Οι ασφαλισμένες ζημιές από φυσικές καταστροφές ξεπερνούν τα $100 δις ετησίως

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου
Η κλιματική αλλαγή και οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες ασκούν πίεση στη διαθεσιμότητα και το κόστος της ασφάλισης κατοικίας
Σύμφωνα με νέα έκθεση της Ένωσης της Γενεύης (Geneva Association), οι παγκόσμιες ασφαλισμένες ζημιές από φυσικές καταστροφές ξεπερνούν πλέον τακτικά τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Η έκθεση με τίτλο “Διασφαλίζοντας την Ασφάλιση Κατοικίας: Μείωση της έκθεσης και της ευπάθειας σε ακραία καιρικά φαινόμενα”, αναλύει πώς οι κίνδυνοι ακραίων καιρικών φαινομένων, οι αυξημένες ασφαλισμένες ζημιές και κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες, όπως οι ξεπερασμένοι οικοδομικοί κανονισμοί ή οι γηράσκουσες υποδομές, ασκούν αυξανόμενη πίεση τόσο στη διαθεσιμότητα όσο και στο κόστος της ασφάλισης κατοικίας.
Η Μαριάμ Γκολναραγκί, κύρια συγγραφέας της έκθεσης και διευθύντρια κλιματικής αλλαγής και περιβάλλοντος της Ένωσης της Γενεύης, παρουσίασε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα ευρήματα σε διαδικτυακό σεμινάριο με τίτλο “Διασφαλίζοντας την ασφάλιση κατοικίας” που πραγματοποιήθηκε στις 7 Μαΐου 2025.
“Ζούμε πράγματι σε αρκετά δύσκολους καιρούς. Ξεκινήσαμε τη χρονιά με καταστροφικές καταστροφές από το Μείζον Λος Άντζελες, πυρκαγιές και ανεμοστρόβιλους σε όλες τις ΗΠΑ, μέχρι πρωτοφανείς πυρκαγιές στη Νότια Κορέα. Στην πραγματικότητα, οι οικονομικές και ασφαλισμένες ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν αυξηθεί σταθερά τα τελευταία 30 χρόνια”, δήλωσε η Γκολναραγκί. “Αλλά από το 2020, οι ετήσιες ασφαλισμένες ζημιές έχουν ξεπεράσει σταθερά τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 200 δισεκατομμύρια το 2025.”
Η Γκολναραγκί συνέχισε, “Ενώ ιστορικά οι ασφαλισμένες ζημιές προκαλούνταν κυρίως από μεγάλα γεγονότα όπως τυφώνες στις ΗΠΑ, τυφώνες στην Ιαπωνία και χειμερινές καταιγίδες στην Ευρώπη, από το 2000, το 55% των ζημιών έχει αποδοθεί σε πιο συχνά και τοπικά γεγονότα όπως πλημμύρες, πυρκαγιές, χαλάζι και ανεμοστρόβιλοι, υπογραμμίζοντας ότι αυτές οι καταστροφές μπορούν να συμβούν οπουδήποτε.”
Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι ασφαλισμένες ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα αντιπροσώπευαν σχεδόν το ένα τρίτο των συνολικών οικονομικών ζημιών κατά μέσο όρο, και μερικοί από τους μεγαλύτερους παράγοντες των προβλημάτων προσιτότητας της ασφάλισης κατοικίας περιλαμβάνουν τον χωροταξικό σχεδιασμό που οδηγεί σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις ανθρώπων ή κατασκευών σε περιοχές επιρρεπείς σε κινδύνους, τους ξεπερασμένους οικοδομικούς κανονισμούς, τις γηράσκουσες υποδομές και το αυξανόμενο κόστος ανοικοδόμησης λόγω του πληθωρισμού.
“Ο αντίκτυπος αυτών των αυξανόμενων εκθέσεων και ευπαθειών στην ασφάλιση είναι γενικά μια εκ των υστέρων σκέψη, ή δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψη. Ωστόσο, οι ασφαλιστές είναι πρώτοι στη γραμμή για να βοηθήσουν την κοινωνία να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων”, δήλωσε η Γκολναραγκί. “Ωστόσο, χρόνια επαναλαμβανόμενων υψηλών ασφαλιστικών ζημιών καταπονούν τον τομέα.”
Η έκθεση τονίζει δύο κύριους τομείς δράσης για τους ιδιοκτήτες σπιτιών, τους δανειστές, τις κυβερνήσεις, τους ρυθμιστικούς φορείς, τους ασφαλιστές και τους αντασφαλιστές: την επέκταση αποδεδειγμένων στρατηγικών τοπικής ανθεκτικότητας με βάση τα κίνητρα και την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως τα συστήματα στεγαστικών δανείων, και την ενσωμάτωση της ανθεκτικότητας στις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας.
“Οι ασφαλιστές δεν μπορούν να λύσουν αυτό το πρόβλημα μόνοι τους. Εξετάσαμε βαθύτερα το πολύπλοκο τοπίο των δημόσιων και ιδιωτικών ενδιαφερομένων μερών των οποίων οι ενέργειες επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα το προφίλ κινδύνου των ακινήτων κατά τη διάρκεια ζωής τους. Διαπιστώσαμε ότι πολλοί μπορούν να παίξουν τεράστιο ρόλο…”, δήλωσε η Γκολναραγκί. “Σε έναν κόσμο που δεν έχει ακόμη επιτύχει επαρκή πρόοδο στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για την προσαρμογή και την οικοδόμηση τοπικής ανθεκτικότητας. Αυτό είναι πιο σημαντικό από ποτέ για την αντιμετώπιση όχι μόνο των βραχυπρόθεσμων προκλήσεων που παρατηρούμε, αλλά και για την επίτευξη μακροπρόθεσμων οφελών για τους ιδιοκτήτες σπιτιών, τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις.”