1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αρθρογραφία
  6. »
  7. Οι 4 παρανοήσεις για την Ασφάλεια Ζωής και η γνώμη των...

Οι 4 παρανοήσεις για την Ασφάλεια Ζωής και η γνώμη των Κύπριων καταναλωτών!

Οι 4 παρανοήσεις για την Ασφάλεια Ζωής και η γνώμη των Κύπριων καταναλωτών!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Τα ασφάλιστρα του κλάδου ζωής στη χώρα μας έφτασαν τα €449 εκατομμύρια το 2021, ενώ το μέσο ασφάλιστρο ανά κάτοικο το 2020 ήταν στα €432 αρκετά κάτω από τα €1,106 που είναι ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος.

Τα πιο πάνω αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι τα περιθώρια για περεταίρω ανάπτυξη της ασφάλισης ζωής στη χώρα μας είναι τεράστια φτάνει ολόκληρη η βιομηχανία να δουλέψει πρωτίστως προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ισχυρότερης ασφαλιστικής κουλτούρας ανάμεσα στους πολίτες και ιδιαίτερα τη νέα γενιά.

Έρευνα που έγινε στην Αμερική σχετικά με την Ασφάλιση Ζωής από τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς «Life Happens» και «LIMRA» έχει παρατηρήσει τις 4 κύριες παρανοήσεις που έχουν οι Αμερικανοί σχετικά με την Ασφάλιση Ζωής.

Η πρώτη παρανόηση αφορά το κόστος της ασφάλισης ζωής αφού περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς υπερεκτιμούν το κόστος αυτό και ιδιαίτερα οι πιο νεαροί. Ενδεικτικό για τα δεδομένα της χώρας (ΗΠΑ) είναι ότι το μέσο κόστος ενός συμβολαίου Πρόσκαιρης Ασφάλισης Ζωής για ένα άτομο ηλικίας 30 χρονών, είναι περίπου 160 δολάρια τον χρόνο με την έρευνα να καταγράφει ότι το 44% των Millennials εκτιμούν ότι το κόστος θα είναι περίπου 1000 δολάρια, δηλαδή 6 φορές υψηλότερο από το πραγματικό.

Η δεύτερη παρανόηση είναι συνδεδεμένη με την κάλυψη ασφάλισης ζωής που δίνουν οι εργοδότες στη χώρα, ως μέρος των ωφελημάτων προς τους εργαζόμενους τους. Συγκεκριμένα η έρευνα έδειξε ότι το 29% των Αμερικανών πιστεύει ότι η κάλυψη από τον εργοδότη τους είναι ικανοποιητική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Δήλωσε συμμετοχή στο νέο μεγάλο Αφιέρωμα του Cyprus Insurance News - Θέμα οι Ασφαλίσεις Ζωής & Υγείας

Ενδεικτικό ότι το πιο πάνω είναι μακριά από την πραγματικότητα είναι ότι η μέση κάλυψη που προσφέρουν τέτοια συμβόλαια είναι 20,000 δολάρια ή ισάξια με τους μισθούς ενός έτους ενώ την ίδια στιγμή το 54% των νοικοκυριών βασίζονται στα εισοδήματα και των δύο μελών του ζευγαριού με την απώλεια ενός από τα δύο εισοδήματα να αποτελεί καταστροφή για τα οικονομικά της οικογένειας.

Το επόμενο που καταγράφει η έρευνα είναι το γεγονός ότι σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί (46%) έχουν αναβάλει την αγορά ασφάλισης ζωής παρότι αναγνωρίζουν ότι την χρειάζονται. Αυτό σύμφωνα με την έρευνα θα μπορούσε εν μέρη να οφείλεται γιατί είναι φοβισμένοι σχετικά με τη διαδικασία που απαιτείται, γεγονός που αποτελεί την τρίτη παρανόηση που παρουσιάζει η έρευνα.

Τέλος η τελευταία παρανόηση είναι το γεγονός ότι οι πιο νεαροί καταναλωτές, ειδικά όσοι δεν έχουν σύντροφο ή οικογένεια ακόμη, πιθανών να πιστεύουν ότι μπορούν να αναβάλουν την αγορά ενός συμβολαίου ασφάλισης ζωής για αργότερα. Η πραγματικότητα είναι ότι η ασφάλεια ζωής έχει σημαντικά χαμηλότερο κόστος όταν είμαστε νεαροί και υγειές.

Τι πιστεύουν όμως οι Κύπριοι καταναλωτές;

Τα πιο πάνω ευρήματα αφορούν τους Αμερικανούς πολίτες. Τι πιστεύουν άραγε όμως οι Κύπριοι και πως αντιμετωπίζουν την ασφάλιση ζωής;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Αυτοί είναι οι λόγοι που μας αποσπούν την προσοχή στην οδήγηση!

Θέλοντας να εξετάσουμε αυτό το θέμα, μιλήσαμε με δύο έμπειρους ασφαλιστικούς συμβούλους της αγοράς ζητώντας τους να σχολιάσουν την πιο πάνω έρευνα σε σχέση με την άποψη των κυπρίων καταναλωτών για την ασφάλιση ζωής.

Όπως μας ανάφερε ο διακεκριμένος Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής και ιδιοκτήτης της Ideal Insurance, Πάνος Τσιολής, στην Κύπρο δυστυχώς μετά τη οικονομική κρίση του 2013 αλλά και παράλληλα με την εφαρμογή του Γεσυ  υπήρξαν ακυρώσεις ομαδικών συμβολαίων ζωής, συμβολαίων υγείας αλλά και ταμείων σύνταξης/πρόνοιας. Ως εκ τούτου και στη χώρα μας η ασφάλιση από τους εργοδότες δεν είναι σε καμιά περίπτωση επαρκής αφού οι πλείστες επιχειρήσεις δεν προσφέρουν τέτοιες παροχές.

Όσο αφορά την παρανόηση για τη δυσκολία έκδοσης ενός συμβολαίου ασφάλισης ζωής, ο Πάνος Τσιολής μας λέει ότι στην Κύπρο είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα τόσο για την ασφάλεια ζωής αλλά και την ασφάλιση γενικότερα. Αυτό είναι ίσως αποτέλεσμα μας λέει και του έντονου ανταγωνισμού μεταξύ διαμεσολαβητών, τραπεζών και direct εταιρειών που έχει ως αποτέλεσμα αυξήσει την ενημέρωση που έχει σήμερα ο καταναλωτής.

Ένα άλλο φαινόμενο για τους Κύπριους καταναλωτές είναι ότι παρόλο που η ασφάλιση ζωής δεν είναι ψηλά στις ανάγκες τους, την επιζητούν με αφορμή το κομμάτι της φοροαπαλλαγής.

Τέλος όσον αφορά τη μη ασφάλιση όταν κάποιος είναι σε νεαρή ηλικία ο κ. Τσιολής αναφέρει ότι αυτό ισχύει και στην Κύπρο αφού οι νεαροί είναι συνήθως ανώριμοι και χωρίς τις κατάλληλες γνώσεις για να αντιληφθούν την σημασία της ασφάλισης ζωής σε μικρή ηλικία.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  ΠΣΕΑΔ: Λάβετε μέρος στην έρευνα για το επερχόμενο του συνέδριο

Το σχόλιο του για την πιο πάνω έρευνα ζητήσαμε και από τον ασφαλιστικό σύμβουλο και ιδιοκτήτη της HJS Insurance, Ανδρέα Χατζησοφοκλέους, ο οποίος μας είπε ότι συχνά συναντάνε νεαρούς οι οποίοι θεωρούν ότι η ατομική ασφάλιση ζωής είναι ακριβή και δεν την χρειάζονται γιατί έχουν ομαδικά σχέδια ασφάλισης ζωής στην εργασία τους. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όμως μας είπε, είναι ότι συνήθως τα ομαδικά σχέδια προσφέρουν χαμηλότερες καλύψεις ζωής από τα ατομικά και επίσης σε περίπτωση που ο εργαζόμενος αποφασίσει να αλλάξει εργοδότη υπάρχει πιθανότητα να μην μπορεί να μεταφέρει τις καλύψεις του σε άλλο ατομικό συμβόλαιο.

Επιπρόσθετα, το ασφάλιστρο ζωής υπολογίζεται πάνω στην ηλικία του ασφαλισμένου άρα όσο πιο νωρίς αγοράσει κάποιος ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο ζωής τόσο πιο φθηνό θα είναι το ασφάλιστρο. 

Καταληκτικά θα λέγαμε ότι, τόσο από την έρευνα αλλά και από όσα μας ανάφεραν οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι που ρωτήσαμε, ολόκληρος ο κλάδος θα πρέπει να ενισχύσει τις προσπάθειες και ενέργειες του έτσι ώστε να εμπεδώσουν ακόμη περισσότερο στην κοινωνία την ανάγκη ασφάλισης ζωής.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.