1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Οικονομια
  6. »
  7. Ένα εύρωστο Ταμείο Προνοίας εξασφαλίζει μια καλή Σύνταξη

Ένα εύρωστο Ταμείο Προνοίας εξασφαλίζει μια καλή Σύνταξη

Ένα εύρωστο Ταμείο Προνοίας εξασφαλίζει μια καλή Σύνταξη
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Την εκτίμηση ότι χωρίς συνταξιοδοτικό προγραμματισμό ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα θα οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια σε φτωχοποίηση μετά το 65ο έτος ηλικίας, εξέφρασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Emergo Wealth, Μιχάλης Χατζηχάννας.

Καθώς ο χρηματοοικονομικός προγραμματισμός στη χώρα μας είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο, καθώς για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους εργαζομένους, ώστε να αποταμιεύουν για τα συντάξιμα τους χρόνια. Ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό μέτρο θα ήταν να θεσμοθετηθεί κατώτατο όριο συνεισφοράς του εργοδότη σε Ταμεία Προνοίας, προς όφελος των εργαζομένων, συνεισφέροντας έστω και ένα συμβολικό ποσόν της τάξης των 50 σεντ ανά 100 ευρώ (0.5%), ώστε ο εργοδοτούμενος να έχει τη δυνατότητα να αποταμιεύσει χρήματα για τη συνταξιοδότηση του, με τις φοροαπαλλαγές που προσφέρει ο νόμος.

Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηχάννας, η εξέλιξη αυτή είναι πλέον εφικτή καθώς οι εργοδότες δεν χρειάζεται να λειτουργούν εταιρικά Ταμεία Προνοίας αλλά να συμβληθούν με  κάποιο από τα υφιστάμενα Πολύ-επιχειρησιακά Ταμεία Προνοίας. Ωστόσο, υπέδειξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Emergo Wealth, οι εργοδότες θα πρέπει να επιλέγουν εύρωστα και αποδοτικά Ταμεία που να υπόκεινται σε ενδελεχή και συστηματικό εσωτερικό έλεγχο και  εποπτεία, κάτι που δεν ισχύει απαραίτητα σε όλες τις δομές.  

Καθώς τα μεγάλα Πολύ-επιχειρησιακά Ταμεία Προνοίας διαχειρίζονται εκατομμύρια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, καθίστανται πλέον συστημικά και οι εποπτικές Αρχές θα πρέπει να αυξήσουν την εποπτεία

Η νέα Οδηγία, η οποία κυκλοφόρησε πρόσφατα, εξήγησε ο κύριος Χατζηχάννας, απαιτεί τα Ταμεία Προνοίας να ελέγχονται από εξωτερικούς θεσμούς. Δηλαδή πέραν του διαχειριστή επενδύσεων, σημαντικό ρόλο θα έχει πλέον και ο διαχειριστής ρίσκου, αλλά και ο εσωτερικός ελεγκτής που αποτελούν στην ουσία εξωτερικούς θεσμούς, ανεξάρτητους από τον εργοδότη.

Η νέα αυτή μεταρρύθμιση, κατέληξε ο κ. Χατζηχάννας, αναμένεται να επιφέρει επιπλέον κόστος για τα μικρά Ταμεία Προνοίας, τα πλείστα εκ των οποίων αναμένεται να επιλέξουν να μεταφερθούν σε μεγαλύτερες δομές, δηλαδή σε Πολυεπιχειρησιακά Ταμεία Προνοίας.

Σημειώνεται ότι πέραν των επαγγελματικών ταμείων προνοίας στην αγορά σήμερα λειτουργούν και τα παραδοσιακά ταμεία των συντεχνιών, που απευθύνονται στα μέλη τους, καθώς και ασφαλιστικά προϊόντα κλάδου 7, τα οποία προσμοιάζουν σε ταμεία προνοίας ,αλλά εμπίπτουν κάτω από άλλο νομικό πλαίσιο με σημαντικές διαφορές όσον αφορά τη λειτουργία τους.

Πηγή: inbusinessnews

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.