1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Τοπικα Νεα
  6. »
  7. Ασφαλιστική ορολογία: 7 βασικοί όροι που θα συναντήσετε στο συμβόλαιό σας

Ασφαλιστική ορολογία: 7 βασικοί όροι που θα συναντήσετε στο συμβόλαιό σας

Ασφαλιστική ορολογία: 7 βασικοί όροι που θα συναντήσετε στο συμβόλαιό σας
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Η ασφάλιση μπορεί να είναι ένα περίπλοκο θέμα, ειδικά όταν αρχίσετε να βλέπετε άγνωστους όρους και ακρωνύμια. Η κατανόηση της ασφαλιστικής ορολογίας είναι ένα χρήσιμο βήμα κατά την αγορά μίας ασφάλισης, καθώς επίσης θα σας βοηθήσει και κατά την επικοινωνία σας με έναν ασφαλιστικό διαμεσολαβητή!

Προκειμένου να σας βοηθήσουμε να πλοηγηθείτε στον τομέα των ασφαλίσεων, έχουμε συγκεντρώσει μερικούς βασικούς όρους παρακάτω.

Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής:

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής είναι ένα άτομο που δραστηριοποιείται στον ασφαλιστικό κλάδο και λειτουργεί ως ενδιάμεσος ανάμεσα στους ασφαλισμένους (πελάτες) και τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Ο κύριος ρόλος του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή είναι να βοηθά τους πελάτες του να επιλέξουν το κατάλληλο ασφαλιστήριο προϊόν για τις ανάγκες τους και να τους παρέχει εξειδικευμένη συμβουλή σχετικά με την ασφάλιση.

Ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής αξιολογεί τις ανάγκες των πελατών και τους προτείνει τα κατάλληλα ασφαλιστικά προϊόντα, προσαρμοσμένα στις ανάγκες και το budget τους. Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές διαθέτουν προϊόντα από διάφορες ασφαλιστικές επιχειρήσεις, οπότε και συγκρίνει τα διάφορα παρεχόμενα προγράμματα για να βρει την καλύτερη ποιότητα και τις πιο ανταγωνιστικές τιμές.

Με λίγα λόγια, ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής βρίσκεται δίπλα στους ασφαλισμένους του, καθ’ όλη τη διάρκεια.

Ασφάλιστρο:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Ρωτήσαμε το CHAT GPT πώς μπορεί να βοηθήσει έναν ασφαλιστικό διαμεσολαβητή στη σχέση με τους πελάτες του

Ένας πολύ βασικός όρος που σίγουρα θα τον συναντήσετε. Το ασφάλιστρο ουσιαστικά είναι η πληρωμή που πραγματοποιεί ο ασφαλισμένος στον ασφαλιστή ή την ασφαλιστική εταιρεία προκειμένου να λάβει την παρεχόμενη κάλυψη.

Οι πληρωμές αυτές γίνονται ανά τακτά διαστήματα, προκαθορισμένα από τον λήπτη της ασφάλισης και την ασφαλιστική εταιρεία. Μπορεί να είναι ανά μήνα, τρίμηνο, εξάμηνο ή ακόμα και ετησίως.

Το κόστος του ασφάλιστρου κυμαίνεται και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως είναι η ηλικία, οι καλύψεις, το πρόγραμμα, το ιστορικό κ.ο.κ

Απαλλαγή:

Η απαλλαγή είναι το ποσό που αφαιρείται από τη συνολική αποζημίωση που καταβάλλει η ασφαλιστική εταιρία. Το ποσό αυτό διαφοροποιείται ανάλογα με τον τύπο ασφάλισης και επιβαρύνεται ο ασφαλισμένος.

Ο ασφαλισμένος καλείται να πληρώσει αυτό το ποσό πριν αρχίσει να ισχύει η κάλυψη. Συνήθως το ποσό που καλείται να πληρώσει είναι αντιστρόφως ανάλογο με τα ασφάλιστρα που σημαίνει ότι όσο πιο χαμηλό είναι το ασφάλιστρο τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ποσό απαλλαγής.

Αποζημίωση:

Ένας από τους όρους που ο καθένας έχει συναντήσει. Η αποζημίωση είναι το ποσό που καταβάλλεται στον ασφαλισμένο ανάλογα με το ύψος της ζημιάς που υπέστη, το είδος του συμβολαίου και ανάλογα τα όρια ευθύνης/ασφαλιστική αξία του ασφαλιζόμενου “αντικειμένου”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Τελευταίες ημέρες για συμμετοχή στο αφιέρωμα για τις ασφαλίσεις Ζωής και Υγείας!

Όρια ευθύνης / Ασφαλιστική αξία:

Τα όρια ευθύνης ή αλλιώς η ασφαλιστική αξία είναι δύο όροι που περιγράφουν περίπου το ίδιο πράγμα, δηλαδή το ανώτατο ποσό που δίνεται σε περίπτωση ζημίας για την αποκατάστασή της. Τα όρια αυτά μπορεί να ισχύουν καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύς του συμβολαίου ή για μεμονωμένες περιστάσεις. Κάθε συμβόλαιο έχει διαφορετικές καλύψεις και διαφορετικά όρια.

Ασφαλιστήριο:

Το ασφαλιστήριο είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να αναφερθεί σε ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο ή συμβόλαιο ασφάλισης.

Αποτελεί το έγγραφο ή τη συμφωνία μεταξύ ενός ασφαλισμένου ατόμου ή επιχείρησης και μιας ασφαλιστικής εταιρείας, με την οποία ο ασφαλισμένος πληρώνει καθορισμένα ασφάλιστρα με αντάλλαγμα την παροχή κάλυψης για συγκεκριμένους κινδύνους, απώλειες ή ζημίες που μπορεί να υποστεί ο ασφαλισμένος.

Το ασφαλιστήριο περιέχει λεπτομέρειες σχετικά με την κάλυψη που παρέχεται, τους όρους και τις προϋποθέσεις, τα ασφάλιστρα που πρέπει να πληρώνονται, τις απαλλαγές (αν υπάρχουν), και άλλες σημαντικές λεπτομέρειες που διέπουν τη συμφωνία μεταξύ του ασφαλισμένου και της ασφαλιστικής εταιρείας.

Εξαιρέσεις:

Πρόκειται για τις περιπτώσεις στις οποίες οι ασφαλιστική εταιρεία μπορεί να αρνηθεί την καταβολή αποζημίωσης στον ασφαλισμένο πελάτη. Αυτές οι εξαιρέσεις είναι προσυμφωνημένες και περιγράφονται στους όρους του συμβολαίου.

Μπορεί να είναι γενικές εξαιρέσεις (π.χ. όπως η περίπτωση πολέμου ή σύρραξης) ή εξαιρέσεις βασισμένες στο ιστορικό του ασφαλισμένου, ανάλογα με τον κίνδυνο που καλείται να αναλάβει η εταιρεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Ρωτήσαμε το CHAT GPT πώς μπορεί να βοηθήσει έναν ασφαλιστικό διαμεσολαβητή στη σχέση με τους πελάτες του

Κάποιες standar περιπτώσεις εξαιρέσεων αποτελούν οι περιπτώσεις όπου η ζημία προκλήθηκε λόγω βαριάς αμέλειας του ασφαλισμένου ή εκ προθέσεως. Είναι σημαντικό να ελέγξετε το συμβόλαιό σας αναλυτικά προκειμένου να δείτε τι καλύπτει και τι όχι.

Όπως και να έχει, προτείνουμε πριν την σύναψη κάποιου ασφαλιστηρίου συμβολαίου να μιλήσετε με έναν ασφαλιστικό διαμεσολαβητή προκειμένου να σας διευκρινίσει κάθε όρο και απορία σας ώστε να εξασφαλίσετε την μέγιστη δυνατή κάλυψη και την οικονομική σας ακεραιότητα. Ελπίζουμε αυτοί οι όροι να σας φάνηκαν χρήσιμοι!

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

insuranceforum.gr

To Insuranceforum.gr είναι μια κλαδική ιστοσελίδα που απευθύνεται σε επαγγελματίες και στελέχη του ασφαλιστικού κλάδου. Είναι online από το 2010 και είναι το μοναδικό κλαδικό site για τον Ασφαλιστικό Κλάδο με έδρα την Βόρεια Ελλάδα. Με ρεπορτάζ, συνεντεύξεις και αποκαλυπτικό περιεχόμενο ενημερώνει καθημερινά πάνω από 2.500 μοναδικούς επισκέπτες.

Από τον Νοέμβριο του 2021 το insuranceforum.gr και το Cyprus Insurance News συνεργάζονται στενά μέσω της δημιουργίας και ανταλλαγής πρωτογενούς περιεχομένου για την Ασφαλιστική αγορά σε Ελλάδα και Κύπρο.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.