1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Τοπικα Νεα
  6. »
  7. Η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας, λέει η Υπουργός Δικαιοσύνης

Η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας, λέει η Υπουργός Δικαιοσύνης

Η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας, λέει η Υπουργός Δικαιοσύνης
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας και ενίσχυση του αισθήματος κοινωνικής και ατομικής ευθύνης όλων ώστε η οδική ασφάλεια να μας γίνει τρόπος ζωής, δήλωσε τη Δευτέρα η Υπουργός Δικαιοσύνης, Άννα Κουκκίδη Προκοπίου, κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου για την έναρξη της Παγκύπριας Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στη Λευκωσία.

Στην ομιλία της για την έναρξη της εβδομάδας, παρουσία και του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξη Βαφεάδη, η Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι μέσω του νέου Στρατηγικού Σχεδίου για την οδική ασφάλεια 2021-2030 έχουν υλοποιηθεί και δρομολογηθεί σημαντικά έργα και δράσεις, όπως η δρομολόγηση της ίδρυσης και λειτουργίας της Σχολής Επιμόρφωσης Οδηγών, η οποία αποσκοπεί στην παροχή ευκαιριών προς τους παραβάτες τροχαίων αδικημάτων ώστε να αναπτύξουν θετική οδική στάση και συμπεριφορά κατά τη διακίνησή τους στο οδικό δίκτυο, η εισαγωγή της υποχρεωτικής χρήσης κράνους από τους ποδηλατιστές, η ρύθμιση της χρήσης των σκούτερ και η επέκταση της εγκατάστασης της δεύτερης φάσης ενός ολιστικού συστήματος φωτοεπισήμανσης.

Προσέθεσε ότι πραγματοποιήθηκαν επίσης καμπάνιες ευαισθητοποίησης στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και στην τηλεόραση, διαλέξεις σε σχολεία για παιδιά όλων των ηλικιών με τους πρεσβευτές Οδικής Ασφάλειας και βιωματικά εργαστήρια σε στρατόπεδα με χρήση εξοπλισμού της Αστυνομίας για εξομοίωση της εμπειρίας ενός ατυχήματος, δράσεις που στοχεύουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση τόσο των υφιστάμενων οδηγών, όσο και στην συστηματική διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς οδηγών, των αυριανών οδηγών και χρηστών του οδικού δικτύου.

«Παρ’ όλες όμως τις προσπάθειες που καταβάλλονται και τις δράσεις που αναπτύσσονται, διαπιστώνεται μετά λύπης πως η μη συμμόρφωση των πολιτών με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, παραμένει ένα βασικό πρόβλημα», σημείωσε η κ. Κουκκίδη Προκοπίου, συμπληρώνοντας ότι οι αριθμοί των τροχαίων παραβάσεων που καταγράφονται καθημερινά καταδεικνύουν την ανάγκη για καλλιέργεια ορθής οδικής συμπεριφοράς, για αλλαγή νοοτροπίας και ενίσχυση του αισθήματος κοινωνικής και ατομικής ευθύνης όλων, ώστε η οδική ασφάλεια να μας γίνει τρόπος ζωής.

Κλείνοντας, η κ. Κουκκίδη Προκοπίου αφιέρωσε την Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας σε όσους έχασαν φέτος τη ζωή τους σε τροχαίες οδικές συγκρούσεις και ιδιαίτερα στον Αστυφύλακα Πέτρο Ελευθερίου, ο οποίος έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος προσπαθώντας να προσφέρει βοήθεια σε συνάνθρωπο, ενώ ευχαρίστησε την CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ για την έμπρακτη συμβολή της στη διοργάνωση, αλλά και για την ευγενή χορηγία έξι αυτοκινήτων / ποδηλάτων στην Αστυνομία, εκ των οποίων το ένα είναι ειδικά διαμορφωμένο για χρήση από παιδιά με ειδικές ικανότητες, για σκοπούς πρακτικής επιμόρφωσης σε θέματα οδικής ασφάλειας στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής του Αρχηγείου Αστυνομίας.

Από την πλευρά του, ο Αρχηγός Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου είπε στην ομιλία του ότι η Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας είναι ένας θεσμός υψίστης σημασίας και περιλαμβάνει ενέργειες και δράσεις που αποσκοπούν στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και αφύπνιση του κοινού για διαφορετικές πτυχές της οδικής ασφάλειας, συμπληρώνοντας πως το φετινό μήνυμα «Για να μην αφήσουμε τα όνειρά μας να γίνουν συντρίμμια» αποδεικνύει ακριβώς ότι οι αιτίες των τροχαίων συγκρούσεων ανάγονται κατεξοχήν στον ανθρώπινο παράγοντα.

Σημείωσε στη συνέχεια ότι 21 συνάνθρωποί μας έχασαν φέτος άδικα τη ζωή τους στους δρόμους της χώρας και πως παρότι ο αριθμός των νεκρών φέτος έχει μειωθεί σε σχέση με πέρσι κατά την ίδια περίοδο, «είναι αδιανόητο εν έτει 2023 να χάνονται τόσο άδικα συνάνθρωποί μας επειδή δεν φέρουν τη ζώνη ασφαλείας ή το κράνος τους».

Για την εκπλήρωση του κατασταλτικού της ρόλου, η Αστυνομία αυξάνει τους τροχονομικούς ελέγχους και εστιάζει στα μελανά σημεία του οδικού δικτύου, εκπαιδεύει τα μέλη της με βάση σύγχρονες θεωρίες και πρακτικές, ενισχύει και εκσυγχρονίζει με προηγμένη τεχνολογία τον εξοπλισμό της, είπε ο κ. Παπαθεοδώρου, προσθέτοντας πως το σώμα επιδεικνύει μηδενική ανοχή στις παραβάσεις εκείνες που αποδεδειγμένα συμβάλλουν στην πρόκληση των θανατηφόρων και σοβαρών τροχαίων συγκρούσεων, όπως η υπερβολική ταχύτητα, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης και ναρκωτικών ουσιών, η μη χρήση προστατευτικού κράνους ή ζώνης ασφαλείας, και σημειώνοντας παράλληλα ότι το σύστημα επισήμανσης, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία στις αρχές του 2021, στατιστικώς φαίνεται να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και μείωση των θανατηφόρων συγκρούσεων σε συνδυασμό με τους τροχονομικούς ελέγχους της Αστυνομίας.

Συμπλήρωσε ότι στον τομέα της πρόληψης, έφηβοι, στρατιώτες καθώς και γονείς εκπαιδεύονται μέσω διαλέξεων και βιωματικών εργαστηρίων για θέματα οδικής ασφάλειας, ενώ χαρακτήρισε το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής ως φυτώριο καλλιέργειας οδηγικής συνείδησης και την ενσωμάτωση του μαθήματος της κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολεία ως ευεργετική για τη δημιουργία και ανάπτυξη σωστής οδηγικής νοοτροπίας.

Κλείνοντας, ο Αρχηγός της Αστυνομίας τόνισε ότι δράσεις, όπως η συγκεκριμένη, που αφορούν στην οδική ασφάλεια, είναι ιδιαίτερα σημαντικές και αναγκαίες, καθότι συμβάλλουν στη συντήρηση του ενδιαφέροντος και την ενδυνάμωση των προσπαθειών για τα θέματα της οδικής ασφάλειας, αλλά προπαντός στον ύψιστο στόχο της προστασίας και διαφύλαξης της ανθρώπινης ζωής. «Ας διαφυλάξουμε λοιπόν με κάθε τρόπο η ζωή για να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε και όχι να συντρίψουμε τα όνειρά μας», κατέληξε.

Στη δική του ομιλία, ο Διευθυντής Τροχαίας του Αρχηγείου Αστυνομίας Ιωάννης Μαυρόχαννας εξέφρασε αρχικά την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η ΕΕ επιβεβαίωσε τον μακροπρόθεσμο στρατηγικό στόχο της για σχεδόν μηδενικούς θανάτους και μηδενικούς σοβαρούς τραυματισμούς στους δρόμους της έως το 2050 (Vision Zero) και τον μεσοπρόθεσμο στόχο της για μείωση των θανάτων και των σοβαρών τραυματισμών κατά 50% έως το 2030, σύμφωνα με τη δήλωση της Βαλέτας, τονίζοντας ότι οι εν λόγω στόχοι θα πρέπει να υποστηρίζονται από μια συντονισμένη, συστηματική και επαρκώς χρηματοδοτούμενη προσέγγιση οδικής ασφάλειας σε ενωσιακό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Προσέθεσε ότι στο πλαίσιο της στρατηγικής οδικής ασφάλειας, η Αστυνομία διεξάγει εβδομαδιαίες εκστρατείες, συμπεριλαμβανομένων όσων περιέχονται στο πλάνο του ευρωπαϊκού δικτύου τροχαίας Roadpol, χρησιμοποιεί τεχνολογικά εργαλεία, όπως συστήματα αυτόματης αναγνώρισης πινακίδων εγγραφής και άντλησης πληροφοριών από τον «εγκέφαλο» του αυτοκινήτου σχετικά με τις αιτίες του δυστυχήματος,

Συμπλήρωσε ότι από τις 3 Αυγούστου έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση και έχει ξεκινήσει η δεύτερη φάση του έργου τοποθέτησης συστήματος επισήμανσης, με 24 σταθερές και 20 κινητές κάμερες να βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε λειτουργία, εν αναμονή της εγκατάστασης ακόμη 66 σταθερών συσκευών.

Από την πλευρά της CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ, o Γενικός Διευθυντής Ανδρέας Στυλιανού είπε ότι πέρα από τη δωρεά των έξι εκπαιδευτικών αυτοκινήτων για το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, η εταιρεία θα διανείμει φωσφορούχα γιλέκα σε αυτοκινητόδρομους και θα προγραμματίσει εκδηλώσεις για προώθηση των μηνυμάτων της εκστρατείας, επιστέγασμα των οποίων αποτελεί η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Οκτωβρίου μεταξύ 10 π.μ. και 2 μ.μ. στο εμπορικό κέντρο My Mall στη Λεμεσό.

Επιπλέον, ο Πρώτος Εκτελεστικός Διευθυντής του ομίλου CNP CYPRUS Τάκης Φειδία είπε στη δική του ομιλία ότι σχεδόν 21.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα στην ΕΕ την περασμένη χρονιά, καταγράφοντας μείωση 10% σε σχέση με το 2019 πριν την πανδημία, ενώ το 2022 στην Κύπρο σημειώθηκε μείωση του ποσοστού θανάτου από τροχαία ατυχήματα κατά 16% σε σχέση με το 2021, με τον στόχο σε κάθε περίπτωση να παραμένει η εκμηδενισμός των απωλειών από τροχαία ατυχήματα τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε κρατικό επίπεδο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.