1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Τοπικα Νεα
  6. »
  7. Αθώωση 55χρονης για το δυστύχημα στην Κοκκινοτριμιθιά μετά από κατάθεση πραγματογνώμονα!

Αθώωση 55χρονης για το δυστύχημα στην Κοκκινοτριμιθιά μετά από κατάθεση πραγματογνώμονα!

Αθώωση 55χρονης για το δυστύχημα στην Κοκκινοτριμιθιά μετά από κατάθεση πραγματογνώμονα!
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Με απόφασή του το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, αθώωσε την περασμένη Παρασκευή, 55χρονη οδηγό που κατηγορείτο ότι επέφερε τον θάνατο 36χρονου μοτοσικλετιστή λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης.

Ο Δικαστής Παναγιώτης Σαββίδης, αξιολογώντας την ενώπιόν του μαρτυρία αποδέχθηκε πλήρως τα όσα κατέθεσε ενόρκως εμπειρογνώμονας, ο οποίος ήταν ο μοναδικός μάρτυρας υπεράσπισης, καταλήγοντας πως η 55χρονη δεν ενήργησε με κάποιον τρόπο που να δεικνύει από πλευράς της αμελή οδήγηση.

Το δυστύχημα είχε σημειωθεί στις 19 Μαρτίου του 2019 στην λεωφόρο Γρηγόρη Αυξεντίου στην Κοκκινοτριμιθιά. Θύμα ήταν ο 36χρονος Α. Χ. από το Παλιομέτοχο, ο οποίος κινείτο στον δρόμο με τη μεγάλου κυβισμού μοτοσικλέτα του. Σε κάποιο σημείο της λεωφόρου, η μοτοσικλέτα συγκρούστηκε με το αυτοκίνητο της 55χρονης, κι ενώ το όχημα είχε κάνει στροφή προς τα δεξιά, προκειμένου να εισέλθει εντός πρατηρίου καυσίμων. Ο 36χρονος εκσφενδονίστηκε από τη μοτοσικλέτα, κτύπησε στο πάνω μέρος του αυτοκινήτου και κατέληξε στην άσφαλτο, χάνοντας τη ζωή του.

Ο δικαστής αξιολογώντας το σύνολο της ενώπιόν του μαρτυρίας, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στα όσα κατέθεσε ο πραγματογνώμονας ως μάρτυρας υπεράσπισης. Ο τελευταίος είχε παρουσιάσει τα δεδομένα του δυστυχήματος μέσω εξομοιωτή (λογισμικό PC –CRASH), καταθέτοντας «έκθεση ανάλυσης τροχαίου δυστυχήματος».

Στην ετυμηγορία του έκτασης 33 σελίδων, ο Δικαστής, σημειώνει πως ο προαναφερθείς μάρτυρας «μου έκανε εξαιρετική εντύπωση». Εξηγεί ότι «μέσω της σχετικής μαρτυρίας του έδωσε στο Δικαστήριο, όλες εκείνες τις απαραίτητες λεπτομέρειες, κριτήρια και εχέγγυα ώστε τούτο αφενός να ελέγξει την ορθότητα των συμπερασμάτων του και αφετέρου να μπορεί να σχηματίσει τα δικά του ανεξάρτητα σχετικά συμπεράσματα».

Σύμφωνα με τα ευρήματα του Δικαστηρίου, «το όχημα της κατηγορούμενης, τη στιγμή που προσέγγισε την πρώτη είσοδο του επίδικου πρατηρίου καυσίμων, ως η πορεία της, κινείτο με πολύ χαμηλή ταχύτητα. Αφού ενεργοποίησε το δείκτη πορείας της δεξιά, σταμάτησε το όχημά της, με σκοπό, να αναμένει τη διέλευση διερχόμενου οχήματος, από την εξ αντιθέτου λωρίδα κυκλοφορίας. Όταν το όχημα της κατηγορούμενης βρισκόταν ήδη σε κλίση και δη προδιάγραψε την πορεία της, η μοτοσικλέτα, ξεπρόβαλε για πρώτη φορά, αφού επιχείρησε προσπέρασμα του προπορευόμενού της οχήματος, το οποίο έστριψε αριστερά για να εισέλθει στο πρατήριο. Το θύμα, εφάρμοσε τα φρένα του και κινήθηκε αριστερά {…} Η ταχύτητα της μοτοσικλέτας, πριν τη στιγμή της επιβράδυνσης, ήταν περί τα 120χλμ/ω (σ.σ. 50 χλμ/ώρα το όριο στο συγκεκριμένο σημείο)».

Στη δε κατάληξή του, ο Δικαστής σημειώνει: «Αναφορικά, με το κατά πόσον τούτες οι ενέργειες της κατηγορούμενης θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως αλόγιστες, θεωρώ και ως εκ τούτου κρίνω ότι, οι εν λόγω ενέργειες, ήταν λογικά, οι αναμενόμενες ενός μέσου οδηγού. Είναι ξεκάθαρο από τα ευρήματα του Δικαστηρίου, ότι η οδήγηση της μοτοσικλέτας από το θύμα αποτέλεσε υπαρκτό κίνδυνο, όταν αυτή ξεπρόβαλε, για πρώτη φορά, κατά 4 δευτερόλεπτα πριν την σύγκρουση, σε απόσταση 60 μέτρων, όταν το προπορευόμενο, αυτής, όχημα, έστριψε αριστερά, προς την πρώτη είσοδο του επίδικου πρατηρίου ως ήταν η πορεία τους. Τη στιγμή, όμως, που το θύμα, μπορούσε να γίνει αντιληπτό, στον πιο πάνω χρόνο και τόπο, το όχημα της κατηγορούμενης είχε ήδη προδιαγράψει την πορεία του δεξιά. Είναι προφανές, από τα πιο πάνω και ως εκ τούτου κρίνω ότι η μοναδική αιτία του δυστυχήματος και εν κατακλείδι του θανάτου του θύματος ήταν οι ενέργειες του ιδίου και όχι οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη της κατηγορούμενης».

Την 55χρονη εκπροσώπησαν οι Θεοφάνης Ανδρέου και Θέα Ανδρέου.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.