1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Τοπικα Νεα
  6. »
  7. Η Κύπρος στην 3η θέση της Ευρώπης για την φερεγγυότητα της...

Η Κύπρος στην 3η θέση της Ευρώπης για την φερεγγυότητα της ασφαλιστικής αγοράς

Η Κύπρος στην 3η θέση της Ευρώπης για την φερεγγυότητα της ασφαλιστικής αγοράς
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Ένας δείκτης που καταδεικνύει τον βαθμό που ο Ασφαλιστικός Κλάδος κάθε χώρας έχει υγιείς βάσεις είναι ο Δείκτης Φερεγγυότητας που οι ασφαλιστικές εταιρείες δημοσιεύουν κάθε χρόνο με βάση τις απαιτήσεις της Φερεγγυότητας ΙΙ.

Ο δείκτης φερεγγυότητας (SCR) είναι ένα μέτρο που χρησιμοποιείται για να αξιολογήσει την ικανότητα μιας ασφαλιστικής εταιρείας να εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις. Είναι το επιθυμητό κεφάλαιο φερεγγυότητας το οποίο θα πρέπει να διαθέτει μία ασφαλιστική εταιρία λαμβάνοντας υπόψη όλους τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους στους οποίους εκτίθεται.

Ο δείκτης SCR είναι ο ελάχιστος λόγος των διαθέσιμων ιδίων κεφαλαίων μιας ασφαλιστικής εταιρείας προς τις τρέχουσες και μελλοντικές της υποχρεώσεις. Όσο υψηλότερος είναι ο δείκτης SCR, τόσο πιο φερέγγυα θεωρείται η ασφαλιστική εταιρεία.

Για να δώσουμε κι ένα πιο συγκεκριμένο παράδειγμα, αν μία ασφαλιστική εταιρεία έχει διαθέσιμα ίδια κεφάλαια 100.000 ευρώ και τρέχουσες και μελλοντικές υποχρεώσεις 50.000 ευρώ, τότε ο δείκτης SCR της εταιρείας είναι 200%. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία έχει 2 φορές περισσότερα διαθέσιμα ίδια κεφάλαια από τις τρέχουσες και μελλοντικές της υποχρεώσεις.

Η φερεγγυότητα της Ευρωπαϊκής ασφαλιστικής αγοράς

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) συγκεντρώνει και δημοσιεύει κάθε τρίμηνο διάφορους δείκτες που αφορούν τα αποτελέσματα 30 Ευρωπαϊκών χωρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  EIOPA: Οι προσδοκίες της για την Εποπτεία Ανστασφάλισης

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσίευσε αναφορικά με το 2022 η EIOPA ο μέσος όρος της Ευρώπης όσον αφορά τον Δείκτη Φερεγγυότητας των Ασφαλιστικών Εταιρειών ήταν στο 257% φανερώνοντας το σταθερό περιβάλλον που δραστηριοποιείται ο ασφαλιστικός κλάδος στην Ευρώπη.

Στην 3η Θέση η Κύπρος μετά από Γερμανία και Αυστρία

Πολλές φορές στελέχη της αγοράς τονίζουν την ανθεκτικότητα αλλά και τις στέρεες βάσεις πάνω στις οποίες δραστηριοποιούνται οι Ασφαλιστικές Εταιρείες στη χώρα μας.

Αυτό ακριβώς έρχονται να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία που δημοσίευσε η EIOPA και που βρίσκουν την Κύπρο να βρίσκεται στην 3η θέση ανάμεσα σε 30 χώρες. Ο Δείκτης  φερεγγυότητας (SCR) της Κυπριακής ασφαλιστικής αγοράς για το 2022 ήταν στο 301%, δείχνοντας έτσι την ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια των ασφαλιστικών εταιρειών.

Η χώρα μας είναι πίσω μόνο από την Γερμανία που είχε SCR 326% και της Αυστρίας με δείκτης φερεγγυότητας 312%.

Αναμφίβολα αυτό αποτελεί μία σημαντική διάκριση και κατάκτηση για την ασφαλιστική αγορά στο σύνολο της που αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι βρίσκεται σε σωστή πορεία παρά τα σημεία που θα πρέπει φυσικά να βελτιώσει αλλά και τις ενέργειες που η βιομηχανία απαιτεί από την πολιτεία για καλύτερη εποπτεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Η EIOPA τεστάρει τις ασφαλιστικές

Η κατάταξη όλων των χωρών

Δείτε πιο κάτω τα αποτελέσματα και για τις 30 Ευρωπαϊκές χώρες με βάση την έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων.

ΧώραSCR
GERMANY326%
AUSTRIA312%
CYPRUS301%
FINLAND278%
FRANCE247%
ITALY246%
POLAND241%
DENMARK240%
SLOVENIA233%
SPAIN233%
MALTA229%
CROATIA226%
CZECH REPUBLIC218%
NORWAY217%
BELGIUM208%
LIECHTENSTEIN207%
SWEDEN207%
LUXEMBOURG198%
PORTUGAL197%
SLOVAKIA193%
NETHERLANDS189%
IRELAND186%
BULGARIA185%
GREECE185%
LATVIA179%
HUNGARY173%
ESTONIA171%
LITHUANIA166%
ROMANIA164%
ICELAND153%

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.