1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Υγεία
  6. »
  7. Καύσωνας: Δροσιστείτε στη στιγμή και αποφύγετε την θερμοπληξία

Καύσωνας: Δροσιστείτε στη στιγμή και αποφύγετε την θερμοπληξία

Καύσωνας: Δροσιστείτε στη στιγμή και αποφύγετε την θερμοπληξία
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Οι υψηλές θερμοκρασίες ξεκίνησαν από νωρίς φέτος και φαίνεται πως θα συνεχίσουν να μας συντροφεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, μαζί με τα κύματα καύσωνα. Γι’ αυτό, ειδικά οι πιο ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να είναι ενημερωμένες για το πώς να προστατευτούν από τον κίνδυνο θερμοπληξίας, συγκεκριμένα οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με υποκείμενες παθήσεις και τα παιδιά, κυρίως λόγω των λιγότερο αποτελεσματικών συστημάτων διάχυσης της θερμότητας στο σώμα τους.

Η εφίδρωση είναι η κύρια μέθοδος που χρησιμοποιεί το σώμα για να αποβάλλει τη θερμότητα, ικανή να παράγει έως και δύο λίτρα ιδρώτα ανά ώρα στη ζέστη. Όταν όμως η θερμοκρασία του περιβάλλοντος υπερβαίνει τη θερμοκρασία του σώματος, το σώμα αντιμετωπίζει πρόσθετες προκλήσεις στην προσπάθεια να παραμείνει δροσερό.

Άλλες σημαντικές μέθοδοι του σώματος για τη διατήρηση της θερμοκρασίας περιλαμβάνουν την αγγειοδιαστολή, η οποία αυξάνει τη ροή του αίματος στο δέρμα για να βοηθήσει στην απομάκρυνση της θερμότητας από τα ζωτικά όργανα και στη διατήρηση της θερμοκρασίας πυρήνα γύρω στους 37°C.

Ωστόσο, παρά την αποτελεσματικότητα της εφίδρωσης και της αγγειοδιαστολής, η ικανότητά τους να ψύχουν το σώμα είναι περιορισμένη κατά τη διάρκεια παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών. Ο Δρ Adam Taylor, Καθηγητής και Διευθυντής του Κέντρου Εκμάθησης Κλινικής Ανατομίας στο Πανεπιστήμιο Lancaster δίνει σημαντικές συμβουλές για να αντιμετωπίσουμε τις υψηλές θερμοκρασίες και να διατηρήσουμε το σώμα δροσερό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Μισείς το ξυπνητήρι και πατάς snooze; Δες αν σε βλάπτει αυτή η συνήθεια

Διατηρήστε δροσερό το σώμα 

Η εφαρμογή κρύου νερού στο δέρμα είναι αποτελεσματική στην απομάκρυνση της θερμότητας από το σώμα. Ένα ντους σε θερμοκρασία περίπου 26 ή 27°C είναι αρκετά δροσερό, προκειμένου να απομακρύνει τη θερμότητα, αλλά όχι αρκετά κρύο ώστε να ξεκινήσει το ρίγος, το οποίο θα παράγει θερμότητα. (Το παγωμένο νερό μπορεί να προκαλέσει ψυχρό σοκ).

Μια κρύα κομπρέσα ή πετσέτα μπορεί να προσφέρει τα ανάλογα αποτελέσματα. Η βουβωνική χώρα, η μασχάλη, ο λαιμός, το μέτωπο, οι καρποί και ο κορμός είναι περιοχές που έχουν πολλά αιμοφόρα αγγεία κοντά στην επιφάνεια. Τοποθετώντας τα σε αυτά τα σημεία, το αίμα που σιγά σιγά ψυχραίνεται μπορεί στη συνέχεια να επιστρέψει στα κύρια όργανα για να μειώσει τη θερμοκρασία του πυρήνα.

Για τον ύπνο, ο ειδικός προτείνει είτε να γεμίσουμε μια θερμοφόρα μέχρι τη μέση και να την τοποθετήσουμε στην κατάψυξη ή αντίστοιχα να τοποθετήσουμε τις μαξιλαροθήκες σε μια πλαστική σακούλα και στην κατάψυξη για να είναι παγωμένες όταν θα τις χρησιμοποιήσουμε.

Πιείτε κρύα και ζεστά ροφήματα 

Η κατανάλωση ζεστών ροφημάτων ενεργοποιεί τον μηχανισμό ψύξης του οργανισμού, αλλά αυτό θα αφαιρέσει τα αναγκαία υγρά από το σώμα, αν δεν είναι επαρκώς ενυδατωμένος ο οργανισμός, επισημαίνει ο καθηγητής. Επομένως, τα παγωμένα ροφήματα είναι μάλλον τα καλύτερα σε αυτή την περίπτωση. Επιπλέον, στοιχεία από αθλητές επιδόσεων που ασκούνταν σε θερμοκρασίες 28°C έδειξαν ότι τα ψυχρά υγρά σε θερμοκρασία ψυγείου ήταν καλύτερα στη μείωση της θερμοκρασίας του πυρήνα από ό,τι ο πάγος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Στεφανιαία νόσος: Πότε βάζουμε στεντ, πότε κάνουμε μπαλονάκι και πότε χειρουργείο;

Μείνετε στη σκιά 

Αν τα δοκιμάσετε αυτά στον ήλιο, είναι πιθανό να είναι λιγότερο αποτελεσματικά, καθώς ο αέρας του περιβάλλοντος είναι θερμότερος στον ήλιο, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερη ικανότητα να απομακρύνεται η θερμότητα ή αυτό συμβαίνει πιο αργά.

Τελικά, ο πιο αποτελεσματικό τρόπος να δροσιστούμε και να αποφύγουμε τη θερμοπληξία είναι το παγωμένο νερό: είτε βυθίζοντας τα χέρια και τα πόδια μόνο ή μπαίνοντας στο ντους. Αν όμως δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό, ο ανεμιστήρας είναι η αμέσως επόμενη αποτελεσματική στρατηγική.

Πηγή: ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η Χρύσα Πράντζαλου εντάχθηκε στην ομάδα του Cyprus Insurance News τον Δεκέμβριο του 2023 και είναι η Υπεύθυνη Σύνταξης της ιστοσελίδας.  Με πάθος για την αρθρογραφία είναι εδώ για να σας μεταδίδει καθημερινά τον παλμό της ασφαλιστικής αγοράς και να μοιράζεται μαζί σας χρήσιμα άρθρα!