1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Κοινωνία
  6. »
  7. Μέτρα προστασίας για την αποτροπή ληστειών σε περίπτερα

Μέτρα προστασίας για την αποτροπή ληστειών σε περίπτερα

Μέτρα προστασίας για την αποτροπή ληστειών σε περίπτερα
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η ληστεία αποτελεί ένα από τα πλέον σοβαρά εγκλήματα και μια ψυχολογικά επώδυνη εμπειρία για τα θύματα της, με εξέλιξη που συνήθως δεν προδικάζεται. Σκοπός του ληστή είναι να πάρει τα χρήματα ή άλλη περιουσία και να εγκαταλείψει τη σκηνή το συντομότερο δυνατό.

Να θυμάστε ότι το πιο σημαντικό σε μια ληστεία είναι να μην θέτετε σε κίνδυνο τη ζωή σας ή τη ζωή των άλλων. Να αντιδράτε με γνώμονα τη δική σας ασφάλεια και την ασφάλεια των παρευρισκομένων. Να είστε ήρεμοι και να αποφεύγετε τις προκλήσεις.

Με την πιο πάνω στάση και συμπεριφορά, πείθετε τον ληστή ότι δεν αποτελείτε κίνδυνο γι’ αυτόν.

Επιπρόσθετα των προσπαθειών που καταβάλλει η Αστυνομία, παρατίθεται πιο κάτω σειρά μέτρων προστασίας και αποτροπής περιστατικών ληστείας που μπορούν να λαμβάνουν οι ιδιοκτήτες και το προσωπικό περιπτέρων.

• Αναβαθμίστε το φωτισμό ώστε να καλύπτει ικανοποιητικά κατά τη διάρκεια της νύκτας την περίμετρο και το εσωτερικό του καταστήματος.

• Είναι ασφαλέστερο να υπάρχει μόνο μια θύρα εισόδου/ εξόδου, η οποία να είναι ελεγχόμενη με θυροτηλέφωνο και εσωτερικό σημείο στο χώρο του ταμείου.

• Ο πάγκος επιβάλλεται να βρίσκεται σε χώρο ώστε ο ταμίας να ελέγχει την είσοδο του καταστήματος.

• Ο πάγκος του ταμείου να είναι κατασκευασμένος με τρόπο που να μην υπάρχει πρόσβαση από πελάτες στο χώρο του ταμία πίσω από τον πάγκο.

• Η ταμειακή μηχανή να είναι εγκατεστημένη με τρόπο που να μην υπάρχει δυνατότητα να βλέπουν οι πελάτες το περιεχόμενο της.

• Τις ώρες λειτουργίας του καταστήματος, μην αφήνετε να μαζεύονται μεγάλα χρηματικά ποσά στο ταμείο.

• Τις ώρες που είναι κλειστό το κατάστημα η ταμειακή μηχανή να είναι κενή και να αφήνεται ανοικτή.

• Τοποθετήστε χρηματοκιβώτιο για φύλαξη των χρημάτων, λαχείων, και άλλων αντικειμένων αξίας. Το χρηματοκιβώτιο να είναι στερεωμένο με ειδικές βίδες ή εντοιχισμένο.

• Φυλάγετε τα χρήματα σε χρηματοκιβώτιο μέχρι να τα καταθέσετε.

• Μεγαλύτερη ασφάλεια εξασφαλίζεται με την εγκατάσταση ταμειακής μηχανής και χρηματοκιβωτίου με μηχανισμούς χρονοκαθυστέρησης.

• Όπου είναι δυνατό, συστήνεται η εγκατάσταση συστήματος συναγερμού και κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης. Το σήμα συναγερμού να διαβιβάζεται και ασύρματα, ενώ το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης να καλύπτει όλους τους ευαίσθητους χώρους του καταστήματος όπως η είσοδος/ έξοδος, το ταμείο, το χρηματοκιβώτιο κλπ. Ο καταγραφέας του κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης συστήνεται να τοποθετηθεί σε ασφαλή χώρο.

• Σε περίοπτους χώρους εκτός και εντός του καταστήματος αναρτήστε πινακίδες για ενημέρωση σχετικά με την ύπαρξη συστημάτων ασφαλείας.

Πέραν από τα πιο πάνω, οι ιδιοκτήτες/υπεύθυνοι/υπάλληλοι καταστημάτων και υποστατικών πρέπει να έχουν πάντοτε εις γνώσιν τους ότι, αρκετές ληστείες διαπράττονται κατά την ώρα κλεισίματος ή ανοίγματος των υποστατικών τους ή πρωινές ώρες όπου δεν υπάρχει παρουσία άλλων πελατών, αφού συνήθως οι δράστες παρακολουθούν τις κινήσεις τους και περιμένουν.

Οι ιδιοκτήτες/υπεύθυνοι/υπάλληλοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την ώρα καταμέτρησης των εισπράξεων της ημέρας, φροντίζοντας να υπάρχει και δεύτερο πρόσωπο της εμπιστοσύνης τους μαζί τους, ενώ παράλληλα την ώρα αυτή να ασφαλίζονται καλά οι θύρες, παράθυρα και οποιαδήποτε άλλα σημεία μπορεί να αποτελέσουν σημεία πρόσβασης για τους επίδοξους εγκληματίες.

Ως εκ τούτου, να είστε συνεχώς παρατηρητικοί και προτού κλείσετε ή ανοίξετε το υποστατικό σας να βεβαιώνεστε ότι δεν υπάρχει στην περιοχή οποιοδήποτε ύποπτο πρόσωπο ή όχημα. Σε μια τέτοια περίπτωση, για οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση να ενημερώνετε αμέσως την Αστυνομία στην Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη 1460, ενώ σε επείγοντα περιστατικά, όπως η διάπραξη ληστείας στον αριθμό τηλεφώνου 112.

Πηγή: cypruspolicenews

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.