1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Τοπικα Νεα
  6. »
  7. Αποζημιώσεις από Ανεμοστρόβιλο: Έτσι θα αποζημιωθούν όσοι δεν έχουν ασφάλεια

Αποζημιώσεις από Ανεμοστρόβιλο: Έτσι θα αποζημιωθούν όσοι δεν έχουν ασφάλεια

Αποζημιώσεις από Ανεμοστρόβιλο: Έτσι θα αποζημιωθούν όσοι δεν έχουν ασφάλεια
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Την παραχώρηση κατά χάριν οικονομικής βοήθειας για ανθρωπιστικούς λόγους στους πληγέντες από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τον Δήμο Γερμασόγειας, Επαρχία Λεμεσού, και την Κοινότητα Κορμακίτη, Επαρχία Κερύνειας, αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, έπειτα από σχετικές προτάσεις που υπέβαλε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Συγκεκριμένα, μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις πλημμύρες που έπληξαν δημόσιες υποδομές και ιδιωτικές περιουσίες στην κατεχόμενη Κοινότητα του Κορμακίτη τον περασμένο Ιανουάριο, καταγράφηκαν 72 αιτήματα για ζημιές σε κατοικίες και επαγγελματικά υποστατικά, καθώς και ζημιές σε δημόσιες υποδομές και στο οδικό δίκτυο. Συνολικά, η εκτίμηση ζημιάς ανέρχεται στις €135.000, που θα διατεθούν από τον Προϋπολογισμό 2024 του Υπουργείου Εσωτερικών.

Επιπρόσθετα, σε συνέχεια των έντονων καιρικών φαινομένων και του ανεμοστρόβιλου που εκδηλώθηκαν στον Δήμο Γερμασόγειας τον Φεβρουάριο, με αποτέλεσμα την πρόκληση σοβαρών υλικών ζημιών σε κατοικίες, επαγγελματικά υποστατικά, οχήματα, δημόσιες υποδομές, κτλ, καταγράφηκαν από την Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού ζημιές σε 191 κατοικίες, 19 επαγγελματικά υποστατικά και 104 οχήματα. Η συνολική προκαταρτική εκτίμηση ζημιών ανέρχεται σε €1.7 εκ., ωστόσο η τελική δαπάνη εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερη ή/και θα διαφοροποιηθεί.

Για σκοπούς της παραχώρησης κατά χάριν οικονομικής βοήθειας στους πληγέντες, έχουν καθοριστεί κριτήρια, στη βάση των οποίων θα εξεταστούν τα αιτήματα. Οι οικοδομές ή οποιεσδήποτε προσθήκες, που ανεγέρθηκαν χωρίς την εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών, δεν θα συνυπολογίζονται στο ύψος της εκτιμηθείσας βοήθειας και για τις οποίες δεν θα παρέχεται κατά χάριν οικονομική βοήθεια. Σημειώνεται, επίσης, ότι οι εκτιμήσεις ζημιών σε γεωργικές εγκαταστάσεις και καλλιέργειες θα εξετάζονται χωριστά από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Ασφαλιστικό συμβόλαιο: Όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν βάλετε την υπογραφή σας

Μιλώντας μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι τα υποστατικά που πλήγηκαν στον Κορμακίτη δεν καλύπτονται από ασφάλεια λόγω του ότι βρίσκονται στις μη ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές. «Θα καλυφθούν οι ζημιές στις ιδιωτικές κατοικίες μέχρι €1.000 εξ ολοκλήρου και άνω των €1.000 κατά 80%», ανέφερε.

Σε σχέση με την παραχώρηση οικονομικής βοήθειας για αποκατάσταση των ζημιών από τον ανεμοστρόβιλο στην Επαρχία Λεμεσού, ο κ. Ιωάννου εξήγησε ότι έγινε κατηγοριοποίηση των ζημιών, στη βάση της οποίας θα δοθεί η οικονομική βοήθεια. Για παράδειγμα, είπε, σε ιδιωτικές κατοικίες που δεν καλύπτονται από ασφάλεια, θα δοθεί το 80% με μέγιστο ποσό τις €20.000, ενώ για όσες κατοικίες καλύπτονται από ασφάλεια το μέγιστο ποσό καθορίστηκε στις €3.000 αφαιρετέο το ποσό excess waiver. Η ίδια φιλοσοφία, πρόσθεσε ο κ. Υπουργός, ισχύει και για ενοικιαζόμενες κατοικίες και επαγγελματικά υποστατικά. «Ανάλογα αν καλύπτονται από ασφάλεια ή όχι, μπαίνει ένα συγκεκριμένο ποσό και καταβάλλεται χορηγία», σημείωσε.

Ο κ. Ιωάννου υπενθύμισε ότι η προθεσμία για υποβολή αιτήματος λήγει στις 15 Μαρτίου. Τα αιτήματα θα εξετάζονται από τριμελή επιτροπή που θα απαρτίζεται από Πολιτικό Μηχανικό και τεχνικούς της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού και σε περίπτωση ένστασης και πάλι θα εξετάζεται από επιτροπή που δημιουργήθηκε από την Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Ασφαλιστικό συμβόλαιο: Όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν βάλετε την υπογραφή σας

Η καταβολή της οικονομικής βοήθειας θα καταβληθεί άμεσα μετά τη λήξη της προθεσμίας στις 15 Μαρτίου, είπε καταληκτικά ο Υπουργός Εσωτερικών.

Ύψος αποζημιώσεων για τους πληγέντες από τον ανεμοστρόβιλο

Λεπτομέρειες για το ύψος της αποζημίωσης που θα λάβουν οι πληγέντες από τον ανεμοστρόβιλο που έπληξε την Γερμασόγεια στις 14 Φεβρουαρίου δίνει στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εσωτερικών.

Σε συνέχεια της σημερινής απόφασης του Υπουργικού παραθέτονται τα ποσά που δύνανται να λάβουν οι δικαιούχοι, ανά κατηγορία.

 Χωρίς ασφαλιστική κάλυψηΜε ασφαλιστική κάλυψη
Ιδιόκτητες κατοικίες80% της εκτιμηθείσας ζημιάς στο κτήριο, με μέγιστο ποσό €20.000Ίση με την εκτιμηθείσα ζημιά στο κτήριο και όχι μεγαλύτερη από το αφαιρετέο ποσό (excess waiver) της ασφάλειας, με μέγιστο ποσό τις €3.000, όποιο είναι μικρότερο
Εξοπλισμός ιδιόκτητων κατοικιώνΊση με το ύψος της εκτιμηθείσας ζημιάς του εξοπλισμού με μέγιστο ποσό τις €15.000Ίση με την εκτιμηθείσα ζημιά του εξοπλισμού και όχι μεγαλύτερη από το αφαιρετέο ποσό (excess waiver) της ασφάλειας, με μέγιστο ποσό τις €3.000, όποιο είναι μικρότερο
Ενοικιαζόμενες κατοικίες50% της εκτιμηθείσας ζημιάς στο κτήριο, με μέγιστο ποσό τις €15.000Ίση με την εκτιμηθείσα ζημιά στο κτήριο και όχι μεγαλύτερη από το αφαιρετέο ποσό (excess waiver) της ασφάλειας, με μέγιστο ποσό τις €3.000, όποιο είναι μικρότερο
Εξοπλισμός ενοικιαζόμενων κατοικιώνΊση με το ύψος της εκτιμηθείσας ζημιάς του εξοπλισμού με μέγιστο ποσό τις €15.000Ίση με την εκτιμηθείσα ζημιά του εξοπλισμού και όχι μεγαλύτερη από το αφαιρετέο ποσό (excess waiver) της ασφάλειας, με μέγιστο ποσό τις €3.000, όποιο είναι μικρότερο
Επαγγελματικά υποστατικά70% της εκτιμηθείσας ζημιάς στο κτήριο, με μέγιστο ποσό τις €30.000Ίση με την εκτιμηθείσα ζημιά στο κτήριο και όχι μεγαλύτερη από το αφαιρετέο ποσό (excess waiver) της ασφάλειας, με μέγιστο ποσό τις €5.000, όποιο είναι μικρότερο
Εξοπλισμός ιδιόκτητων επαγγελματικών υποστατικώνΊση με το ύψος της εκτιμηθείσας ζημιάς του εξοπλισμού με μέγιστο ποσό τις €10.000Ίση με την εκτιμηθείσα ζημιά στον εξοπλισμό και όχι μεγαλύτερη από το αφαιρετέο ποσό (excess waiver) της ασφάλειας, με μέγιστο ποσό τις €5.000, όποιο είναι μικρότερο
Ιδιωτικά οχήματαΓια οχήματα ιδιωτικής χρήσης που δεν είναι ασφαλισμένα έναντι καταστροφικών συμβάντων, τα οποία είναι εγγεγραμμένα και κατά τον ουσιώδη χρόνο είχαν σε ισχύ άδεια κυκλοφορίας, ασφάλεια έναντι τρίτου και ΜΟΤ ή ήταν νόμιμα ακινητοποιημένα, θα παρέχεται οικονομική βοήθεια ίση με το 75% της εκτιμημένης ζημιάς, με ανώτατο όριο οικονομικής βοήθειας €5.000 ανά όχημαΓια οχήματα που είναι ασφαλισμένα έναντι καταστροφικών συμβάντων, θα παρέχεται οικονομική βοήθεια ίση με την εκτίμηση και όχι μεγαλύτερη από το αφαιρετέο ποσό (excess waiver) της ασφάλειας, με μέγιστο ποσό τις €500, όποιο είναι μικρότερο
Επαγγελματικά οχήματαΓια οχήματα ιδιωτικής χρήσης που δεν είναι ασφαλισμένα έναντι καταστροφικών συμβάντων, τα οποία είναι εγγεγραμμένα και κατά τον ουσιώδη χρόνο είχαν σε ισχύ άδεια κυκλοφορίας, ασφάλεια έναντι τρίτου και ΜΟΤ ή ήταν νόμιμα ακινητοποιημένα, θα παρέχεται οικονομική βοήθεια ίση με το 75% της εκτιμημένης ζημιάς, με ανώτατο όριο οικονομικής βοήθειας €10.000 ανά όχημαΓια οχήματα που είναι ασφαλισμένα έναντι καταστροφικών συμβάντων, θα παρέχεται οικονομική βοήθεια ίση με την εκτίμηση και όχι μεγαλύτερη από το αφαιρετέο ποσό (excess waiver) της ασφάλειας, με μέγιστο ποσό τις €1.000, όποιο είναι μικρότερο

Σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, για περισσότερες πληροφορίες, οι δικαιούχοι μπορούν να απευθύνονται στην Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.