1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αρθρογραφία
  6. »
  7. Τι θα έπρεπε να προσέξει μία εταιρεία αν ασφάλιζε τον James...

Τι θα έπρεπε να προσέξει μία εταιρεία αν ασφάλιζε τον James Bond;

Τι θα έπρεπε να προσέξει μία εταιρεία αν ασφάλιζε τον James Bond;
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Πόσο «ζόρικα» θα τα έβρισκε ο πασίγνωστος κινηματογραφικός πράκτορας στον έλεγχο ασφαλισιμότητας; Τι πρέπει να έχουν κατά νου όσοι επιλέγουν το «ζην επικινδύνως» αλλά επιθυμούν και ασφαλιστική κάλυψη;

Στις 27 Ιουνίου 1973, έκανε πρεμιέρα στους αμερικανικούς κινηματογράφους το Live and Let Die, η όγδοη κατά σειρά ταινία του διάσημου κινηματογραφικού πράκτορα James Bond, σε μια σκηνή της οποίας βλέπουμε τον ήρωα να πετά με γυμνά χέρια ένα ωμό κοτόπουλο προς τους πεινασμένους κροκόδειλους και αλιγάτορες που τον είχαν περικυκλώσει για να αποσπάσει την προσοχή τους. Μπορεί να γλύτωσε τον κίνδυνο να φαγωθεί ζωντανός -έστω και αν το πουλερικό ελάχιστα μάλλον βοήθησε-, εκτέθηκε όμως σε αυξημένο κίνδυνο κάποιας βακτηριακής λοίμωξης από σαλμονέλα.

Μια τροφική δηλητηρίαση φαντάζει πιθανώς αμελητέος κίνδυνος μπροστά στις αυτοκινητιστικές καταδιώξεις, τις ανταλλαγές πυρών ή τις εκρήξεις και ξιφομαχίες. Φαίνεται όμως πως ούτε το καθημερινό lifestyle του πράκτορα 007 θα προδιέθετε ευνοϊκά για τη σύναψη ενός ασφαλιστηρίου υγείας ή ζωής.

Δεν είναι μόνο ότι ο πράκτορας εκτίθεται για περισσότερα από 50 χρόνια σε εργασιακούς κινδύνους, αλλά και το ότι αγνοεί συστηματικά συμβουλές αλλά και πρωτόκολλα ασφαλείας “παίζοντας” τη ζωή του κορώνα γράμματα.

Οι ιδιότροπες συνήθειες και συμπεριφορές του πράκτορα 007 σίγουρα θα προκαλούσαν “πονοκέφαλο” στην εταιρεία που αποφάσιζε να ασφαλίσει τον πράκτορα, τις οποίες προσεγγίζουμε μέσα από την επιδημιολογική ανάλυση των 25 ταινιών James Bond (1962 – 2021) που εκπόνησαν και δημοσίευσαν στο Travel Medicine and Infectious Disease ερευνητές του Πανεπιστημίου Ράντμπουντ στο Ναϊμέχεν (Ολλανδία) και της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου. Η ομάδα διερεύνησε συνολικά την έκθεση του πρωταγωνιστή σε μολυσματικούς παράγοντες κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του ανά τον κόσμο, από τροφικά παθογόνα μέχρι τσιμπήματα από τσιμπούρια, τη μέθη και την αφυδάτωση από το άφθονο Μαρτίνι, έως το μη ασφαλές σεξ.

1. Κίνδυνοι για τροφιμογενείς λοιμώξεις
Αν και η διάρροια αποτελεί την πιο συχνή αιτία νοσηρότητας σχετιζόμενης με ταξίδια, ο James Bond φαίνεται ιδιαιτέρως αμελής στο συγκεκριμένο ζήτημα καθώς, σημειώνουν οι ερευνητές, τον βλέπουμε να πλένει τα χέρια του δύο μόλις φορές, μία μετά από ένα γεύμα και μία αφότου σκότωσε έναν αντίπαλο στη λάσπη. Αν και έχουμε εξηγήσει ότι η ασφάλιση αποτελεί σωτήρια κίνηση για όσους έχουν αυτήν την κακή συνήθεια, θα πρέπει να γνωρίζετε και πότε η δηλητηρίαση καλύπτεται από το ασφαλιστήριο υγείας.

2. Ένα βαρέλι αλκοόλ χωρίς πάτο
Πιθανώς να τα έβρισκε «σκούρα» κατά τη συμπλήρωση του προσυμβατικού ερωτηματολογίου υγείας και το ερώτημα σχετικά με το αλκοόλ, για το οποίο κάποιες εταιρείες δεν αρκούνται στην καταφατική ή αρνητική απάντηση αλλά ζητούν στον υποψήφιο να διευκρινίσει την ποσότητα αλκοολούχων ποτών που καταναλώνει την ημέρα. Σύμφωνα με μελέτη του 2018 στο The Medical Journal Of Australiaσε 24 ταινίες ο Bond παρατηρήθηκε να πίνει 109 φορές, κατά μέσο όρο 4,5 ποτά ανά ταινία. Αν δηλαδή στο μέλλον εκδηλώσει αλκοολική ηπατίτιδα μάλλον θα έχει πρόβλημα.

3. Τσιμπήματα κουνουπιών και άλλες ζωονόσοι
Παρά τα συνεχή κρούσματα ελονοσίας, δάγκειου πυρετού και νόσου chikungunya σε αρκετούς από τους προορισμούς του πράκτορα 007 όπως οι Μπαχάμες, η Τζαμάικα και η Ινδία, δεν λαμβάνει ούτε τα πιο βασικά μέτρα προφύλαξης, ενώ σε ταξίδι τους στην Ιαπωνία κοιμάται με ανοιχτά τα παράθυρα παρά τον κίνδυνο ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας που μεταδίδεται στον άνθρωπο από δήγμα κουνουπιών του είδους Culex. Σε αυτό μπορεί να προσθέσει κανείς το δάγκωμα από βδέλλα στην Ινδία, πιθανό φορέα του βακτηρίου Aeromonas veronii που μπορεί να προκαλέσει βακτηριαιμία και σηψαιμία, την άγνοια κινδύνου για ένα άγριο αδέσποτο σκυλί στο Βιετνάμ όπου ενδημεί η λύσσα ή το φίδι που μπλέκεται στο πόδι του στην Ινδία.

4. Επικίνδυνα hobbies 
Ως λάτρης της περιπέτειας, o James Bond επιδίδεται σε δραστηριότητες όπως καταδύσεις, χωρίς βέβαια να δίνει σημασία στις οδηγίες και συμβουλές για την αποφυγή δυνητικά θανατηφόρων επιπλοκών όπως η νόσος των δυτών. Ασφαλιστικά ωστόσο, μικρή σημασία θα είχε αφού η συμμετοχή σε καταδύσεις και επιπλοκές (νόσος των δυτών, υποξία, βαροτραύμα ωτός) αποτελούν κατ’ αρχήν εξαιρέσεις των ασφαλιστικών προγραμμάτων υγείας.

5. Σεξουαλικές επαφές υψηλού κινδύνου
Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα της μελέτης στο Travel Medicine and Infectious Disease, υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι ο Bond δεν χρησιμοποίησε καθόλου ή επαρκώς προληπτικά μέτρα κατά τη διάρκεια τουλάχιστον μιας σεξουαλικής επαφής. Ο διάσημος πράκτορας ανήκει στο 20-34% των διεθνών ταξιδιωτών που επιδίδονται σε περιστασιακό σεξ, οι μισοί εκ των οποίων δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό. Ο ίδιος φέρει όλους σχεδόν τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου για συχνότερο σεξ χωρίς προφυλάξεις κατά το ταξίδι στο εξωτερικό (άνδρας, single, νέα σχετικά ηλικία, ταξίδι χωρίς σύντροφο, χρήση αλκοόλ και καπνού κ.λπ.). Βέβαια, το σεξ αποδεικνύεται θανατηφόρο μάλλον για τις παρτενέρ του, 27,1% εκ των οποίων πεθαίνουν λίγο μετά την ερωτική συνεύρεση, έστω και αν δεν ευθύνεται κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ). Μολονότι για εκείνες θα ήταν χρήσιμο ένα ασφαλιστήριο ζωής, τον James Bond θα ενδιέφερε μάλλον να γνωρίζει πώς καλύπτονται από το συμβόλαιο τα ΣΜΝ ή τα ερωτικά ατυχήματα.

Πηγή: ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.