1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Ελλάδα
  6. »
  7. Συνέδριο KPMG: Ενίσχυση ασφαλιστικής συνείδησης στην Ελλάδα

Συνέδριο KPMG: Ενίσχυση ασφαλιστικής συνείδησης στην Ελλάδα

Συνέδριο KPMG: Ενίσχυση ασφαλιστικής συνείδησης στην Ελλάδα
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Στα πλαίσια του ετήσιου συνεδρίου της KPMG, πολλοί εκπρόσωποι της ασφαλιστικής κοινότητας συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που προκύπτουν στον ασφαλιστικό κλάδο στην Ελλάδα. Ανάμεσα στα θέματα -με ιδιαίτερο ενδιαφέρον- που συζητήθηκαν είναι η κλιματική αλλαγή και η ανθεκτικότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων όπως επίσης και η ελλιπής ασφαλιστική συνείδηση.  

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής παγκοσμίως και οι συνολικές απαιτήσεις αποζημιώσεων από ασφαλισμένες ζημιές έχουν κοστίσει άνω των 60 δισ. δολαρίων μόνο το 2023, φτάνοντας σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα. Μόνο στην χώρα μας και αποκλειστικά για τις καταστροφές που επέφερε η κακοκαιρία Daniel, δηλώθηκαν στις ασφαλιστικές εταιρείες 7.426 ζημιές ενώ τα ποσά αποζημίωσης -έως τώρα- ξεπέρασαν τα 370 εκατ. ευρώ.

Το τελευταίο διάστημα, και μετά την απόδοση κάποιων φορολογικών κινήτρων στους πολίτες και την υποχρεωτικότητα της ασφάλισης για επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω των 2 εκατ. ευρώ, έχει δημιουργηθεί μεγάλη συζήτηση σχετικά με την συνεργασία κράτους και ιδιωτικής ασφάλισης προκειμένου να ενισχυθεί την ανθεκτικότητα όσον αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της KPMG έλαβε μέρος ένα άκρως ενδιαφέρον fireside chat ανάμεσα στον Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Χάρη Θεοχάρη και την κα Έφη Αδαμίδου, Partner, Head of Tax and Legal, KPMG στην Ελλάδα. Στα πλαίσια της συζήτησης ο υφυπουργός επισήμανε ότι η ιδιωτική ασφάλιση αποτελεί έναν πολύ σημαντικό κρίκο στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφικών γεγονότων:

Η κυβέρνηση στο επίπεδο των φυσικών καταστροφών βλέπει την ασφαλιστική αγορά ως ένα κρίσιμο, συμπληρωματικό και παραπληρωματικό κρίκο στην αλυσίδα της αντιμετώπισης τους. Η σημασία της αντιμετώπισης ανεβαίνει, καθώς η σημασία των καταστροφών ανεβαίνει, η συχνότητα τους και η οξύτητα τους είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι στο παρελθόν”.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Θεοχάρης, ο ρόλος του κράτους είναι να αποτελεί μονάχα ένα δίχτυ προστασίας των πολιτών, παρέχοντάς τους ένα επίπεδο “αξιοπρέπειας” σε περιπτώσεις καταστροφών και δεν αποτελεί αποκαταστατικό παράγοντα της περιουσίας των πολιτών. Στη συνέχεια πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως η ιδιωτική αγορά μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο δηλαδή στην προσπάθεια αποκατάστασης να ξανά χτίσει μια κατοικία όπως ακριβώς ήταν. Για εμάς σχηματικά δεν πρέπει να υπάρχει ούτε ένας άστεγος μετά τη μεγάλη καταστροφή και για εσάς και για τον πολίτη είναι να γυρίσει ξανά στο σπίτι του. Αυτά πρέπει να γίνουν και τα δύο μαζί. Εμείς να διασφαλίσουμε το πρώτο και η ασφαλιστική αγορά το δεύτερο”.

Με έντονο ενδιαφέρον και εποικοδομητικές παρεμβάσεις των κορυφαίων εκπροσώπων του ασφαλιστικού κλάδου, το συνέδριο έκλεισε με το πάνελ συζήτησης που συντόνισε ο κ. Φίλιππος Κάσσος, Partner, Audit, Insurance Services της KPMG στην Ελλάδα. Στη συζήτηση έλαβαν μέρος οι κκ Τάσος Αναστασίου, Head of General Insurance and Transformation της Εθνικής Ασφαλιστικής, Κωνσταντίνος Γιαννιώτη, Group Vice Chairman & CEO της Intersalonica και Ιωάννης Κότσιανο, Chief Executive Officer της Allianz Bulgaria Holding (ABH), όπου συζήτησαν για τους λόγους της χαμηλής ασφαλιστικής διείσδυσης, τους παράγοντες που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της αγοράς, τα εμπόδια και τις ευκαιρίες.

Τη σημαντικότητα να εξεταστούν οι παραλείψεις από το κράτος και τον κλάδο της ασφάλισης, τόνισε ο κ. Γιαννιώτης.

Η έλλειψη ασφαλιστικής συνείδησης συνολικά δεν βαραίνει μόνο τους πολίτες αλλά και ολόκληρο τον κλάδο.

“Υπάρχει το εξής παράδοξο, είμαστε η μοναδική χώρα με υποχρεωτικότητα ασφάλισης επιχειρήσεων και η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν έχουμε υποχρεωτικότητα ασφάλισης κατοικιών που υπάρχει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές, και όχι μόνο, χώρες”, σημείωσε.

Παράλληλα τόνισε πως θα πρέπει να ενισχυθούν τα υπάρχοντα ασφαλιστικά κίνητρα, ενώ επισήμανε την αξία της ιδιωτικής ασφάλισης στην θωράκιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στις καταστροφικές κλιματικές επιπτώσεις. “Είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπιστεί επαρκώς η κλιματική αλλαγή, χωρίς την ιδιωτική ασφάλιση”, τόνισε, ενώ συνέχισε λέγοντας “όσο λοιπόν καθυστερούμε ως κοινωνία να πείσουμε τον πολιτικό κόσμο να υποστηρίξει πιο δραστικά μέτρα, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κόστος που θα περνάει στην κοινωνία και το κόστος που θα πηγαίνει στον κρατικό προϋπολογισμό”.

Ενίσχυση της εκπαίδευσης και του τρόπου ενημέρωσης του κοινού

Την σκυτάλη έπειτα πήρε ο κ. Κότσιανος λέγοντας πως η εκπαίδευση -από νεαρές μάλιστα ηλικίες- είναι απαραίτητο βήμα στην ενίσχυση της ασφαλιστικής συνείδησης. Η εκπαίδευση στα νέα παιδιά, στις οικογένειες, η οικονομική εκπαίδευση ευρύτερα, κρίνεται αναγκαία καθώς αν κοιτάξουμε τα χρηματοοικονομικά προϊόντα που ο κόσμος επιλέγει εγείρουν, μερικά από αυτά, εύλογα ερωτήματα ως προς το πόσο λογική είναι αυτή η επιλογή, καθώς με τα ίδια ή λιγότερα χρήματα θα μπορούσε να έχει ένα απαραίτητο κεφάλαιο, σε περίπτωση ατυχήματος ή ασθένειας, άρα εκεί μιλάμε για θέμα όχι τόσο διαθέσιμου κεφαλαίου αλλά προτεραιοτήτων”.

Κατά τη συζήτηση, ο κ. Κότσιανος ανέφερε πως η ιδιωτική ασφάλιση έχει πλαστεί με τέτοιον τρόπο στο μυαλό του καταναλωτή εκλαμβάνοντάς την ως πρόσθετο φόρο. Άρα αυτό δεν βοηθάει κάποιον να σκεφτεί και να διοχετεύσει επιπλέον χρήματα από το εισόδημα του στην ασφάλιση”, σημείωσε

Έχουμε δημιουργήσει μια λανθασμένη εικόνα για την σημαντικότητα της ασφάλισης

“Το πρώτο βήμα πρέπει να το κάνουμε εμείς“, επισήμανε ο κ. Αναστασίου. Μέσω των λεγόμενών του, ο κ. Αναστασίου υποστήριξε πως είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να ασκήσουμε αυτοκριτική καθώς ο ασφαλιστικός κλάδος “δεν κάνει αρκετά για να αναδείξει της σημαντικότητα της ασφάλισης. “Το ασφαλιστικό προϊόν είναι το σημαντικότερο προϊόν που υπάρχει στην αγορά”, πρόσθεσε.

Για τα φορολογικά κίνητρα ανέφερε ότι λειτούργησαν στην Αγγλία ως μοχλός ενίσχυσης της ασφαλιστικής συνείδησης ενώ στην Κύπρο όπου υπάρχει ακόμη η φορολογική απαλλαγή έχει εξαιρετικά αποτελέσματα. “Οπότε έχουμε πολλά να σκεφτούμε εσωτερικά”, είπε.

Χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασίου τόνισε πως “πρέπει λοιπόν να σκεφτούμε τι ανάγκες έχει ο Έλληνας πολίτης, όχι τι θέλουμε εμείς ως ασφαλιστές και να τα σπρώξουμε στον πελάτη. Αν αλλάξουν αυτά τότε θα υπάρχει βελτίωση”.

tags:

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.