1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αρθρογραφία
  6. »
  7. Οι 10 κορυφαίες προβλέψεις για τον ασφαλιστικό κλάδο για το 2024

Οι 10 κορυφαίες προβλέψεις για τον ασφαλιστικό κλάδο για το 2024

Οι 10 κορυφαίες προβλέψεις για τον ασφαλιστικό κλάδο για το 2024
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Ο ασφαλιστικός κλάδος βρίσκεται σε ραγδαίο μετασχηματισμό και είναι σημαντικό να προβλέψουμε τις βασικές τάσεις και εξελίξεις που διαμορφώνουν το μέλλον του.

Η εταιρεία InsurTech Novidea εμβαθύνει στις δέκα κορυφαίες προβλέψεις της για τον ασφαλιστικό τομέα το 2024.

  1. Η τεχνολογία παλαιού τύπου πρέπει να καταργηθεί σταδιακά

Οι ξεπερασμένες τεχνολογικές υποδομές ταλαιπωρούν εδώ και καιρό τον ασφαλιστικό κλάδο. Ωστόσο, με την αυξανόμενη πίεση για να παραμείνει ανταγωνιστικός και την εμφάνιση καινοτόμων λύσεων που αντιμετωπίζουν μακροχρόνιες ανησυχίες, οι οργανισμοί είναι έτοιμοι να αγκαλιάσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό το 2024. Η παγκόσμια έρευνα της Novidea για το 2023 αποκάλυψε ότι το 99% των ασφαλιστικών φορέων σχεδιάζει να αναβαθμίσει τα τεχνολογικά του συστήματα, με σημαντική έμφαση στις πλατφόρμες διαχείρισης μεσιτών/πρακτορείων και στα συστήματα διαχείρισης ασφαλιστηρίων συμβολαίων.

  1. Ο πελατοκεντρισμός φτάνει σε νέα ύψη

Οι προσδοκίες των πελατών για απρόσκοπτη ψηφιακή εμπειρία συνεχίζουν να αυξάνονται. Σε απάντηση, οι ασφαλιστικοί οργανισμοί δίνουν προτεραιότητα στον πελατοκεντρισμό, με μεγάλη έμφαση στην παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών και στη βελτίωση της εμπειρίας των χρηστών. Η έρευνα της Novidea υπογράμμισε ότι το 87% των ερωτηθέντων θεωρεί την παροχή αξίας στους πελάτες ως κορυφαία προτεραιότητα κατά την επιλογή νέων τεχνολογικών λύσεων.

  1. Επανάσταση στο χειρισμό απαιτήσεων

Η ανάγκη για ταχύτερη και εξυπνότερη επεξεργασία των απαιτήσεων είναι υψίστης σημασίας το 2024.

Ο διακανονισμός των απαιτήσεων της Lemonade, που αποτελεί ρεκόρ δύο δευτερολέπτων, υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη των ασφαλιστικών οργανισμών να βελτιώσουν τις διαδικασίες χειρισμού των απαιτήσεων. Η αξιοποίηση τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση θα είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή ανώτερων εμπειριών αποζημιώσεων και τη διατήρηση των πελατών.

Το 2024, μπορούμε να προβλέψουμε έναν διαχωρισμό μεταξύ των ασφαλιστικών οργανισμών με βάση την προσέγγισή τους για τη βελτίωση της διαδικασίας διεκπεραίωσης των αποζημιώσεων. Αυτό το κρίσιμο στάδιο είναι συχνά το μοναδικό σημείο άμεσης αλληλεπίδρασης μεταξύ των πελατών και των μεσιτών ή των ασφαλιστών τους. Σύμφωνα με την πρόβλεψη της Novidea, θα αναδυθούν δύο διακριτές ομάδες: εκείνες που αγκαλιάζουν την τεχνολογία για να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης των απαιτήσεων και εκείνες που κινδυνεύουν να χάσουν πελάτες λόγω ξεπερασμένων διαδικασιών.

  1. Η καινοτομία τροφοδοτεί την ανάπτυξη προϊόντων
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Σεμινάριο: Μεθοδολογία Ψηφιακής Στρατηγικής για Ανταγωνιστικό Πλεονέκτημα

Το ασφαλιστικό τοπίο συνεχίζει να εξελίσσεται με την εισαγωγή νέων και εξειδικευμένων προϊόντων. Από την ασφάλιση στον κυβερνοχώρο έως την ασφάλιση κατοικίδιων ζώων, οι καινοτόμες προσφορές αναδιαμορφώνουν την αγορά και οδηγούν στην αύξηση των εσόδων. Ο αυξημένος ανταγωνισμός αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω καινοτομία προϊόντων το 2024.

  1. Η απόκτηση ταλέντων στο επίκεντρο

Το 2023, μεγάλες εταιρείες όπως η Amazon, η Alphabet και η Microsoft προχώρησαν σε σημαντικές απολύσεις, αναφέροντας ως κύρια αιτία την “οικονομική αβεβαιότητα”. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πλεόνασμα εξειδικευμένων επαγγελματιών που αναζητούσαν ευκαιρίες απασχόλησης. Ταυτόχρονα, ο ασφαλιστικός κλάδος προετοιμάζεται για ένα σημαντικό κύμα συνταξιοδοτήσεων, με σχεδόν 400.000 άτομα να αναμένεται να αποχωρήσουν από το εργατικό δυναμικό τα επόμενα χρόνια. Η πλήρωση αυτών των κρίσιμων ρόλων με νέα ταλέντα είναι επιτακτική ανάγκη για τη βιωσιμότητα του κλάδου. Ωστόσο, παρά τη ζήτηση για ταλέντα, μια ανησυχητική τάση εξακολουθεί να υφίσταται: οκτώ στους δέκα millennials εκφράζουν έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τις προοπτικές απασχόλησης στον ασφαλιστικό τομέα. Αυτή η ασυμφωνία αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην αντίληψη του κλάδου ως απαρχαιωμένου και εκτός των σύγχρονων τάσεων.

Ως εκ τούτου, καθώς προχωράμε προς το 2024, ο ασφαλιστικός τομέας αναμένει σημαντική εισροή θέσεων εργασίας παράλληλα με μια διαθέσιμη δεξαμενή νέων ταλέντων που προκύπτουν από τις απολύσεις των επιχειρήσεων. Το καίριο ερώτημα τώρα είναι ποιοι ασφαλιστικοί οργανισμοί θα προσελκύσουν επιτυχώς ταλέντα υψηλού επιπέδου, αγκαλιάζοντας τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και προωθώντας ένα περιβάλλον που ευνοεί την καινοτομία και την ανάπτυξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η σκοτεινή πλευρά της τεχνητής νοημοσύνης
  1. Αύξηση της συχνότητας των καταστροφικών συμβάντων

Οι καταστροφές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή αυξάνονται, θέτοντας σημαντικές προκλήσεις για τους ασφαλιστές. Ενώ τα γεγονότα αυτά οδηγούν σε αυξημένες απαιτήσεις και ζημίες, υπογραμμίζουν επίσης τη σημασία της ασφαλιστικής κάλυψης. Το 2024, η ασφάλιση έναντι τέτοιων κινδύνων θα γίνει πιο κρίσιμη από ποτέ, καθώς οι πλημμύρες, οι τυφώνες, οι κατολισθήσεις, η ακραία ζέστη και άλλα γεγονότα γίνονται όλο και πιο συχνά και επιζήμια.

  1. Ο αυξανόμενος ρόλος των δεδομένων στην αξιολόγηση κινδύνων

Τον τελευταίο καιρό, πολυάριθμες νέες εταιρείες συλλέγουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων από διάφορες πηγές, όπως χάρτες, υλικό από drone, δημόσια αρχεία και άλλα. Στη συνέχεια παρέχουν αυτά τα δεδομένα σε ασφαλιστικές εταιρείες, μεσίτες και MGAs. Ενώ τα δεδομένα αυτά έχουν σημαντική δυνητική αξία, ο τεράστιος όγκος τους καθιστά δύσκολη την αποτελεσματική εξαγωγή αξιοποιήσιμων πληροφοριών.

Κοιτάζοντας προς το 2024, η Novidea αναμένει να δει έναν αυξανόμενο αριθμό ασφαλιστικών οργανισμών να συνεργάζονται με εταιρείες InsurTech. Αυτές οι συνεργασίες θα στοχεύουν στην αξιοποίηση της τεχνολογίας για την καλύτερη ανάλυση και αξιοποίηση των δεδομένων στις διαδικασίες αξιολόγησης κινδύνων, οδηγώντας τελικά σε πιο τεκμηριωμένη και στρατηγική λήψη αποφάσεων.

  1. Προκλήσεις ενσωμάτωσης μετά τη συγχώνευση

Η φρενίτιδα των συγχωνεύσεων και εξαγορών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια θα δώσει τη θέση της σε προκλήσεις ολοκλήρωσης το 2024. Οι νεοσυγχωνευόμενοι οργανισμοί θα επικεντρωθούν στην ευθυγράμμιση των πολιτισμών, την τυποποίηση των τεχνολογιών και τον εξορθολογισμό των ροών εργασίας για να λειτουργήσουν ως μια συνεκτική οντότητα.

  1. Άνοδος των κάθετων SaaS
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Σεμινάριο: Μεθοδολογία Ψηφιακής Στρατηγικής για Ανταγωνιστικό Πλεονέκτημα

Οι παραδοσιακές λύσεις InsurTech σχεδιάστηκαν γενικά για να καλύψουν ένα ευρύ φάσμα αναγκών, ακολουθώντας μια προσέγγιση ενός μεγέθους που ταιριάζει σε όλους. Ωστόσο, σε διάφορους άλλους κλάδους, έχουμε γίνει μάρτυρες της αυξανόμενης δημοτικότητας του λογισμικού που είναι ειδικά προσαρμοσμένο για να ανταποκρίνεται στις μοναδικές απαιτήσεις συγκεκριμένων τομέων.

Κοιτάζοντας προς το 2024, η Novidea προβλέπει μια σημαντική στροφή του κλάδου μας προς την κάθετη εξειδίκευση. Αυτό σημαίνει ότι θα εμφανιστούν περισσότερες εξατομικευμένες λύσεις λογισμικού, σχεδιασμένες για να καλύπτουν τις ειδικές ανάγκες των ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Αυτή η στροφή προς ψηφιακά εργαλεία κατά παραγγελία θα καταδείξει τα σημαντικά οφέλη που μπορούν να προσφέρουν στις ασφαλιστικές εταιρείες.

  1. Η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη στο επίκεντρο

Από τον Ιανουάριο του 2023, το ChatGPT είχε αναδειχθεί ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εφαρμογή λογισμικού για καταναλωτές, διαθέτοντας μια βάση χρηστών που ξεπερνούσε τα 100 εκατομμύρια. Κατά τη διάρκεια του 2023, πολλά ανταγωνιστικά προϊόντα εισήλθαν στην αγορά, προσφέροντας σε επιχειρήσεις και καταναλωτές μια γεύση από τις δυνατότητες και τους περιορισμούς αυτών των εργαλείων.

Κοιτάζοντας προς το 2024, αυτές οι εφαρμογές λογισμικού είναι έτοιμες να διαδραματίσουν ακόμη πιο σημαντικό ρόλο τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στις προσωπικές λειτουργίες. Καθώς αυτά τα εργαλεία εξελίσσονται, οι ασφαλιστικοί οργανισμοί θα συνεχίσουν να διερευνούν τρόπους αξιοποίησής τους για εργασίες όπως η ανάληψη κινδύνων και η διαχείριση απαιτήσεων.

Όλες οι ενδείξεις υποδηλώνουν μια ουσιαστική μεταμόρφωση στον ασφαλιστικό κλάδο φέτος. Εν μέσω μιας τέτοιας ραγδαίας αλλαγής, είναι κατανοητό να αισθάνεστε συγκλονισμένοι. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι όλοι οι κλάδοι υφίστανται εξελικτικές φάσεις.

Οι αποφάσεις που λαμβάνουν σήμερα οι ασφαλιστικοί οργανισμοί θα διαμορφώσουν αναμφίβολα τις μελλοντικές ευκαιρίες ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.