1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Τοπικα Νεα
  6. »
  7. Από τα Ταμεία Προνοίας σε συνταξιοδοτικά συμβόλαια

Από τα Ταμεία Προνοίας σε συνταξιοδοτικά συμβόλαια

Από τα Ταμεία Προνοίας σε συνταξιοδοτικά συμβόλαια
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Διευκρινίσεις για το τι γίνεται με τη μεταφορά Ταμείων Προνοίας σε ασφαλιστικά συνταξιοδοτικά συμβόλαια, καθώς τα Ταμεία δεν μπορούν να διαλυθούν παρά μόνο να μεταφερθούν, δίνει με εγκύκλιο η αναπληρωτής Έφορος Ασφαλίσεων Τώνια Τσαγγάρη.

Στο επεξηγηματικό σημείωμα που κυκλοφόρησε στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις κλάδου ζωής, σημειώνεται ότι οι διευκρινίσεις δίνονται «για να διασφαλίσει μια αγορά επί ίσοις όροις για ταμεία  προνοίας / συντάξεων εφόσον και τα δυο προϊόντα αφορούν τον δεύτερο συνταξιοδοτικό πυλώνα, που αφορά τα επαγγελματικά συνταξιοδοτικά σχέδια, πάντοτε προς όφελος των ασφαλισμένων και δικαιούχων ασφαλίσματος».

Συγκεκριμένα, δίνονται 19 διευκρινίσεις στην επεξηγηματική εγκύκλιο, με τις κυριότερες να αφορούν τα εξής σημεία:

 – «Η ιδιοκτησία ενός συμβολαίου που ανήκει στον κλάδο VII (τον κλάδο που αφορά τη σύναψη και εκτέλεση ασφαλιστικών συμβάσεων), είναι πάντοτε προς όφελος των μελών, με την έννοια ότι ο ιδιοκτήτης δεν δικαιούται να εισπράξει στο όνομα του ή για δικό του όφελος οποιοδήποτε ποσό από το συμβόλαιο. Η ασφαλιστική επιχείρηση είναι υπόχρεα να δίνει κατά την ένταξη των ατόμων αυτών στο σχέδιο ένα πιστοποιητικό συμμετέχοντος/μέλους στον κάθε ένα ξεχωριστά, και σε αυτό πρέπει να περιέχονται όλες οι βασικές πληροφορίες, δικαιώματα και υποχρεώσεις, καθώς και αντίγραφο του συμβολαίου».

 – Σημειώνεται, επίσης, ότι «η ασφαλιστική επιχείρηση, σύμφωνα και με τις Οδηγίες του Εφόρου Ασφαλίσεων σχετικά με την είσπραξη και απόδοση ασφαλίστρων, οφείλει να ειδοποιεί έγκαιρα τον ιδιοκτήτη για τη μη πληρωμή του ασφαλίστρου. Λόγω της φύσης του συμβολαίου (αφορά ομαδικό ασφαλιστήριο και συνταξιοδοτικά ωφελήματα), σε περίπτωση μη καταβολής ή καθυστέρησης πληρωμής οποιασδήποτε συνεισφοράς, ενημερώνει άμεσα και το αργότερο σε ένα μήνα από την ημερομηνία της μη καταβολής των ασφαλίστρων τον ιδιοκτήτη, και το αργότερο μέσα σε δύο μήνες τα μέλη και οποιοδήποτε άλλο μέρος προνοεί η συλλογική σύμβαση/επαγγελματική συμφωνία ή το καταστατικό που αναφέρεται πιο κάτω, για την παράλειψη καθώς και για όλα τα νομικά μέτρα που είναι στη διάθεση τους για προστασία των δικαιωμάτων τους». Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση   που το συμβόλαιο είναι προϊόν μεταφοράς από Ταμείο Προνοίας σε σχέδιο ασφαλιστικής επιχείρησης σε περίπτωση παράλειψης πληρωμής εισφορών τότε η ασφαλιστική επιχείρηση ενημερώνει και τον Έφορο Ασφαλίσεων.  

 – Το συμβόλαιο προνοεί ότι η πληρωμή ωφελημάτων γίνεται μόνον σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, δηλαδή αφυπηρέτηση, θάνατο, ανικανότητα ή τερματισμό απασχόλησης, καθώς και στην περίπτωση τερματισμού της λειτουργίας της χρηματοδοτούσας επιχείρησης.

Στην περίπτωση μεταφοράς Ταμείου Προνοίας σε ασφαλιστικά συνταξιοδοτικά συμβόλαια, το συμβόλαιο «συνδέεται με μια «συμφωνία», η οποία μπορεί να είναι είτε μια συλλογική σύμβαση/επαγγελματική συμφωνία, αν αφορά υπαλλήλους ή συνεταίρους / εργοδότες, είτε ένα καταστατικό, αν αφορά μέλη επαγγελματικού συνδέσμου, στην οποία υπάρχει πρόνοια για παροχή συνταξιοδοτικών ωφελημάτων». Σ’ αυτή την συμφωνία περιλαμβάνονται: Οι όροι και τα δικαιώματα ένταξης/συμμετοχής των μελών στο συμβόλαιο και τις συνθήκες υπό τις οποίες παύουν να είναι μέλη και λήπτες των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων τους. Το ύψος του ποσού ή ποσοστού, η συχνότητα και ο τρόπος υπολογισμού των συνεισφορών των μελών καθώς και του εργοδότη όπου ισχύει, καθώς και ποιος έχει την ευθύνη καταβολής των ασφαλίστρων. Η ελάχιστη ηλικία ή/και έτη συμμετοχής για την κανονική αφυπηρέτηση/αποχώρηση και τα δικαιώματα/ωφελήματα σε περίπτωση πρόωρης αφυπηρέτησης, τερματισμού απασχόλησης ή παύσης συμμετοχής ή σε περίπτωση θανάτου ή ανικανότητας.

Κανένας κίνδυνος

Το συμβόλαιο δεν παρέχει οποιαδήποτε ασφαλιστική κάλυψη για θάνατο, ανικανότητα κ.λ.π. προς τα μέλη και έτσι η ασφαλιστική επιχείρηση δεν αναλαμβάνει κανέναν ασφαλιστικό κίνδυνο. Ως εκ τούτου, για να εκδοθεί το συμβόλαιο δεν χρειάζεται απόδειξη ασφαλισιμότητας των μελών. Στην εγκύκλιο σημειώνεται ότι παρόλο που ο κίνδυνος της επένδυσης ανήκει στα μέλη, η ασφαλιστική επιχείρηση έχει ευθύνη να τους επεξηγεί τους όποιους επενδυτικούς κινδύνους συνδέονται με τα εσωτερικά ταμεία, και τις επιλογές που τους παρέχονται. Σε περίπτωση που η συμφωνία έχει πρόνοια για εισφορές με καθορισμένα εγγυημένα ωφελήματα, η ασφαλιστική επιχείρηση δεν φέρει ευθύνη ούτε για τον επενδυτικό κίνδυνο αλλά, ούτε και για εγγυημένα ωφελήματα.

Πηγή: philenews

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.