1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Ελλάδα
  6. »
  7. Εθνική Ασφαλιστική: Ξεκινά η διαδικασία ανεύρεσης αγοραστή για τη ρουμανική θυγατρική...

Εθνική Ασφαλιστική: Ξεκινά η διαδικασία ανεύρεσης αγοραστή για τη ρουμανική θυγατρική Ganranta Asigurari

Εθνική Ασφαλιστική: Ξεκινά η διαδικασία ανεύρεσης αγοραστή για τη ρουμανική θυγατρική Ganranta Asigurari
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η Εθνική Ασφαλιστική ξεκίνησε τη διαδικασία ανεύρεσης αγοραστή για τη θυγατρική της εταιρία Ganranta Asigurari στη Ρουμανία λόγω του μικρού μεγέθους και της χαμηλής συνεισφοράς της στα ενοποιημένα μεγέθη. Σύμφωνα με την έκθεση φερεγγυότητας και χρηματοοικονομικής κατάστασης για το 2022, η Εθνική Ασφαλιστική αποφάσισε να εξετάσει το ενδεχόμενο αποεπένδυσης από τη Garanta Asigurari και ξεκίνησε τη διαδικασία ανεύρεσης ενδιαφερόμενων επενδυτών.

Μάλιστα, η διοίκηση της ασφαλιστικής εκτιμά ότι το τίμημα της αγοραπωλησίας αναμένεται να είναι χαμηλότερο από την αξία που απεικονίζεται στον ισολογισμό της μητρικής εταιρίας της ρουμανικής θυγατρικής. Αυτή η εκτίμηση ενδέχεται να βασίζεται στις δεσμευτικές προσφορές που ήδη έχουν ληφθεί. Επίσης, αναφέρεται ότι η Εθνική Ασφαλιστική υπέστη ζημιά απομείωσης ύψους 9,6 εκατομμυρίων ευρώ το 2022 στο κονδύλι “συμμετοχές σε θυγατρικές”.

Κατά τη διάρκεια του 2022 η Εθνική Ασφαλιστική συμμετείχε σε δύο αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου της Garanta κατά 1 εκατομμύριο και 2,1 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα. Με αυτές τις αυξήσεις και λόγω μη συμμετοχής των μετόχων μειοψηφίας, το ποσοστό της μεταβλήθηκε από 94,96% στο τέλος του 2021 σε 96,7%.

Παράλληλα, εμφάνισε μειωμένη λειτουργική κερδοφορία λόγω ζημιών αποτίμησης 23,3 εκατομμυρίων ευρώ στα εγγυημένα συμβόλαια Unit Linked και εξόδων μετασχηματισμού. Ταυτόχρονα, η αύξηση της καμπύλης επιτοκίου κατά 274 μονάδες βάσης είχε θετική επίδραση στο σχηματισμό τεχνικών προβλέψεων.

Τέλος αναφέρεται πως δεν θα υπάρξει διάθεση μερίσματος από τα κέρδη του 2022 καθώς προσφάτως, η CVC Capital Partners μέσω της Ethniki Holdings Sarl έλαβε το μεγαλύτερο μέρος του ποσού των 91,7 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο διανεμήθηκε από την εταιρεία που προερχόταν από προαιρετικά αποθεματικά και τα κέρδη των προηγούμενων χρήσεων.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.