1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Τεχνολογία
  6. »
  7. Οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι για τις αλλαγές που φέρνει η τεχνητή...

Οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι για τις αλλαγές που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη. Οι ηγέτες;

Οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι για τις αλλαγές που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη. Οι ηγέτες;
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Περίπου το 45% των περισσότερων από 56.000 εργαζομένων που συμμετείχαν σε έρευνα της PwC σε 50 χώρες δήλωσαν ότι βίωσαν αυξανόμενο φόρτο εργασίας και επιταχυνόμενες αλλαγές στον εργασιακό χώρο τους τελευταίους 12 μήνες, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ το 62% δήλωσε ότι είδε περισσότερες αλλαγές στην εργασία του τον τελευταίο χρόνο από ό,τι τους προηγούμενους 12 μήνες.

Μεταξύ των εργαζομένων που χρησιμοποιούν καθημερινά προγράμματα δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης (GenAI) – όπως τα εργαλεία ChatGPT ή Dall-E – το 82% δήλωσε ότι αναμένει ότι θα αυξήσει την αποδοτικότητά τους τους επόμενους 12 μήνες.

Σχεδόν οι μισοί από όσους συμμετείχαν στην έρευνα της PwC αναμένουν ότι η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργήσει υψηλότερους μισθούς, ενώ σχεδόν τα δύο τρίτα ελπίζουν ότι αυτά τα αναδυόμενα εργαλεία θα βελτιώσουν την ποιότητα της εργασίας τους.

Ο Πιτ Μπράουν της PwC UK, τόνισε ότι οι εργαζόμενοι εκτιμούν πλέον τις εταιρείες που επενδύουν στην επαγγελματική τους ανάπτυξη. Η αναβάθμιση της εκπαίδευσης θέτει «αυξημένη πριμοδότηση» στις επιχειρήσεις να δίνουν προτεραιότητα και να βελτιώνουν την εμπειρία των εργαζομένων.

«Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η ικανοποίηση από την εργασία δεν είναι πλέον αρκετή», δήλωσε η Κάρολ Στάμπινγκς, επικεφαλής των παγκόσμιων αγορών και των φορολογικών και νομικών υπηρεσιών της PwC UK.

Η έρευνα υπογράμμισε την ανάγκη οι εργοδότες να επενδύσουν στο προσωπικό τους και στις τεχνολογικές πλατφόρμες. Αυτό, τόνισε, είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την ανακούφιση από τις εργασιακές πιέσεις αλλά και για τη διατήρηση των κορυφαίων ταλέντων. 

Τεχνητή νοημοσύνη

Αναλυτικά η έρευνα της PwC

Πιο αναλυτικά, στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 41% ​​των εργαζομένων αντιμετωπίζει σημαντική αύξηση του φόρτου εργασίας τους και το 37% πιστεύει ότι πρέπει να μάθουν πώς να χρησιμοποιούν νέα εργαλεία και τεχνολογία (όπως η τεχνητή νοημοσύνη) για να κάνουν τη δουλειά τους. Το 45% αισθάνεται ότι συμβαίνουν πάρα πολλές αλλαγές ταυτόχρονα και το 40% δεν κατανοεί την ανάγκη για κάποιες αλλαγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Πού τα βρίσκουν σκούρα οι ενήλικες Μillenials και Generation Z;

Παραδόξως, αυτές οι ανησυχίες αντιστοιχούν περισσότερο από την αισιοδοξία των εργαζομένων για το μέλλον. Τρεις στους τέσσερις εργαζόμενους δηλώνουν έτοιμοι να προσαρμοστούν σε νέους τρόπους εργασίας, ενώ το 65% είναι ενθουσιασμένο με νέες ευκαιρίες.

Πράγματι, το 68% των εργαζομένων είναι βέβαιο ότι η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργήσει ευκαιρίες για να μάθουν νέες δεξιότητες, ενώ πολλοί πιστεύουν ότι θα τους κάνει πιο δημιουργικούς στην εργασία και θα βελτιώσει την ποιότητα της εργασίας τους (64% και 62% αντίστοιχα).

Η αντίληψη των εργαζομένων για την τεχνητή νοημοσύνη είναι περισσότερο θετική παρά αρνητική, με το 57% να προβλέπει ότι θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητά τους και σχεδόν το μισό (46%) να πιστεύει ότι θα τους βοηθήσει να διαχειριστούν τον φόρτο εργασίας τους.

Αυτό είναι ένα σημαντικό άλμα σε σχέση με πέρυσι, όταν μόνο το 19% των εργαζομένων πίστευαν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να τους κάνει πιο αποτελεσματικούς και παραγωγικούς.

Αλλά οι θετικές στάσεις δεν μεταφράζονται σε τακτική χρήση. Λιγότεροι από τους μισούς εργαζόμενους στο Ηνωμένο Βασίλειο (47%) έχουν χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη στην εργασία τους το περασμένο έτος σε σύγκριση με το 61% παγκοσμίως. Και το 18%) το χρησιμοποιεί καθημερινά ή εβδομαδιαία για λόγους εργασίας σε σύγκριση με 28% παγκοσμίως.

Οι λόγοι για την απροθυμία των εργαζομένων να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης ποικίλλουν από την έλλειψη ευκαιρίας να τα χρησιμοποιήσουν στην εργασία τους (33%), οι εργοδότες που δεν παρέχουν πρόσβαση (25%) και δεν γνωρίζουν πώς να τα χρησιμοποιήσουν (23%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  H EIOPA πέτυχε τους στόχους της το 2023 και συνεχίζει τη στρατηγική της πορεία

Παρά τη θετικότητα σχετικά με τις δυνατότητες της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, οι εργαζόμενοι εξέφρασαν ανησυχίες ότι θα αυξήσει την προκατάληψη εντός του οργανισμού τους (45%) και θα παράσχει παραπλανητικές πληροφορίες (47%), ενισχύοντας την ανάγκη για σαφή διατύπωση από τους εργοδότες σχετικά με το πού, πότε και πώς πρέπει να χρησιμοποιείται η τεχνητή νοημοσύνη.

Χάσμα γενεών και τεχνητή νοημοσύνη

Η εμπιστοσύνη των εργαζομένων ότι το σύνολο των δεξιοτήτων τους δεν θα χρειαστεί να αλλάξει στο εγγύς μέλλον διαφέρει από γενιά σε γενιά.

Αυτό το συναίσθημα είναι ιδιαίτερα έντονο μεταξύ των παλαιότερων γενιών, με μόνο το 19% των Gen X και των baby boomers να αναμένουν μια ουσιαστική αλλαγή στις δεξιότητες που απαιτούνται μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, σε σύγκριση με το 31% των Millennials και Gen Z.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις απόψεις των ηγετών στην Έρευνα για τους CEO της PwC, όπου το 78% των CEOs του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφεραν σε κάποιο βαθμό έλλειψη δεξιοτήτων στον οργανισμό τους και το 68% ανέφερε έλλειψη τεχνολογικών ικανοτήτων για την αναστολή της ικανότητάς τους να μεταμορφωθούν.

Μια αλλαγή στις απαιτήσεις δεξιοτήτων αντικατοπτρίζεται ήδη στην αγορά εργασίας με θέσεις για εξειδικευμένες θέσεις εργασίας AI (αυτές που απαιτούν τεχνικές δεξιότητες, όπως η μηχανική μάθηση) στο Ηνωμένο Βασίλειο να αυξάνονται 3,6 φορές ταχύτερα από ό,τι για όλες τις θέσεις εργασίας την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με την PwC 2024 Βαρόμετρο AI Jobs.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Τα 3 σημάδια που δείχνουν ότι είστε 60αρης με μυαλό 40αρη

Περίπου τα τρία τέταρτα των εργαζομένων εμπιστεύονται τους ηγέτες τους για να τους καθοδηγήσουν σε κρίσιμες αλλαγές και λένε ότι πιστεύουν στους στόχους και τη μακροπρόθεσμη στρατηγική του οργανισμού τους (77% και 74% αντίστοιχα).

Υπάρχει επίσης ένας ισχυρός βαθμός εμπιστοσύνης στην ανώτερη ηγεσία, με το 65% να αναγνωρίζει τους ανώτερους ηγέτες τους ως ικανούς, το 66% να τους αντιλαμβάνεται ως διαφανείς και δίκαιους και το 63% να πιστεύει ότι νοιάζονται πραγματικά.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.