1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Τοπικα Νεα
  6. »
  7. Έρευνα για την Ισότητα των Φύλων παρουσίασαν η ΕΥ και ο ΣΑΕΚ...

Έρευνα για την Ισότητα των Φύλων παρουσίασαν η ΕΥ και ο ΣΑΕΚ – Δείτε τα συμπεράσματα!

Έρευνα για την Ισότητα των Φύλων παρουσίασαν η ΕΥ και ο ΣΑΕΚ – Δείτε τα συμπεράσματα!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η ΕΥ Κύπρου και ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ), οργάνωσαν ημερίδα κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσίασαν τα ευρήματα της έρευνας που συνέταξε η ΕΥ Κύπρου για την Ισότητα των Φύλων στον Ασφαλιστικό Τομέα της Κύπρου.

Η έκθεση διερευνά την ισότητα των φύλων στο χώρο εργασίας, εντοπίζει τάσεις και τις βαθύτερες αιτίες των διαδικασιών που ενδέχεται να επενεργούν αρνητικά για την ισότητα μεταξύ των φύλων στο χώρο εργασίας, καθώς και καλές πρακτικές που προωθούν τις ίσες ευκαιρίες, να καθορίζουν δίκαιες διαδικασίες και να βελτιώνουν την απόδοση των επιχειρήσεων. Τα ευρήματα της έρευνας επέτρεψαν στην EY να αναπτύξει ένα σύνολο συστάσεων για τις εταιρείες του Ασφαλιστικού Τομέα, οι οποίες μπορούν να διευκολύνουν και να προάγουν την ισότητα των φύλων στο χώρο εργασίας. Μετά την παρουσίαση της έκθεσης, η ομάδα των εμπειρογνωμόνων της EY διοργάνωσε ένα εργαστήριο σχετικά με την Ισότητα των Φύλων για τους συμμετέχοντες.

Η έκθεση αρχικά προσδιορίζει τους λόγους για τους οποίους η ισότητα είναι σημαντική για τις επιχειρήσεις. Παρουσιάζει πως οι δίκαιες πρακτικές οδηγούν σε ένα πιο παραγωγικό κλίμα εργασίας, ενθαρρύνει διαφορετικές προοπτικές, βοηθά στην προσέλκυση και τη διατήρηση των καλύτερων ταλέντων στην αγορά, διευρύνει τις επιλογές εργασίας ενός ατόμου και, τελικά, βελτιστοποιεί την παραγωγικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Εξαιρετικές αποδόσεις στα επενδυτικά ταμεία τον Ιανουάριο του 2024

Η έκθεση ακολούθως εξετάζει την τρέχουσα κατάσταση της Γυναικείας Εκπροσώπησης στο χώρο εργασίας στον Ασφαλιστικό Τομέα. Με βάση ένα δείγμα εταιρειών που εξετάστηκε, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, ενώ η γυναικεία εκπροσώπηση συνολικά στο ανθρώπινο δυναμικό του τομέα υπερβαίνει το 50%, εξακολουθεί να απαιτείται βελτίωση σε επίπεδο μεσαίας διοίκησης, διευθυντικών στελεχών (C-Suite) και εκτελεστικών επιτροπών και, ιδιαίτερα, σε επίπεδο Διοικητικών Συμβουλίων. Εν ολίγοις, το ποσοστό γυναικείας εκπροσώπησης μειώνεται σημαντικά στα υψηλότερα επίπεδα ιεραρχίας.

Η έκθεση εστιάζει επίσης στο θέμα της Ίσης Αμοιβής και εξετάζει παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στη δημιουργία του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων, σχετικές πολιτικές που ακολουθούνται από εταιρείες του κλάδου και δράσεις που εξετάσουν οι εταιρείες για να αντιμετωπίσουν το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων.

Τέλος, η έκθεση εξετάζει τις ευέλικτες εργασιακές ρυθμίσεις που ακολουθούν ή σχεδιάζουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς και αυτές που απευθύνονται ειδικά στους γονείς, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμίσεων σε εργαζόμενους που επιστρέφουν από άδεια μητρότητας ή πατρότητας.

Με βάση τα ευρήματα της έρευνας, η EY παρουσίασε ένα λεπτομερές σύνολο συστάσεων για τις εταιρείες του κλάδου των Ασφαλίσεων, που κινούνται σε έξι βασικούς πυλώνες:

  • Καθιέρωση και εξασφάλιση ίσων αμοιβών
  • Καθιέρωση δίκαιων διαδικασιών προσλήψεων
  • Καθιέρωση δίκαιων διαδικασιών προαγωγών
  • Εισαγωγή και καθιέρωση ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας
  • Ευαισθητοποίηση σε θέματα Ισότητας Φύλων σε όλα τα στρώματα του οργανισμού
  • Προετοιμασία για διαφοροποιήσεις στα Διοικητικά Συμβούλια είτε για διαφορετικούς πίνακες
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  ΠΣΕΑΔ: Λάβετε μέρος στην έρευνα για το επερχόμενο του συνέδριο

Σχολιάζοντας τα πορίσματα της έκθεσης, ο Σταύρος Βιολάρης, Συνεταίρος και Επικεφαλής Ασφαλιστικού Τομέα της ΕΥ Κύπρου, δήλωσε: «Η ισότητα των φύλων αποτελεί κρίσιμο συστατικό μιας δίκαιης και ευημερούσας κοινωνίας. Όταν περιορίζουμε τις ευκαιρίες για τις γυναίκες και άλλες υποεκπροσωπούμενες ομάδες, στερούμε από την κοινωνία τις διαφορετικές προσεγγίσεις και το ανθρώπινο ταλέντο που είναι απαραίτητα για την καινοτομία, τη δημιουργικότητα και την πρόοδο και, ως εκ τούτου, περιορίζουμε τις προοπτικές ολόκληρης της κοινωνίας μας. Είμαστε περήφανοι που η έρευνα μας οδηγεί τη συζήτηση στον ασφαλιστικό τομέα. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τις ασφαλιστικές εταιρείες να δημιουργήσουν πολιτικές και πρακτικές που υποστηρίζουν και ενθαρρύνουν όλους τους υπαλλήλους, χωρίς εξαιρέσεις».

Η Δανάη Ψύλλα, Διευθύντρια στο Τμήμα Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού της ΕΥ Κύπρου, δήλωσε: «Για να επιτύχουμε την ισότητα των φύλων πρέπει να αναγνωρίσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις συστημικές προκαταλήψεις και τα εμπόδια που αποτρέπουν τις γυναίκες από το να συμμετέχουν πλήρως σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένου του χώρου εργασίας. Πρέπει επίσης να θεσπίσουμε πολιτικές που να διασφαλίζουν δίκαιες ευκαιρίες ανέλιξης, ίσες αμοιβές καθώς και να διασφαλίσουμε ευέλικτο εργασιακό περιβάλλον το οποίο εξισορροπεί τις επαγγελματικές και προσωπικές φιλοδοξίες των εργαζόμενων. Οι ομάδες μας στο Τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού της EY συνεργάζονται στενά με τους πελάτες μας για να τους βοηθήσουν να επιτύχουν αυτόν τον στόχο και να γίνουν οι επιχειρήσεις τους πιο καινοτόμες, παραγωγικές και επιτυχημένες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Ξεπέρασαν τα €1,2 δις τα ασφάλιστρα της Κυπριακής αγοράς το 2023

Σε σχολιασμό του ο Ευάγγελος Αναστασιάδης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σύνδεσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου δήλωσε: «Η ισότητα των φύλων, όπως η ίση αμοιβή, οι ίσες ευκαιρίες ανέλιξης και η ενθάρρυνση της συμμετοχής τόσο από άνδρες όσο και από γυναίκες συμβάλει στη δημιουργία μίας κουλτούρας χωρίς αποκλεισμούς, που επιστρέφει αξία και παραγωγικότητα στις εταιρείες». Στη συνέχεια τόνισε πως: «Στην Ασφαλιστική Βιομηχανία, έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προόδου προς αυτήν την κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια, και με τον ίδιο ζήλο θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την πλήρη ρύθμιση της εργασιακής ισότητας στον τομέα μας».

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

LEAVE YOUR COMMENT

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.