1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Τοπικα Νεα
  6. »
  7. Δύο νόμους για τις ασφαλιστικές εταιρείες ψήφισε η Βουλή!

Δύο νόμους για τις ασφαλιστικές εταιρείες ψήφισε η Βουλή!

Δύο νόμους για τις ασφαλιστικές εταιρείες ψήφισε η Βουλή!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα δύο νόμους που αφορούν τη λειτουργία των ασφαλιστικών εταιρειών στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Με το πρώτο νόμο διαφυλάσσεται η εύρυθμη λειτουργία και σταθερότητα της ασφαλιστικής αγοράς, μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), καθώς και η προστασία των δικαιούχων στο πλαίσιο ασφαλιστικών συμβάσεων.

Μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ προέκυψε νομικό κενό στη λειτουργία βρετανικών ασφαλιστικών επιχειρήσεων οι οποίες δραστηριοποιούνταν στην Κυπριακή Δημοκρατία υπό καθεστώς ελεύθερης παροχής υπηρεσιών, λόγω της μη περίληψης πρόνοιας για κάλυψη του ασφαλιστικού και χρηματοπιστωτικού τομέα στη συμφωνία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις διασφαλίζεται η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πελατών των υπό αναφορά εταιρειών, η εκπλήρωση των υφιστάμενων υποχρεώσεων, καθώς και η διαχείριση των χαρτοφυλακίων τους.

Ο δεύτερος νόμος που ψηφίστηκε ομόφωνα έχει ως σκοπό να βελτιωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης ασφαλιστικής επιχείρησης σε περίπτωση ανάκλησης άδειας ασκήσεως ασφαλιστικών εργασιών.

Συγκεκριμένα διασαφηνίζεται ότι η ανάκληση άδειας ασφαλιστικής επιχείρησης από τον Έφορο Ασφαλίσεων, σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν κάνει χρήση της άδειάς της εντός δώδεκα μηνών ή παραιτείται ρητά από την άδεια ή παύει να ασκεί τις δραστηριότητές της για περίοδο μεγαλύτερη των έξι μηνών, δεν επάγεται την αναγκαστική διάλυση και εκκαθάριση της ασφαλιστικής επιχείρησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Τι θα γίνει με τις κάμερες φωτοεπισήμανσης στους δρόμους της Κύπρου;

Ακόμα ότι σε περίπτωση κατά την οποία ασφαλιστική επιχείρηση ασκεί δραστηριότητες και η άδεια που κατέχει για την άσκηση των εν λόγω δραστηριοτήτων ανακαλείται, τότε αυτό συνεπάγεται την αναγκαστική διάλυση και εκκαθάριση της επιχείρησης από το δικαστήριο.

Τέλος ότι οι διατάξεις του βασικού νόμου που προβλέπουν για τη μεταβίβαση χαρτοφυλακίου δεν εφαρμόζονται στην περίπτωση ανάκλησης άδειας άσκησης ασφαλιστικών εργασιών.

Περισσότερα για τα δύο νομοσχέδια μπορείτε να δείτε σε προηγούμενο μας άρθρο για αυτό το θέμα εδώ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.