1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Συνεντεύξεις
  6. »
  7. Μέλπω Πρίφτη: Το επάγγελμα του Ασφαλιστικού Συμβούλου θέλει τόλμη και αυτοπεποίθηση

Μέλπω Πρίφτη: Το επάγγελμα του Ασφαλιστικού Συμβούλου θέλει τόλμη και αυτοπεποίθηση

Μέλπω Πρίφτη: Το επάγγελμα του Ασφαλιστικού Συμβούλου θέλει τόλμη και αυτοπεποίθηση
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Την Ασφαλιστική Σύμβουλο Μέλπω Πρίφτη φιλοξένησε η σελίδα Business Status Blog, σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη. Απ’ την συζήτηση φυσικά δεν έλειπε το επάγγελμα του Ασφαλιστικού Συμβούλου.

Διαβάστε πιο κάτω μέρος της συνέντευξης ενώ ολόκληρη την συνέντευξη μπορείτε να την βρείτε στην σελίδα Business Status Blog εδώ.

Πώς αποφάσισες να σπουδάσεις Μάρκετινγκ και Δημόσιες Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και πώς ήταν τα φοιτητικά σου χρόνια;

Ας πάμε πίσω στη νεαρή ηλικία, γιατί συνήθως τότε έχει τα πρώτα ερεθίσματα στο τι θέλει κάποιος να σπουδάσει. Η αλήθεια είναι πως δεν είχα κάποιο συγκεκριμένο επάγγελμα στο μυαλό μου που να αγαπούσα ιδιαίτερα. Θυμάμαι πως λάτρευα το χορό και το τραγούδι, μέχρι και σήμερα. Εκείνο που έλεγα στους γονείς μου πως θα ήθελα να σπουδάσω, ήταν η Δημοσιογραφία. Με ενθουσίαζε η δυναμική που έχει μπροστά στο φακό ένας δημοσιογράφος και το πώς είναι στα δικά μου τα μάτια. Λόγω ότι θεωρούμαι Ελληνικής καταγωγής, όταν ήρθε η ώρα να δώσουμε τις Παγκύπριες στην τρίτη Λυκείου με το τότε Ενιαίο Λύκειο, έδωσα όπως όλοι οι μαθητές τις προεισαγωγικές εξετάσεις. Δεν έμαθα ποτέ πού πέρασα διότι κανονικά τότε έπρεπε να δώσω με τους ομογενείς μόνο τα Νέα Ελληνικά. Τη δεδομένη στιγμή η μόνη επιλογή που υπήρχε ήταν τα Κολλέγια της Κύπρου. Το σχολείο μου, με σύστησε στο Intercollege δίνοντας μου υποτροφία 50% λόγω καλής διαγωγής και χαρακτήρα. Τότε επέλεξα τη Δημοσιογραφία στο Intercollege Λεμεσού. Στον ένα χρόνο σπουδών, αποφασίζω να μεταβώ στη Λευκωσία αλλάζοντας κλάδο, ακολουθώντας εν τέλει Μάρκετινγκ, Δημόσιες Σχέσεις και Διαφήμιση. Επέλεξα αυτή τη σπουδή γιατί πιθανότατα να είχε περισσότερες προοπτικές σε θέματα εργασίας. Όσον αφορά τα φοιτητικά μου χρόνια, δεν ήταν όπως τα φανταζόμουν καθώς έπρεπε να δουλεύω λόγω οικονομικών δυσκολιών. Το πρόγραμμα μου είχε ως εξής, πήγαινα το πρωί σα γραμματέας ενός ασφαλιστή, στο μεσοδιάστημα πήγαινα στο Πανεπιστήμιο, και ξανά το βράδυ σε άλλη δουλειά. Δεν έχω κάνει φοιτητική ζωή όπως οι περισσότεροι, δεν πήγαινα έξω, δεν ήξερα τι είναι αργίες, το οποίο και δε μετανιώνω καθόλου διότι αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο πού βρίσκομαι σήμερα.

Πώς ήρθε η δουλειά του Ασφαλιστικού Συμβούλου στη ζωή σου;

Τα ασφαλιστικά μπήκαν στη ζωή μου το 2009 όταν δούλευα σα γραμματέας σε Ασφαλιστικό Γραφείο, και μου πρότειναν να διαβάσω τις εξετάσεις ούτως ώστε να γίνω Ασφαλιστικός Σύμβουλος. Τότε, διάβασα και έδωσα τις εξετάσεις τις οποίες και πέρασα. Να τονίσω πως κανένα χαρτί δεν πάει χαμένο, διότι όταν το 2017 αποφάσισα να δουλέψω μόνη μου σαν Ασφαλιστική Σύμβουλος, μετά από 8 χρόνια εργασίας στον τομέα μου φάνηκε χρήσιμο. Κανένα παιδί δεν ονειρεύεται να σπουδάσει Ασφαλιστής. Είναι ένα επάγγελμα που δεν είναι απλά επιλογή τις πλείστες φορές. Κάποτε προκύπτει είτε από ανάγκη, είτε από συγκυρίες. Σίγουρα ονειρευόμουν να κάνω ένα επάγγελμα καριέρας από πολύ μικρή. Δούλεψα πολλά χρόνια σαν υπάλληλος και ήξερα ακριβώς τι δεν ήθελα, τα οποία να μην τα αναλύσουμε γιατί δεν ξέρεις πώς θα τα φέρει η ζωή στο μέλλον (γέλια). Ένα από αυτά πάντως, είναι ότι δεν ήθελα τα ωράρια. Όταν είμαι ελεύθερη έξω στην αγορά, δημιουργώ και έχω μεγάλα αποτελέσματα. Δε μπορώ να μου επιβάλλεται ο τρόπος που θα δουλέψω και αυτό είναι κάτι που το παρέχει το συγκεκριμένο επάγγελμα. Επιπρόσθετα, είχα τη σκέψη πως αν δουλέψω σκληρά θα τα κατάφερνα διότι άξιζα πολλά περισσότερα απ’ όσα μου δίνονταν. Το 2015, πήγα σε ένα μεγάλο Ασφαλιστικό Γραφείο το οποίο συνεργαζόταν με πολλές εταιρίες, απέκτησα εμπειρία και σιγά σιγά, κάποιοι άκουσαν για μένα και τότε ήρθε η πρόταση από την Εθνική Ασφαλιστική το 2017.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  ΠΣΕΑΔ: Ο ιστορικός σύνδεσμος των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών της Κύπρου

Πώς άρχισε η πορεία σου στο επάγγελμα του Ασφαλιστικού Συμβούλου παρόλες τις δυσκολίες που υπήρχαν και τι θα πρότεινες σε κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με το αυτό το επάγγελμα;

Μετά την πρόταση από την Εθνικής Ασφαλιστικής να πω την αλήθεια, άργησα να πω το «ναι». Ο λόγος ήταν ότι δεν ήξερα πού θα βρίσκω τους πελάτες. Το επάγγελμα του Ασφαλιστικού Συμβούλου, λόγω του ότι ασχολείται με τις πωλήσεις, τα καταφέρνει λόγω «κύκλου» όπως νομίζουν οι περισσότεροι. Προσωπικά επειδή δεν είχα κανένα συγγενή στην Κύπρο, εκτός από την οικογένειά μου, είχα τους ενδοιασμούς μου. Αυτό όμως όταν το σκέφτομαι τώρα δεν έπρεπε να με απασχολεί γιατί ήταν κάτι το οποίο το αντιμετώπισα μόλις ξεκίνησα. Ήξερα ότι ήμουν ικανή, είχα τις γνώσεις, την αυτοπεποίθηση, και άρχισα να κτυπώ πόρτες, στην κυριολεξία! Υπάρχουν πολλοί τρόποι εξεύρεσης πελατών, τους οποίους χρησιμοποίησα όλους συστηματικά και καθημερινά, ειδικά τα πρώτα τρία χρόνια που δούλεψα. Βλέπω το αποτέλεσμα τώρα που είμαι στον πέμπτο χρόνο και αυτό που θα ήθελα να προτείνω σε όλους όσοι θέλουν να ασχοληθούν με το επάγγελμα ξεκινώντας από το μηδέν, είναι να μην τους φοβίζει κάτι. Για μένα που το ζω και θεωρούμαι επιτυχημένη Ασφαλιστικός Σύμβουλος, περνώντας τα πέντε χρόνια στο χώρο, εν τέλει αγαπώντας το επάγγελμα, μπορώ να πω πως είναι από τα πιο δύσκολα επαγγέλματα. Όταν κάποιος θέλει να το κάνει περιστασιακά και να φύγει, θα σου σου πει πως «δεν είναι γι’ αυτόν». Είναι ένας καθημερινός αγώνας και ο φόβος όλων των Ασφαλιστών είναι η εξεύρεση πελατών. Είναι ένα επάγγελμα που θέλει τόλμη, καλό θράσος και αυτοπεποίθηση. Δεν σκέφτηκα ποτέ ότι δε μπορώ να τα καταφέρω! Όταν η προσέγγιση είναι σωστή, τότε μπορεί ο καθένας να σε δεχτεί και να σε ακούσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Αλίκη Λετυμπιώτου: «Ιδανικό το επάγγελμα του Ασφαλιστικού Σύμβουλου για τη σύγχρονη γυναίκα»

Πιστεύεις ότι αυτό το επάγγελμα υπάρχουν προοπτικές ανέλιξης και αν ναι, ποιες είναι αυτές;

Υπάρχουν. Για παράδειγμα, από Ασφαλιστικός Σύμβουλος μπορείς να γίνεις Διευθυντής ομάδας, Διευθυντής γραφείου. Επίσης μπορεί να υπάρξει μια πρόταση από την εταιρία να αναλάβει μια Διευθυντική θέση. Υπάρχουν διάφορα στάδια στο επάγγελμα, ο καθένας επιλέγει αυτό που τον εκφράζει. Μπορεί να θέλει να βλέπει τα εισοδήματα του να αυξάνονται συνεχώς, διότι το επάγγελμα του Ασφαλιστικού Συμβούλου είναι ένα επάγγελμα που ό,τι δουλέψεις, αμείβεσαι ανάλογα, δεν υπάρχει αυτό που λέμε «ταβάνι», όσον αφορά τα κέρδη που μπορεί να έχει ένας Ασφαλιστικός Σύμβουλος.

Τι χρειάζεται να έχει ένας Ασφαλιστικός Σύμβουλος για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες του επαγγέλματος; Και ποια ήταν η πιο μεγάλη δυσκολία που αντιμετώπισες στο επάγγελμα μέχρι τώρα;

Χρειάζεται αυτό που λέμε «γερό στομάχι» υπό την έννοια ότι, όταν ξεκινάς έχεις τον ενθουσιασμό και τα «όχι» είναι πάρα πολλά. Πρέπει να μη σε ενοχλούν. Για να ακούσεις το πολυπόθητο «ναι» πρέπει να μεσολαβήσουν πάρα πολλά «όχι». Στην πορεία εκπαιδεύεσαι και τα προσπερνάς. Θεωρώ πως όταν κάνεις σωστά τη δουλειά σου, όλα τα άλλα έρχονται και σε βρίσκουν, αν δουλέψεις σκληρά φυσικά. Ακόμα, να προσθέσω πως τίποτα δεν πάει χαμένο. Μια καλή εντύπωση δεν την ξεχνάς ποτέ! Η δυσκολία που αντιμετώπισα τότε, ήταν όταν άκουσα ένα συγκεκριμένο «όχι» στη δουλειά μου, αλλά με τον καιρό, το σκέφτομαι και χαμογελώ, ενώ όταν το άκουσα μπορεί να πήγαινα σπίτι και μη με έπαιρνε ο ύπνος. Φυσικά και το προσπέρασα λέγοντας πως ό,τι συμβαίνει, συμβαίνει για καλό και έχει το λόγο του.

Πιστεύεις ότι υπάρχει φυλετικός ρατσισμός (σεξισμός) στο συγκεκριμένο επάγγελμα;

Θα πω με περηφάνια πως είμαι από τις τυχερές του επαγγέλματος. Δεν αντιμετωπίζω εργασιακά προβλήματα όσον αφορά τους συναδέλφους μου, αλλά ούτε κι από την εταιρία στην οποία συνεργάζομαι. Όσοι με αγαπούν μου το δείχνουν και το αισθάνομαι και όσοι ενδεχομένως δε με συμπαθούν επειδή δε με γνωρίζουν, δεν έχω να πω κάτι. Έτσι κι αλλιώς όταν είσαι παγιδευμένος με τη γνώμη του κόσμου δε θα καταφέρεις τίποτα στη ζωή σου. Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον που πάντα τους ενδιέφερε τι θα πει ο κόσμος. Όταν ο άνθρωπος καταφέρει να απαλλαχτεί από το «τι θα πει ο κόσμος;» και φανεί δυνατός στο να μην το νοιάζει, τότε είναι δυνατός σε όλα. Είναι πάρα πολύ δύσκολο και χρειάζεται πάρα πολύ δουλειά να επιτευχθεί. Προσωπικά δεν έχω νοιώσει ποτέ μίσος ή κάποιος να θέλει να μου κάνει κακό και δεν μου έδειξε κανένας υποτίμηση. Δεν έχω δώσει όμως ποτέ και το δικαίωμα σε κάποιον να με υποτιμήσει ή να με προσβάλει και για να μιλήσει άσχημα για μένα. Από μικρή άκουγα ότι για να καταφέρεις κάτι σα γυναίκα πρέπει κάτι να δώσεις. Εγώ είμαι από τις γυναίκες που πιστεύουν πως με τη σκληρή δουλειά, την επιμονή, την υπομονή, τις σωστές αποφάσεις και πολλούς άλλους παράγοντες, μια γυναίκα μπορεί να τα καταφέρει!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  6 top ερωτήσεις που κάνουν οι καλύτεροι ασφαλιστές και οι πελάτες δε μπορούν να αντισταθούν!

Πιστεύεις ότι ο δυναμισμός σου σε βοηθάει στη δουλειά σου και σε ποιους τομείς;

Πιστεύω πως με βοήθησε μόνο θετικά όσον αφορά την αποτελεσματικότητα, στο ότι όταν χτυπώ την πόρτα και η πόρτα ανοίγει, τότε αντιλαμβάνομαι και η ίδια πως ο δυναμισμός είναι ένα προσόν και όχι απλά κομμάτι του χαρακτήρα μου. Όπως σε όλα τα επαγγέλματα, έτσι και στο δικό μου, ένας Ασφαλιστικός Σύμβουλος θα περάσει από χίλια κύματα. Όταν είσαι δυναμικός άνθρωπος μαθαίνεις να κολυμπάς σε αυτά και να επιβιώνεις. Δεν είμαι άνθρωπος που θα εγκαταλείπει ή τα βάζει κάτω, γι’ αυτό έμαθα να πορεύομαι και να ζω με αυτό το χαρακτηριστικό στη ζωή μου και το εφαρμόζω και στη δουλειά μου. Είτε είμαι καλά είτε όχι, κάθε μέρα θα πάω στο γραφείο. Μπορεί να έχω πολλά που με απασχολούν εκτός δουλειάς, αλλά δεν τα αφήνω να με καταβάλουν. Είμαι πολύ αισιόδοξος άνθρωπος και θεωρώ ότι υπάρχουν λύσεις για όλα, αν θέλουμε. Έτσι κι αλλιώς όταν δε δοκιμάσεις το αλάτι, δεν ξέρεις πώς είναι η γεύση της ζάχαρης σωστά;

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη εδώ

melpo-prifti-full

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.