1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Τοπικα Νεα
  6. »
  7. Οι Κυπριακές ασφαλιστικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο

Οι Κυπριακές ασφαλιστικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο

Οι Κυπριακές ασφαλιστικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών, σήμερα στην Κύπρο λειτουργούν 32 ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες είναι αδειοδοτημένες με την τρέχουσα νομοθεσία ενώ άλλες 7  δραστηριοποιούνται στην Κύπρο υπό καθεστώς ελεύθερης εγκατάστασης (FOE).

Η πλειοψηφία των πιο πάνω εταιρειών είναι ιδιωτικές ενώ μόνο πέντε εταιρείες είναι δημόσιες και τρεις εξ αυτών είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ). Ας πάμε να δούμε ποιες είναι αυτές.

Μινέρβα Ασφαλιστική

Η Μινέρβα Ασφαλιστική ιδρύθηκε το 1970 ως ιδιωτική εταιρεία και στις 20 Νοεμβρίου 1997 μετατράπηκε σε δημόσια εταιρεία ενώ τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους έκανε την πρώτη δημόσια έκδοση νέων μετοχών και εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ).

Στις 31/03/2022 το 50,8% των μετοχών της εταιρείας κατείχε ο κ. Μάριος Κουτσοκούμνης, ποσοστό 21,9% ανήκει στους διαχειριστές της περιουσίας του Κωστάκη Κουτσοκούμνη ενώ ποσοστό 8,13% ανήκει στον κ. Κυπριανό Κουτσοκούμνη.  Τέλος η διασπορά των μετοχών της εταιρείας στο ευρύ κοινό φτάνει το 17,84%.

Κόσμος Ασφαλιστική

Η Κόσμος Ασφαλιστική ξεκίνησε τη λειτουργία της ως ιδιωτική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης τον Οκτώβριο του 1981 και μετατράπηκε σε δημόσια εταιρεία τον Δεκέμβριο του 1999 όταν εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Κόσμος Ασφαλιστική: Παρουσίασε το officeCARE, ένα νέο Πολυασφαλιστήριο Γραφείων

Στις 31/03/2022 το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών με ποσοστό 40.98% ήταν στην κατοχή της εταιρείας Kyriakos M. Tyllis & Co Ltd, ενώ ο ίδιος ο Διευθύνων Σύμβουλός της εταιρείας Κυριάκος Τυλλής κατέχει το 18,78% των μετοχών. Ακόμη οι Χαράλαμπος Παναγιώτου και Ηλίας Μαυρομάτης κατέχουν μερίδιο 9,74% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Τέλος η διασπορά στο ευρύ κοινό για την Κόσμος Ασφαλιστική είναι στο 20,13%.

Atlantic Insurance

Η εταιρεία Atlantic Insurance ξεκίνησε την δραστηριότητα της στη χώρα μας το 1983 ως ιδιωτική εταιρεία μέχρι τον Οκτώβριο του 2000 όταν μετατράπηκε σε δημόσια και εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ).

Στις 31/03/2022 οι κύριοι μέτοχοι της εταιρείας ήταν ο Αιμίλιος Πυρίσιης με 34,64%, ο Ανδρέας Φραγκουλλής με ποσοστό 21,20% ενώ από 10% κατέχουν οι τράπεζες Πειραιώς (ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.) και η ASTROBANK Public Company Ltd. Ακόμη ποσοστό 5,98% κατέχει η κα. Μαρία Μαραθοβουνιώτου ενώ η διασπορά στο ευρύ κοινό φτάνει το 27,16% του μετοχικού κεφαλαίου.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.