1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Κλιματικη Αλλαγη
  6. »
  7. Κλιματική Αλλαγή: Γιατί η Ευρώπη πρέπει να μειώσει τον αριθμό των…...

Κλιματική Αλλαγή: Γιατί η Ευρώπη πρέπει να μειώσει τον αριθμό των… αγελάδων

Κλιματική Αλλαγή: Γιατί η Ευρώπη πρέπει να μειώσει τον αριθμό των… αγελάδων
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

«Τα αγροτικά αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα της ευρωπαϊκής στρατηγικής για το μεθάνιο» τονίζει η Nusa Urbancic, επικεφαλής της εκστρατείας Changing Markets

Τρόπους να βάλει «μαχαίρι» στις εκπομπές μεθανίου, ενός εκ των βασικών αερίων του θερμοκηπίου, αναζητάει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δεν βλέπει άλλη εναλλακτική, πέραν της μείωσης του ζωικού αποθέματος στην περιοχή. 

Σύμφωνα με έκθεση του CE Delft για το Changing Markets Foundation, η Ευρώπη θα δυσκολευτεί σημαντικά να τηρήσει τις δεσμεύσεις για την μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά 30% έως το 2030. Μοναδική λύση είναι να πείσει το 10% των πολιτών να αλλάξει τη διατροφή του και να περιορίσει την κατανάλωση σε γαλακτοκομικά και κρέας κατά 34%.  

Η μείωση των εκπομπών του αγροτικού τομέα παραμένει, εν πολλοίς, θέμα ταμπού στην Ευρώπη, με τις κυβερνήσεις να εστιάζουν κυρίως στην περικοπή των διαρροών μεθανίου από την παραγωγή ορυκτών καυσίμων. Όμως, η εκτροφή ζώων, ιδίως αγελάδων, έχει πολύ υψηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αντανακλώντας το 50% των συνολικών εκπομπών του κλάδου.  

«Τα αγροτικά αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα της ευρωπαϊκής στρατηγικής για το μεθάνιο» τονίζει η Nusa Urbancic, επικεφαλής της εκστρατείας Changing Markets. «Οι εκπομπές μεθανίου από τις ευρωπαϊκές φάρμες ισούνται με τις συνολικές εκπομπές 50 εργοστασίων ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα. Κι όμως, οι πολιτικές, οι οποίες θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τη μετάβαση προς υγιέστερες διατροφικές συνήθειες με λιγότερο κρέας και γαλακτοκομικά, απουσιάζουν πλήρως από τα σχέδια της Ε.Ε.».  

Σύμφωνα με το τρέχον σενάριο, οι εκπομπές από το ζωικό απόθεμα της Ευρώπης θα υποχωρήσουν κατά λιγότερο από 4% έως το 2030. Όμως, μια μετατόπιση της διατροφή μας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε «μαχαίρι» κατά 30% έως 38%.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεθάνιο είναι το δεύτερο πιο διαδεδομένο αέριο του θερμοκηπίου, μετά το διοξείδιο του άνθρακα (CO2). ΗΠΑ και Ε.Ε. έχουν συμφωνήσει να περικόψουν τις εκπομπές κατά 30% έως το 2030, ενώ τον ίδιο στόχο έχουν θέσει ακόμη 100 χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Νέα Ζηλανδία.  

Το 2019, οι ποσότητες μεθανίου στην ατμόσφαιρα έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς ανήλθαν σε 2,5 φορές περισσότερες σε σχέση με τα επίπεδα της προ-βιομηχανικής περιόδου.  Κι αυτό είναι κάτι που προβληματίζει τους επιστήμονες, δεδομένου ότι το μεθάνιο αποτελεί ένα σαφώς πιο ισχυρό αέριο σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα, καθώς η ισχύς του είναι έως και 84 μεγαλύτερη. Ωστόσο, η ποσότητα του στην ατμόσφαιρα είναι υποπολλαπλάσια σε σχέση με το CO2. 

Πηγή: newmoney.gr

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.