1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Οικονομια
  6. »
  7. Και πάλι στα ύψη οι τιμές των Κατασκευαστικών Υλικών – Οι...

Και πάλι στα ύψη οι τιμές των Κατασκευαστικών Υλικών – Οι κίνδυνοι για ασφαλιστικό και κατασκευαστικό κλάδο!

Και πάλι στα ύψη οι τιμές των Κατασκευαστικών Υλικών – Οι κίνδυνοι για ασφαλιστικό και κατασκευαστικό κλάδο!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Συνεχίζουν το ράλι της ανόδου οι τιμές των κατασκευαστικών υλικών αφού για τον μήνα Απρίλιο 2022 ο Δείκτης Τιμών ανήλθε στις 132,69 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 5,60% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, ο δείκτης κατέγραψε αύξηση 24,54%.

kataskevastika-deiktis-april22

Κατά κύρια κατηγορία προϊόντων, καταγράφηκαν αυξήσεις στα μεταλλικά προϊόντα (42,35%), στα προϊόντα από ξύλο, μονωτικά, χημικά και πλαστικά (24,77%), στα ηλεκτρομηχανολογικά είδη (16,39%), στα προϊόντα ορυκτών (9,96%) και στα ορυκτά (8,72%).

Η συνεχής αυξήσεις στις τιμές των κατασκευαστικών υλικών αλλά και οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην προμήθεια των πρώτων υλών από το εξωτερικό, έχουν θέσει την οικοδομική βιομηχανία σε μεγάλη αβεβαιότητα. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο έργα, τόσο του ιδιωτικού αλλά και του δημόσιου τομέα, να μην ολοκληρωθούν.

Σε όσα αφορούν τον ασφαλιστικό κλάδο, η συνεχής αύξηση των κατασκευαστικών υλικών αναμένετε να αυξήσει περεταίρω το κόστος των επιδιορθώσεων στις ασφαλίσεις περιουσίας ενώ ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι καταναλωτές στον καθορισμό του ασφαλισμένου ποσού των κτηρίων τόσο κατά την σύναψη όσο και κατά την ανανέωση συμβολαίων.

Για τον καταρτισμό του δείκτη τιμών υλικών που χρησιμοποιούνται στις κατασκευές, η Στατιστική Υπηρεσία πραγματοποιεί λήψη τιμών (χωρίς το ΦΠΑ) από δείγμα προμηθευτών και δείγμα υλικών με ημερομηνία αναφοράς τη 15η κάθε μήνα. Τα στοιχεία συλλέγονται τηλεφωνικά, με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και με αποστολή τηλεομοιότυπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Στο 1,8% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο

Οι δείκτες τιμών έχουν ως έτος βάσης το 2015, δείχνουν δηλαδή τη μεταβολή στην τιμή ενός υλικού σε σχέση με τον μέσο όρο της τιμής που είχε κατά το 2015. Κατά το έτος βάσης, ο μέσος όρος των δεικτών τιμών των δώδεκα μηνών είναι 100,00. Για παράδειγμα, αν ο δείκτης τιμής ενός υλικού για κάποιο μήνα είναι 101,57 αυτό σημαίνει ότι η τιμή αυξήθηκε κατά 1,57% σε σχέση με τη μέση τιμή του 2015.

Για τον καταρτισμό του ολικού δείκτη τιμών υλικών, υπολογίζεται ο σταθμισμένος μέσος όρος των επιμέρους δεικτών για τα διάφορα υλικά. Τα βάρη που χρησιμοποιούνται στη στάθμιση αντικατοπτρίζουν το μερίδιο του κάθε υλικού στο σύνολο των δαπανών για κατασκευαστικά υλικά και προέρχονται από την αξία των εισαγωγών και της εγχώριας παραγωγής στο έτος βάσης (2015).

Ο δείκτης που δημοσιοποιείται στην ιστοσελίδα της Στατιστικής Υπηρεσίας αφορά το σύνολο των κατασκευαστικών έργων. Αποτελεί συνιστώσα του Δείκτη Κατασκευαστικού Κόστους, που αποστέλλεται και δημοσιοποιείται από τη Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eurostat), σύμφωνα με τις πρόνοιες του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/2152 σχετικά με τις ευρωπαϊκές στατιστικές για τις επιχειρήσεις. Ο Δείκτης Κατασκευαστικού Κόστους αφορά, όμως μόνο τις νέες κατοικίες.

Δείτε πιο κάτω τα αναλυτικά στοιχεία όπως δημοσιευτήκαν από τη Στατιστική Υπηρεσία.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.