1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αρθρογραφία
  6. »
  7. Ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής και οι προκλήσεις του σήμερα – Νομοθεσία, Δεοντολογία...

Ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής και οι προκλήσεις του σήμερα – Νομοθεσία, Δεοντολογία και αθέμιτες πρακτικές

Ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής και οι προκλήσεις του σήμερα – Νομοθεσία, Δεοντολογία και αθέμιτες πρακτικές
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Ο ασφαλιστικός κλάδος και ο επαγγελματίας διαμεσολαβητής είναι σήμερα αντιμέτωποι με μία σειρά προκλήσεων που απασχολούν και επηρεάζουν το επάγγελμα. Αυτές οι προκλήσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της ανοικτής συζήτησης μεταξύ ασφαλιστικών διαμεσολαβητών και στελεχών ασφαλιστικών εταιρειών κατά τη διάρκεια των εργασιών του 7ού συνεδρίου που διοργάνωσε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επαγγελματιών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών (ΠΣΕΑΔ).

Ο Ασφαλιστικός Πράκτορας, Χρύσης Ναφαΐδης* αναπτύσσει πιο κάτω, τις δικές του θέσεις για 3 διαφορετικά αλλά αλληλένδετα θέματα που συζητήθηκαν στο συνέδριο.

Η οδηγία IDD και η συμβολή της στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης με τους πελάτες

Ένα ζήτημα που απασχολεί ολόκληρη την βιομηχανία είναι οι αυξημένες κανονιστικές απαιτήσεις. Κατά την διάρκεια της ανοικτής συζήτησης εξετάσαμε πως η οδηγία σχετικά με την διανομή Ασφαλιστικών Προϊόντων, η γνωστή σε όλους IDD, και η διαφάνεια που επιβάλει συνέβαλε στην οικοδόμηση περεταίρω εμπιστοσύνης με τους πελάτες.

Είναι γεγονός ότι η διαφάνεια πάντοτε ενισχύει την εμπιστοσύνη μεταξύ του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή και του πελάτη μας. Η νέα οδηγία που αφορά την διανομή Ασφαλιστικών Προϊόντων, ή αλλιώς IDD με τον τρόπο που λειτουργεί ενισχύει την διαφάνεια τόσο των εταιρειών όσο και του Επαγγελματία Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή.

Σίγουρα αυξήθηκαν τα λειτουργικά έξοδα τόσο για τις Ασφαλιστικές εταιρείες όσο και για εμάς τους Επαγγελματίες Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές, όμως, όπως ανέφερα και προηγουμένως είναι για να ενισχύσουμε την διαφάνεια μεταξύ επαγγελματία Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή και του πελάτη μας, μια διαφάνεια που κατ΄ επέκταση ενισχύει και την εμπιστοσύνη μεταξύ των δυο. Αναλύοντας έτσι τις ανάγκες του πελάτη και στη συνέχεια με διαφάνεια να του παρουσιάζεις την λύση για τις ανάγκες του. Αυτό είναι κάτι που μόνο ο επαγγελματίας Διαμεσολαβητής μπορεί να κάνει, και μάλιστα σωστά.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η Γιώτα Ναζίρη ομιλήτρια στο 9ο συνέδριο ΠΣΕΑΔ

Οι Σωστές Επαγγελματικές Πρακτικές και η Δεοντολογία που πρέπει να ακολουθεί κάθε Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής

Το Επάγγελμα του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή είναι λειτούργημα. Ο επαγγελματίας Ασφαλιστικος Διαμεσολαβητής έχει ως κώδικα δεοντολογίας την ηθική, την εντιμότητα, μα πάνω από όλα την ανθρωπιά. Και ο λόγος είναι διότι η ασφάλιση (το ασφαλιστήριο συμβόλαιο) είναι μια υπόσχεση που προστατεύει την οικογένεια του πελάτη μας, αλλά και την περιουσία του από οτιδήποτε αναπάντεχο γεγονός. Η ασφάλιση είναι μια υπόσχεση που προσφέρεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Για να μπορεί αυτή η υπόσχεση να έχει υπόσταση πρέπει ο επαγγελματίας διαμεσολαβητής να εμπνέει εμπιστοσύνη προς τον πελάτη του, είτε είναι φυσικό πρόσωπο είτε είναι νομικό. Για να μπορέσει να έμπνευση εμπιστοσύνη ο επαγγελματίας διαμεσολαβητής πέραν των όσο έχω προαναφέρει , απαραίτητο συστατικό είναι και η γνώση, δηλαδή να γνωρίζει όλα όσα λέει ότι είναι ορθά. Άρα, και η συνεχείς εκπαίδευση που κάνει ο επαγγελματίας διαμεσολαβητής είναι μέρος της σωστής επαγγελματικής δεοντολογίας. Έτσι, εδώ τα διάφορα μέρη της ασφαλιστικής μας βιομηχανίας, όπως το Ασφαλιστικό μας Ινστιτούτο, οι ασφαλιστικές εταιρείες αλλά και ο σύνδεσμος μας, έρχονται να συμβάλουν στην γνώση και στην εκπαίδευση του επαγγελματία ασφαλιστικού διαμεσολαβητή. Κάτι το οποίο είναι απαραίτητο όλοι οι επαγγελματίες συνάδελφοι να τηρούμε, να βομβαρδίζουμε το μυαλό μας συνέχεια με γνώσεις, ούτως ώστε και εμείς με την σειρά μας , να μπορέσουμε να παρέχουμε προς τους πελάτες μας την καλύτερη εξυπηρέτηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Έρχεται στις 21 Μαΐου το 9ο Παγκύπριο Συνέδριο του ΠΣΕΑΔ

Αθέμιτες πρακτικές που επηρεάζουν τον υγιή ανταγωνισμό και την προστασία του καταναλωτή.

Είναι γεγονός ο ασφαλιστικός κλάδος είναι έντονα ανταγωνιστικός, ενώ τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες που διαθέτουν ψηφιακά κανάλια διανομής προϊόντων έχουν αυξηθεί. Πλέον ζούμε σε εποχές όπου το διαδίκτυο και η τεχνολογία είναι μέρος της ζωής μας σε πολλούς τομείς, .

Εμείς οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές πρέπει να ακολουθήσουμε την τεχνολογία και να την κάνουμε σύμμαχο μας, για να συνεχίσουμε να παρέχουμε στους πελάτες μας όσο είναι το δυνατο την καλύτερη εξυπηρέτηση πρέπει να εμπιστευτούμε την τεχνολογία στο έπακρο για να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας, αλλά και για να προβάλλουμε το έργο που επιτελούμε ως επαγγελματίες ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές.

Αυτό το οποίο αναμένουμε ως στήριξη από τις ασφαλιστικές εταιρείες είναι να συνεχίσουμε μαζί να εξελισσόμαστε! Μαζί στα πλαίσια του αλληλοσεβασμού μπορούμε να πετύχουμε πολλά! Τι αξία έχει μια ασφαλιστική εταιρεία αν έχει τα καλύτερα ασφαλιστικά προϊόντα , μα δεν έχει επαγγελματίες ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές στο δίκτυο της; Το ίδιο φυσικά ισχύει και από την πλευρά του επαγγελματία Ασφαλιστικού διαμεσολαβητή, πόσα να μπορεί να πετύχει όσο γνώστης και να είναι στον τομέα του, αν δεν έχει δίπλα του Ασφαλιστικές εταιρείες αξιόπιστες , που να τηρούν την επαγγελματική δεοντολογία;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  ΠΣΕΑΔ: Λάβετε μέρος στην έρευνα για το επερχόμενο του συνέδριο

Μόνο όταν καταλαβαίνουμε ότι το απίθανο γίνετε πιθανό μέσα από τον αλληλοσεβασμό και αλληλοϋποστήριξη, και συνεχίζουμε μαζί μπορούμε να πέτυχουμε πολλά! Όλοι μας, για το κοινό καλό της Ασφαλιστικής Βιομηχανίας, και κατ΄επεκταση προς το συμφέρων των πελατών μας! Σε όλες τις προκλήσεις που υπάρχουν αλλά και για αυτές που έρχονται, Ασφαλιστικές Εταιρείες , το Γραφείο της Εφόρου, και εμείς οι Επαγγελματίες Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές είμαστε σύμμαχοι! Και συμμαχώντας θα μπορέσουμε να εξελιχθούμε όλοι μας για ένα καλύτερο μέλλον!

Χρύσης Ναφαΐδης- Ασφαλιστικός Πράκτορας

*Ναφαΐδης Ασφαλιστική Εταιρεία Πρακτόρευσης & Συμβούλων Λτδ

*Οργανωτικός Γραμματέας Επαρχιακού Συμβουλίου Π.Σ.Ε.Α.Δ Λευκωσίας

*Γραμματέας Πενταμελούς Πειθαρχικής Επιτροπής Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών

*Certified Underwriter Specialist (International Association of Financial Management)

*Certified Claims Specialist (International Association of Financial Management)

*Certified Liability Specialist (International Association of Financial Management)

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.