1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Οικονομια
  6. »
  7. Μπορούν τα χρήματα να αγοράσουν την ευτυχία; Η σχέση του ΑΕΠ...

Μπορούν τα χρήματα να αγοράσουν την ευτυχία; Η σχέση του ΑΕΠ με την ευτυχία

Μπορούν τα χρήματα να αγοράσουν την ευτυχία; Η σχέση του ΑΕΠ με την ευτυχία
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Πριν από περισσότερο από 50 χρόνια ο Αμερικανός γερουσιαστής Robert F. Kennedy άσκησε περίφημη κριτική για το ΑΕΠ, λέγοντας ότι «μετράει τα πάντα…εκτός από αυτό που κάνει τη ζωή να αξίζει τον κόπο». Έκτοτε, έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες για να κοιτάξουμε πέρα ​​από το ΑΕΠ αναζητώντας πιο ολοκληρωμένους τρόπους μέτρησης της ευημερίας που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων.

Το θέμα αυτό αναλύει ο Άντριου Στάνλεϊ, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου: «Η Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας είναι ένας βασικός πόρος σε αυτήν την αναζήτηση, προσφέροντας μια περιεκτική ματιά στις βαθμολογίες ικανοποίησης από τη ζωή που αναφέρθηκαν από τ0ν καθένα προσωπικά μόνοι σε όλες τις χώρες. Μέσα σε δέκα χρόνια από το λανσάρισμά της, η έκθεση της Παγκόσμιας Ευτυχίας έχει εξελιχθεί από μια νέα ιδέα σε παράγοντα επιρροής για την προώθηση της συμπερίληψης των μετρήσεων ευημερίας στη χάραξη πολιτικής».

Σύμφωνα με τον Στάνλεϊ όταν αντιπαραθέσουμε το κατά κεφαλήν ΑΕΠ με τις βαθμολογίες ευτυχίας από την έκθεση, γίνεται σαφές ότι, ενώ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αποτελεί σημαντικό παράγοντα πρόβλεψης της ευτυχίας, δεν είναι ο μόνος παράγοντας. Όπως περιγράφει η έκθεση, άλλες μεταβλητές, όπως η κοινωνική υποστήριξη, το προσδόκιμο ζωής, η ελευθερία, η γενναιοδωρία και η απουσία διαφθοράς, βοηθούν επίσης να εξηγηθούν τα διαφορετικά επίπεδα ευτυχίας μεταξύ των χωρών.

Επανεκτιμώντας την ευτυχία

Η έκθεση προτρέπει στην επανεκτίμηση της επιτυχίας, υποστηρίζοντας πολιτικές που όχι μόνο ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη αλλά βελτιώνουν την ποιότητα ζωής. Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι ενσωματώνοντας την ευτυχία ως βασικό στόχο, οι κυβερνήσεις μπορούν να υιοθετήσουν μια πιο ολιστική προσέγγιση στη χάραξη πολιτικής, διασφαλίζοντας ότι η πρόοδος μετριέται όχι μόνο από τον υλικό πλούτο αλλά από την ευημερία των πολιτών τους.

Ορισμένες χώρες κινούνται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση. Για παράδειγμα, το 2019 η Νέα Ζηλανδία εισήγαγε τον προϋπολογισμό για την ευημερία , στοχεύοντας σε κρίσιμους κοινωνικούς τομείς όπως η ψυχική υγεία και η ευημερία των παιδιών. 

Πηγή: ot.gr
tags:

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.