1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Αφιέρωμα Ασφαλίσεις Επιχειρήσεων
  6. »
  7. Αυξανόμενη η ανάγκη για Ασφάλιση Ευθύνης Διευθυντών και Αξιωματούχων (D&O) επιχειρήσεων!

Αυξανόμενη η ανάγκη για Ασφάλιση Ευθύνης Διευθυντών και Αξιωματούχων (D&O) επιχειρήσεων!

Αυξανόμενη η ανάγκη για Ασφάλιση Ευθύνης Διευθυντών και Αξιωματούχων (D&O) επιχειρήσεων!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Οι διευθυντές και αξιωματούχοι ενός οργανισμού αντιμετωπίζουν όλο και πιο έντονο ρυθμιστικό και πολιτικό έλεγχο τα τελευταία χρόνια. Η αύξηση των αξιώσεων κατά Διευθυντών και αξιωματούχων είναι εκθετική καθώς οι επηρεαζόμενοι αναζητούν νομικές λύσεις για οικονομικές ζημίες που υπέστησαν από τις διοικητικές αποφάσεις των διευθυντών και στελεχών. 

Η Ασφάλιση Ευθύνης Διευθυντών και Αξιωματούχων (ασφάλιση D&O) είναι ένας τύπος ασφάλισης ευθύνης που παρέχει οικονομική προστασία σε διευθυντές και στελέχη μιας νομικής οντότητας σε περίπτωση που ενάγονται για λάθη και παραλείψεις που διαπράχθηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια D&O καλύπτουν απαιτήσεις από μετόχους, υπαλλήλους, πελάτες, προμηθευτές, ρυθμιστικές αρχές ή άλλα μέρη.

Η Ασφάλιση Ευθύνης Διευθυντών και Αξιωματούχων συνιστάται για οποιαδήποτε εταιρεία με διοικητικό συμβούλιο ή εκτελεστικά στελέχη, ανεξάρτητα από το μέγεθος ή τον τύπο της επιχείρησης. Αυτό περιλαμβάνει δημόσιες εταιρείες, ιδιωτικές εταιρείες, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, ακόμη και μικρές νεοφυείς επιχειρήσεις.

Ορισμένες περιπτώσεις όπου η ασφάλιση D&O είναι ιδιαίτερα σημαντική:

1. Εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο: Διευθυντές και στελέχη εισηγμένων εταιρειών αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο αγωγών λόγω των υποχρεώσεων έναντι των μετόχων και του αυξημένου ελέγχου από τους ρυθμιστικούς φορείς.

2. Ιδιωτικές εταιρείες: Διευθυντές και στελέχη ιδιωτικών εταιρειών μπορούν να μηνυθούν από μετόχους, πιστωτές, υπαλλήλους ή ρυθμιστικούς φορείς για εικαζόμενη κακοδιαχείριση, παράβαση καθήκοντος ή άλλου είδους λάθη και παραλείψεις.  

3. Μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί: Διευθυντές και στελέχη μη κερδοσκοπικών οργανισμών μπορεί να αντιμετωπίσουν νομική δίωξη από δωρητές, εθελοντές ή άλλους ενδιαφερόμενους φορείς για κακοδιαχείριση, παράβαση καθήκοντος ή άλλου είδους λάθη και παραλείψεις.

4. Startups: Οι διευθυντές και τα στελέχη των startups ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προσωπική ευθύνη για επιχειρηματικές αποφάσεις που ελήφθησαν στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης της εταιρείας και η ασφάλιση D&O μπορεί να παρέχει προστασία κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου.

Γενικά, οποιαδήποτε εταιρεία με διοικητικό συμβούλιο ή εκτελεστικά στελέχη θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο απόκτησης ασφάλισης D&O για προστασία από τους οικονομικούς κινδύνους πιθανών νομικών αξιώσεων ή καταγγελιών για λάθη και παραλείψεις.

Μερικοί από τους συνήθεις τύπους αποζημιώσεων που μπορεί να καλύπτονται από την ασφάλεια D&O περιλαμβάνουν:

1. Παράβαση καθήκοντος: Αυτό περιλαμβάνει ισχυρισμούς ότι διευθυντές ή στελέχη δεν ενήργησαν προς το καλύτερο συμφέρον της εταιρείας ή άλλες συγκρούσεις συμφερόντων.

2. Κακή διαχείριση: Αυτό περιλαμβάνει ισχυρισμούς ότι διευθυντές ή στελέχη απέτυχαν να διαχειριστούν σωστά την εταιρεία, έλαβαν κακές επιχειρηματικές αποφάσεις ή απέτυχαν να αποκαλύψουν ουσιώδεις πληροφορίες.

3. Πρακτικές απασχόλησης: Αυτό περιλαμβάνει ισχυρισμούς για διάκριση, παράνομη απόλυση, παρενόχληση ή άλλες παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

4. Κυβερνοασφάλεια και παραβιάσεις δεδομένων: Αυτό περιλαμβάνει ισχυρισμούς ότι διευθυντές ή στελέχη απέτυχαν να προστατεύσουν επαρκώς ευαίσθητες πληροφορίες ή να ανταποκριθούν κατάλληλα σε παραβίαση δεδομένων.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ασφάλιση D&O δεν καλύπτει εγκληματικές πράξεις, σκόπιμη ανάρμοστη συμπεριφορά ή δόλιες δραστηριότητες. Η ασφάλιση D&O μπορεί να καλύπτει δικαστικά έξοδα υπεράσπισης, ποσά διακανονισμού ή κρίσης και άλλα σχετικά έξοδα που σχετίζονται με αυτούς τους τύπους αξιώσεων. Ωστόσο, οι συγκεκριμένες καλύψεις και τα όρια ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου D&O μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του συμβολαίου.

Η HJS Insurance Agents and Consultants προσφέρει Ασφάλιση Ευθύνης Διευθυντών & Αξιωματούχων, από αξιόπιστες παγκόσμιες ασφαλιστικές εταιρείες, για την προστασία κάθε εταιρείας από απειλές που αντιμετωπίζουν οι διευθυντές και τα στελέχη της. Κατανοούμε ότι οι κίνδυνοι και οι υποχρεώσεις που αντιμετωπίζουν οι σημερινοί διευθυντές και στελέχη εξελίσσονται συνεχώς για αυτό παρέχουμε στους πελάτες μας ολοκληρωμένη κάλυψη για την προστασία των προσωπικών και επαγγελματικών τους περιουσιακών στοιχείων.

Επικοινωνήστε μαζί μας για επαγγελματική συμβουλή προσαρμοσμένη στις μοναδικές ανάγκες της εταιρείας σας.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

LEAVE YOUR COMMENT

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.