1. Home
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Τοπικα Νεα
  6. »
  7. Ανδρεανή Καλλιμαχού: Πως το δημογραφικό πρόβλημα επηρεάζει το μέλλον του συνταξιοδοτικού!...

Ανδρεανή Καλλιμαχού: Πως το δημογραφικό πρόβλημα επηρεάζει το μέλλον του συνταξιοδοτικού! Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες;

Ανδρεανή Καλλιμαχού: Πως το δημογραφικό πρόβλημα επηρεάζει το μέλλον του συνταξιοδοτικού! Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες;
0

Ακολουθήστε μας στο Linkedin και συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες του κλάδου

Την ανάγκη ο καθένας από εμάς να προνοήσει σε νεαρότερη ηλικία και να αποταμιεύσει χρήματα για σκοπούς συνταξιοδότησης τόνισε κατά τη διάρκεια της εκπομπής Insurance Talks Live η Γενική Διευθύντρια της CNP Cyprialife, Ανδρεανή Καλλιμαχού.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πως το δημογραφικό πρόβλημα και η γήρανση του πληθυσμού επηρεάζει το μέλλον του συνταξιοδοτικού στη χώρα μας και τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες, η κα. Καλλιμάχου αναφέρθηκε καταρχάς στο πρόβλημα αυτό καθ’ αυτό και ακολούθως τόνισε την ανάγκη για έγκαιρο οικονομικό προγραμματισμό έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί κατά την αφυπηρέτηση του να έχει μία αξιοπρεπή ζωή.

Ξεκινώντας την τοποθέτηση της, η Γενική Διευθύντρια της CNP Cyprialife, ανάφερε ότι το γεγονός ότι σήμερα λόγο των εξελίξεων στον τομέα της υγείας ο κόσμος ζει περισσότερο και άρα αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής και από τη στιγμή που υπάρχει ένα σύστημα το οποίο οι νεότεροι που εργάζονται πληρώνουν εισφορές για να μπορούν να παίρνουν σύνταξη αυτοί που έχουν συνταξιοδοτηθεί, τότε αναπόφευκτα το συνταξιοδοτικό επηρεάζεται.

Όπως είπε η κα. Καλλιμάχου, λόγο του δημογραφικού προβλήματος, το συνταξιοδοτικό επηρεάζεται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι ότι από τη στιγμή που ο κόσμος ζει περισσότερο έχει ως αποτέλεσμα να πληρώνεται τη σύνταξη του για περισσότερα χρόνια ενώ το δεύτερο ζήτημα που προκύπτει είναι ότι οι νεαρότεροι οι οποίοι πληρώνουν τις εισφορές σε ένα κρατικό σύστημα συνταξιοδότησης, μειώνονται αφού πριν ο μέσος αριθμός παιδιών που έκανε μια οικογένεια ήταν 3 με 4 και τώρα είναι 2 που σημαίνει ότι είναι μειωμένος ο αριθμός των ατόμων που πληρώνουν εισφορές για να μπορεί το σύστημα συνταξιοδότησης να πληρώνει συντάξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Ο ΟΠΑΠ Διεθνής Μαραθώνιος Λεμεσού «τρέχει» με τη Δύναμη Ασφάλειας της CNP Ασφαλιστική

Έτσι, συνέχισε η κα. Καλλιμάχου, λόγο του ότι δεν «κτίστηκε» αρκετό αποθεματικό από πριν για να μπορεί να πληρώνει τους συνταξιούχους δημιουργείται το πρόβλημα και οι ανάγκες για αύξηση των εισφορών ή αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης.

Όσον αφορά τα Ιδιωτικά – Ατομικά σχέδια, είπε ότι υπάρχει και πάλι πρόβλημα, αλλά όχι της υπογεννητικότητας γιατί ο καθένας πλέον αποταμιεύει για τον εαυτό του, αλλά το πρόβλημα της μακροζωίας σημαίνει ότι πρέπει κάποιος να φυλάξει πολύ περισσότερα χρήματα αφού θα ζήσει και περισσότερα χρόνια. Οπόταν, πρόσθεσε η κα. Καλλιμάχου, ο κάθε ένας από εμάς χρειάζεται από νεαρότερη ηλικία, να προβλέψει και να εξοικονομήσει έτσι ώστε να έχει το αναγκαίο ποσό για να καλύψει το 60-70% του εισοδήματος που είχε στην αφυπηρέτηση για να μπορέσει να έχει μία αξιοπρεπή ζωή μετά τη συνταξιοδότηση του.

Η κα. Καλλιμάχου πρόσθεσε ότι το πρόβλημα επιδεινώνεται περισσότερο από τον πληθωρισμό αφού 1 ευρώ σήμερα δεν έχει την ίδια αξία με ένα ευρώ όταν κάποιος θα είναι 65-70 χρονών, άρα τα ποσά που χρειάζεται να φυλάξει κάποιος σήμερα είναι ακόμη μεγαλύτερα ώστε να μπορέσει να διατηρήσει το εισόδημα ή την ποιότητα ζωής που έχει σήμερα και μετά τη συνταξιοδότηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Νέα Παγκύπρια Αιμοδοσία από τη CNP CYPRIALIFE

Επιπρόσθετα, η Γενική Διευθύντρια της CNP Cyprialife, τόνισε ότι «πρέπει και έχουμε όλοι ευθύνη σαν κοινωνία και σαν ασφαλιστικές εταιρείες, να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό, να συνειδητοποιήσει τα δεδομένα αυτά» και να αντιληφθεί ότι όσο καλό και να είναι το κρατικό σύστημα, δεν μπορεί να βασιστεί κάποιος μόνο στις πρόνοιες του και υπογράμμισε την ανάγκη ο καθένας να αρχίσει να προνοεί από τον καιρό που είναι νέος και να εξοικονομεί χρήματα για να έχει μία αξιοπρεπή σύνταξη.

Κλείνοντας, είπε ότι και οι επιχειρήσεις σιγά σιγά αντιλαμβάνονται ότι ένα Ομαδικό Συνταξιοδοτικό Σχέδιο είναι ένα πολύ καλό ωφέλημα για τους εργαζομένους τους, τόσο για να τους πείσουν να εργαστούν στην εταιρεία τους αλλά και για να τους κρατήσουν να εργάζονται σε αυτή.

Ακολουθήστε το Cyprus Insurance News σε Viber και Telegram για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο σημαντικά ασφαλιστικά νέα από Κύπρο και εξωτερικό!

Cyprus Insurance News Team

Η συντακτική ομάδα του Cyprus Insurance News, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Κύπρο και το εξωτερικό και σας τις μεταφέρει άμεσα με εγκυρότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να έχετε
όλα τα νέα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο
Ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.