επίδοξων ληστών;

Καταρχάς, η κάλυψη της κλοπής αφορά τόσο το περιεχόμενο του σπιτιού αλλά και το ίδιο το κτήριο. Κατά τη διάρκεια μιας απόπειρας κλοπής οι ληστές μπορεί να προκαλέσουν ζημιές και στο ίδιο το κτήριο, ζημιές που το ασφαλιστικό μας συμβόλαιο θα καλύψει. Αυτές μπορεί να είναι κάποιο σπασμένο τζάμι για να μπουν στο σπίτι, παραβίαση της πόρτας ή καταστροφή του συστήματος ασφαλείας της κατοικίας μας.

Κλοπή με παραβίαση ή χωρίς

Στα πλείστα συμβόλαια που είναι διαθέσιμα στην αγορά η κάλυψη της κλοπής προσφέρεται με ένα βασικό όρο. Την ύπαρξη παραβίασης, δηλαδή βίαιης εισόδου ή εξόδου από το σπίτι. Στην πράξη δηλαδή η ασφαλιστική μας εταιρεία δεν θα μας καλύψει εάν έχουμε αφήσει την πόρτα ανοικτή και μας κλέψουν ή μας κλέψουν τα κλειδιά και μπουν «κύριοι» στο σπίτι.

Υπάρχουν βέβαια και μερικές επιλογές στην αγορά για κάλυψη χωρίς παραβίαση ή αλλιώς όπως συνηθίζετε να λέγετε «ευρεία κλοπή». Στο συμβόλαιο μας αυτό μπορεί να το συναντήσουμε σαν επιπρόσθετη κάλυψη ή μπορεί η εταιρεία μας να μην έχει κάποιους όρους ή εξαιρέσεις στην κάλυψη της κλοπής.

Άλλοι περιορισμοί

Πέραν του πιο πάνω, που αποτελεί τον σημαντικότερο όρο στην κάλυψη της κλοπής, υπάρχουν και άλλοι συνήθεις όροι και περιορισμοί που μπορεί να συναντήσουμε σε ένα συμβόλαιο κατοικίας.

Ο πρώτος αφορά την εξαίρεση της κάλυψης εάν το σπίτι μας μένει ακατοίκητο για περισσότερες από κάποιες συνεχόμενες μέρες, με τον αριθμό να διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία. Όπως είπαμε και σε προηγούμενο μας άρθρο για το θέμα αυτό, η συγκεκριμένη πληροφορία είναι σημαντική για την ασφαλιστική μας εταιρεία αφού αυξάνει τον κίνδυνο για συγκεκριμένες καλύψεις.  

Ο δεύτερος περιορισμός έχει να κάνει με την υποχρέωση μας να καλέσουμε την αστυνομία εντός συγκεκριμένης χρονικής περιόδου από την κλοπή. Είναι βέβαιο ότι η εταιρεία μας θα χρειαστεί την έκθεση της αστυνομίας κατά τη διευθέτηση της αξίωσης μας, για τον λόγο αυτό δεν πρέπει ποτέ να παραλείπουμε να καλέσουμε την αστυνομία.

Τέλος θα πρέπει να παρατηρούμε εάν το συμβόλαιο μας έχει κάποια απαλλαγή όσο αφορά τη συγκεκριμένη κάλυψη και εάν ναι το ύψος της.

Θυμίζουμε ότι, επειδή τα συμβόλαια και οι όροι τους διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία, βεβαιωθείτε ότι θα ενημερωθείτε αναλυτικά από τον ασφαλιστικό σας διαμεσολαβητή ή την ασφαλιστική σας εταιρεία όπως επίσης ότι θα διαβάσετε τους όρους του συμβολαίου σας.

tags:

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.