1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Διεθνή Νέα
  6. »
  7. ΔΠΧΑ 17: Τι αλλάζει και τι επηρεάζεται;

ΔΠΧΑ 17: Τι αλλάζει και τι επηρεάζεται;

ΔΠΧΑ 17: Τι αλλάζει και τι επηρεάζεται;
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Γράφει η κ. Μαριάννα Ανυφαντή

Το Διεθνές Πρότυπο Χρηματοοικονομικής Αναφοράς 17 είναι το πρώτο ολοκληρωμένο και πραγματικά διεθνές πρότυπο ΔΠΧΠ που καθορίζει τη λογιστική για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που εκδίδονται από μια ασφαλιστική. Το ΔΠΧΑ 17 έρχεται για να αντικαταστήσει το ΔΠΧΑ 4—ένα προσωρινό πρότυπο—που στην ουσία δεν ορίζει μεθοδολογίες επιμέτρησης αλλά βασίζεται στα εγχώρια λογιστικά πρότυπα.

Το ΔΠΧΑ 17 στοχεύει στο να:

  • παρέχει επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις, τους κινδύνους και τις αποδόσεις που απορρέουν από τις ασφαλιστικές συμβάσεις,
  • αυξάνει τη διαφάνεια στις χρηματοοικονομικές πληροφορίες που δημοσιεύουν οι ασφαλιστικές εταιρείες,
  • εισάγει ενιαία λογιστική για όλες τις ασφαλιστικές συμβάσεις, με βάση ένα ενιαίο μοντέλο μέτρησης.

Οι σημαντικότερες αλλαγές που θα φέρει το πρότυπο είναι:

  • η κατάταξη των ασφαλιστικών συμβολαίων σε ομάδες με κοινά χαρακτηριστικά επιμέτρησης και αναγνώρισης,
  • η αναγνώριση του κέρδους από μια ομάδα ασφαλιστικών συμβολαίων σε όλη την περίοδο ασφαλιστικής κάλυψης, σε αντίθεση με την άμεση αναγνώριση της ζημιάς εάν μια ομάδα είναι ζημιογόνα,
  • η ξεχωριστή παρουσίαση του αποτελέσματος των ασφαλιστικών εργασιών από εκείνο των επενδυτικών.

Οι πρόσφατες τροποποιήσεις (amendments) του ΔΠΧΑ 17, που εκδόθηκαν τον Ιούνιο 2020, είναι μέρος της συνολικότερης προσπάθειας για βελτίωση του προτύπου και υποστήριξης των εταιρειών κατά την υιοθέτησή του, δίχως να διαταράσσονται οι βασικοί στόχοι.

Οι τροποποιήσεις σκοπεύουν στη:

  • μείωση του κόστους, απλοποιώντας ορισμένες απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένου του κόστους ανάπτυξης συστήματος πληροφόρησης,
  • καλύτερη επεξήγηση των αποτελεσμάτων, αναθεωρώντας ορισμένες αρχικές απαιτήσεις,
  • διευκόλυνση της μετάβασης, παρατείνοντας αφενός την πρώτη εφαρμογή του ΔΠΧΑ 17 και του ΔΠΧΑ 9 αλλά και μειώνοντας αφετέρου τις απαιτήσεις μετάβασης.

Οι τροποποιήσεις που στοχεύουν στη μείωση του κόστους εφαρμογής του ΔΠΧΑ 17, επί τοις ουσίας εξαιρούν περισσότερα προϊόντα από το πεδίο εφαρμογής, απλοποιούν την παρουσίαση του ισολογισμού και δίνουν εναλλακτικές για τις προηγούμενες ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις.

Επιπλέον, οι τροποποιήσεις για την καλύτερη ερμηνεία των αποτελεσμάτων αφορούν την αναγνώριση εξόδων πρόσκτησης, τον χρόνο αναγνώρισης ανακτήσεων των αντασφαλιστικών συμβάσεων, τον τρόπο αναγνώρισης του κέρδους -CSM- και τους χειρισμούς από μετριασμό των χρηματοοικονομικών κινδύνων.

Τέλος, οι μεταβολές για τη διευκόλυνση της μετάβασης, τροποποιούν κυρίως την παράταση στην ημερομηνία εφαρμογής του ΔΠΧΑ 17 και την προσωρινή εξαίρεση από το ΔΠΧΑ 9 αλλά και λοιπές μεταβατικές περιπτώσεις όπως τα συμβόλαια που αποκτήθηκαν πριν την μετάβαση, το δικαίωμα μείωσης κινδύνου κατά τη μετάβαση και τα επενδυτικά συμβόλαια με DPF.

Κλείνοντας την αναφορά στις τροποποιήσεις, ο IFRS Foundation, ο οργανισμός που αναπτύσσει τα ΔΠΧΑ και διευκολύνει την υιοθέτηση τους, έχει εκδώσει από τον Μάϊο του 2017 μεγάλο πλήθος -εκπαιδευτικού- υλικού για το ΔΠΧΑ 17. Σύμφωνα με τον οργανισμό, το υλικό δεν επηρεάζεται από τις τροποποιήσεις στην πλειοψηφία του. Μολαταύτα, οι αναγνώστες συμβουλεύονται να εξετάζουν και το υλικό των τροποποιήσεων ώστε να βεβαιώνονται αν υπάρχει κάποια αλλαγή από τις τροποποιήσεις που να τους επηρεάζει.

Πηγή: www.actuaries.org.gr/

tags:

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.